Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 126

Wątek: Jaki film kupić??

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Ostatnio trochę skanuję na LS30 i z Realą idzie mi właśnie najlepiej, ale to nie są portrety, tylko raczej stare zdjęcia z wakacji.
    Bo to tak jest, krajobrazy, przyroda bardzo dobrze sie skanuje na reali.
    Gorzej jak pojawia sie tam skora ludzka. Ciezko jest uzyskac taki ladny jej odcien jak na skanach z labu Frontier.

Ostatnio testuje silverfasta i z niego udaje mi sie zrobic taki sam kolorystycznie skan. Troszke tylko wolny jest z moim skanerem w porownaniu ze standardowym softem mirafoto czy vuescanem.

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    przez ciekawość zaniose jakąś realę do labu gdzie mają Frontierę
    Czołem,

Dookoła mnie tylko Frontiery mają, a większość outdoorowych fotek z mojej trójki robię na reali i reszta w rękach Frontiera. A efekty można zobaczyć:
    Bugok Hawaii
    Seon Namsa
    Landscape
    "Portret"

Ale to skanowanie u mnie to loteria - chyba zależy od humoru laboludka i od tego jak mi się uda z nim dogadać, a to łatwe nie jest i efekty mam różne. A przy okazji, czy do takich skanów są gdzieś gotowe profile do redukcji szumów/ziarna np. do noise ninja? Czym traktujecie skany z innych materiałów, da się to jakoś auto-wygładzić, czy pozostaje klikanie w PSie?

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominix Zobacz posta
    Czołem,

Dookoła mnie tylko Frontiery mają, a większość outdoorowych fotek z mojej trójki robię na reali i reszta w rękach Frontiera. A efekty można zobaczyć...
    Są ok, moim zdaniem trochę za dużo magenty, jak to na skanach z reali, ale tutaj to drobiazg w porównaniu z tym co ja dostawałem z labów.

...A przy okazji, czy do takich skanów są gdzieś gotowe profile do redukcji szumów/ziarna np. do noise ninja? Czym traktujecie skany z innych materiałów, da się to jakoś auto-wygładzić, czy pozostaje klikanie w PSie?
    Polecam Neat Image, można sobie samemu opracować "profil" i jechać klatka po klatce na tych samych ustawieniach.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Są ok, moim zdaniem trochę za dużo magenty, jak to na skanach z reali, ale tutaj to drobiazg w porównaniu z tym co ja dostawałem z labów.
    Nie bardzo znam się na labach... A myślisz, że można w jakiś sposób tą magentę przygasić na etapie skanowania np. wprowadzając jakiś parametr korygujący do skanera, lub jego softu? Powinno się chyba dać, tylko jak ja to wytłumaczę...

Polecam Neat Image, można sobie samemu opracować "profil" i jechać klatka po klatce na tych samych ustawieniach.
    Ciężko być leniem, ciężko, a myślałem że gotowca dostanę.

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie bardzo znam się na labach... A myślisz, że można w jakiś sposób tą magentę przygasić na etapie skanowania np. wprowadzając jakiś parametr korygujący do skanera, lub jego softu? Powinno się chyba dać, tylko jak ja to wytłumaczę...
    Dać się da ale w labach przy seryjnym skanie tego nie robią, przynajmniej tych które ja znam :-)
    Ciężko być leniem, ciężko, a myślałem że gotowca dostanę.
    Nie jest tak strasznie, ustawiasz kilka suwaczków dla jednej klatki, zapisujesz ustawienia i jedziesz z koksem, rolka po rolce :-)
    Profile to by musiałby być porobione dla duetu: skaner - negatyw/slajd... jak się przemnoży ilość jednych przez ilość drugich wychodzi ciupkę dużo kombinacji ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A przy okazji, czy do takich skanów są gdzieś gotowe profile do redukcji szumów/ziarna np. do noise ninja? Czym traktujecie skany z innych materiałów, da się to jakoś auto-wygładzić, czy pozostaje klikanie w PSie?

Pozdrawiam
    Dominik
    Ja używałem Noise Ninja a później Kodak Digital Gem. Ten drugi wydawał mi się skuteczniejszy. Lecz od jakiegoś czasu już nie "odziarniam" skanów bo nie widzę sensu :smile:

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Lecz od jakiegoś czasu już nie "odziarniam" skanów bo nie widzę sensu :smile:
    Odziarnianie to rzeczywiście nie ma sensu (zazwyczaj) ale pozostaje kwestia wielobarwnego szumu, który ziarnem już nie jest.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Odziarnianie to rzeczywiście nie ma sensu (zazwyczaj) ale pozostaje kwestia wielobarwnego szumu, który ziarnem już nie jest.
    To chyba zależy od modelu Frontiera. U mnie na szczęście nie było problemów z szumem skanera.

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Mnie trochę kosztowało zdrowia i czasu zanim się dogadałem na dobre z lokalnym laboludkiem. Jak już nam się udało pokonać bariery językowe i przeszliśmy do języka miganego i słowa pisanego i rysowanego - byłem bliski sukcesu. Po po pierwszym wywołaniu Reali tutaj (a pomyślałem niech zrobi odbitki od razu - tak dla testu) mało nie padłem trupem. Foty wyglądały jakbym odbitki zrobił ze zdjęć z telefonu. Takiej pixelozy i sieczki w życiu nie widziałem. Ale jak w domu spojrzałem na skany na cd to wszystko stało się jasne - z takich plików nie było szans zrobić odbitek. Wprosiłem się im na zaplecze, pooglądałem co mają, pokazałem co bym chciał i teraz jak mnie tylko widzą na horyzoncie to jest popłoch i panika ale z Frontiera wyciskają siódme poty i mam max skany n tysięcy na m tysięcy dobrze naświetlone za 8.000KRW (ok. 23PLN) za 36 klatek.
    A jak to jest z filmem NPH400, czy on wymaga specjalnego procesu i technika co zna więcej guzików niż auto, czy dobry lab wystarczy żeby mi go dobrze wywołali?

Pozdrawiam
    Dominik

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Każdy film do C41 wywołają tak samo dobrze (lub tak samo źle).
    Spieprzyć mogą tylko skanowanie i / lub odbitki.
    Tak, NPH jest również trudny do kopiowania. Nie daje dobrych efektów przy maszynach ustawionych na kodak gold z wakacji.

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów