No to jestem spokojny, bo z jeżeli z Reala na C41 sobie radzą, to i z NPH pójdzie. A skanowanie już jest pod moje dyktando, więc ew. sam mogę być sobie winien jak coś będzie nie tak.
Pozdrawiam
Dominik
No to jestem spokojny, bo z jeżeli z Reala na C41 sobie radzą, to i z NPH pójdzie. A skanowanie już jest pod moje dyktando, więc ew. sam mogę być sobie winien jak coś będzie nie tak.
Pozdrawiam
Dominik
EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj
Powtarzam.
C41 to standardowy proces. Zarówno w tym jak i w E6 to filmy muszą pasować do standardu, nie na odwrót.
Wrzuca się wszystkie do jednej chemii i przy jednakowych czasach i temperaturze ma wyjść to samo. Tu nie ma kombinowania jak przy BW.
Czy film agfy czy kokodaka, czy iso50 czy 1600 - wszystkie są wołane w takiej samej zupie przy tych samych parametrach. I mają wyjść dobrze (zgodnie z oczekiwaniami producenta).
Dopiero celowa zmiana czułości (forsowanie / osłabianie) wymaga zmian w procesie.
Jak duzo negatywow z sesji to traktuja mi je skanem size=8 na Frontierze (okolo 2515 pix na dlugi bok). Negatywy to Pro 400H, Reala, XTRa400, Profoto 400bw.
Oprocz zwyklej korekty w PS nic nie musze z nimi robic jezeli idzie o szumy, itd.
Po skalowaniu i ramkowaniu robie z nich 21x15.
Jezeli za bardzo kadr sciety lub za duzy kontrast to sam skanuje na BenQ 2750i - efekt moge miec lepszy ale roboty wiecej (Reala wymaga duzo roboty, bo paskudnie sie skanuje).
Do skanowaniu uzywam Silverfasta SE Plus.
Potem NeatImage (szumu drobnego nie ruszam wcale, jedynie sredni i duzy).
Wyrownuje strukture podobnie jak soft skanera Frontiery - ma to znaczenie gdy jest cera w kadrze - zwlaszcza kobieca - bo wyglada subtelniej i delikatniej.
Przy B&W brak NeatImage.
Wyostrzam w PS za pomoca plug-ina Focal Blade
Ostatnio edytowane przez szwayko ; 07-09-2007 o 14:55
Witam, czy takie klisze nadadza sie do nauki pstrykanai eosem 300v ?
http://allegro.pl/item256808825_najt...atek_wawa.html
Pozdrawiam![]()
jak cz-b to ilford hp4 400 jak kolor pojedz w fujii nph 400 i to styka
A te z linka jako "przetarcie szlakow" zdadza egzamin ?
Ja na "przetarcie szlaków" kupiłem Kodak Elite Color 400 i w miarę nawet zadowolony jestem...
ale to w tym linku wygląda na jakiś straszny chłam IMHO.
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
Kup coś normalnego (10zł w górę), bo a nuż się okaże, że jakiś kadr bedzie fajny, a tu rozpiętość jak w tanim kompakcie hp a kolory żyją swoim wlasnym życiem. Na materiałach nie warto oszczędzać, jeśli ktoś nie chce inwestować w każde 36 klatek to tylko cyfra, ewentualnie zmiana hobby![]()
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
A ja powiem, że warto zaczynać od najtańszych filmów.
Ja sam zacząłem od KonicaMinolty VX200 Super. Kupując coraz droższe materiały widziałem jak zmienia się ich jakość. Takie doświadczenie zawsze może się przydać.