Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Kościół a lampa na M.

Domyślnie

bo problem polega na tym, ze cyfrowa fotografia za duzo "obnaza"... ciekaw jestem jaki procent z ludzi mowiacych o szumach zrobilo choc jedna odbitke 20x30 tych zdjec... mysle, ze bardzo niewielu... wiekszosc oglada je w 100% z nosem wlepionym w kiepskiej jakosci elcedek na ktorym widac wszystko co najgorsze... oczywiscie nie uogolniam, tak se poprostu gdyba se
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eclipse Zobacz posta
    bo problem polega na tym, ze cyfrowa fotografia za duzo "obnaza"... ciekaw jestem jaki procent z ludzi mowiacych o szumach zrobilo choc jedna odbitke 20x30 tych zdjec... mysle, ze bardzo niewielu... wiekszosc oglada je w 100% z nosem wlepionym w kiepskiej jakosci elcedek na ktorym widac wszystko co najgorsze... oczywiscie nie uogolniam, tak se poprostu gdyba se
    znowuz ile klientow robi wydruki w 20x30 czy wieksze jest ich naprawde malo ci co chca takei formaty to z plenerow lus studia ale nie z kosciola
    a jesli chodzi o szumy wole fotke zostawic z sumem niz usuwac na maksa jakims noisem i robic ludizm z twarzy plastik
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    .... Mówiąc inaczej poziom fotografii dramatycznie spadł przez wprowadzenie cyfry i wyrażenie "akceptowalny" ma odniesienie do techniki cyfrowej i poszcególnych modeli cyfrowych aparatów.

.... ja własnie twierdze, że te szumy sa i to duże.... pojęcie jakości jest czymś stałym w każdej dziedzinie i nie zalezy od opini.
    Poziom fotografi nie spadł drastycznie tylko to co w fotografi cyfrowej jest zaletą: jej dostępność i łatwość obróbki zdjęć - jest jej pozorną wadą.

Po prostu - teraz KAŻDY może prezentować co i gdzie chce.
    No i każdy się teraz nazywa fotografem - niektórzy nawet dodają: profi...
    Zostaliśmy "zalani" różnej jakości "tfurczością" i może to stwarzać mylne wrażenie spadku poziomu fotografi.

Moje wątpliwości co do zajmowanego przez ciebie stanowiska w kwesti szumów pozwoliłem sobie przekazać w formie drobnego skrótu tego co sam - zresztą - napisałeś.

Ogólnie - bardzo podoba mi się zdrowe stanowisko większości kolegów że: zdjęcia są z reguły rejestracją wydarzeń - i ich analizy typu "makrooglądactwa" - najczęściej sprowadzają początkujących na złą drogę.
    Słowo daję - wolę oglądać zdjęcia z pomysłem i wrażliwością estetyczną - i nawet szumami.
    Ps.Jesli porównujesz do fotografi analogowej - proszę, przypomnij mi - JAKIMI czułościami dysponowałeś i z jakim efektem?.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    znowuz ile klientow robi wydruki w 20x30 czy wieksze jest ich naprawde malo ci co chca takei formaty to z plenerow lus studia ale nie z kosciola
    a jesli chodzi o szumy wole fotke zostawic z sumem niz usuwac na maksa jakims noisem i robic ludizm z twarzy plastik
    no zgadza sie! podalem 20x30 bo to juz stosunkowo "duzy" format, na ktorym teoretycznie powinno byc widac te szumy... wiesz, na 10x15 i 15x21 tym bardziej ich nie widac
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Domyślnie

Musze się odezwać, na ogól nie piszę ale cóż... trzeba złamać tę zasadę. Nie jestem fotografem ślubnym mimo, ze kilkanaście ślubów na koncie mam (znajomi mnie zmuszają - uznając to za najlepszy prezent ślubny na ogół - lol) - ostatnio pierwszy raz wziąłem ze sobą 5D (wcześniej E-1) i postanowiłem sprawdzić jak mają się te "legendy o ISO do prawdy" - fociłem sobie na ISO 800 i ISO 1000 przyjęcie weselne (plenerek 85L i iso 100) - na monitorze patrzę sobie crop 100% no cóż, szumi bardzo .... ale wszystkie kształty widoczne dobrze (crop 100% z 13 mpx jest dośc dużym zbliżeniem).

Następnie w ramach eksperymentu zrobiłem dobitki jakie daję młodym normalnie 15x21 z ISO 1000 różnie wołając rawa w DPP, bez odszumiania, z odszumianiem średnim itd.

Jak odebrałem odbitki to mnie zamurowało ISO 1000 nie odszumianae w rozmiarze 15-21 jest .... nie wiem jakiego słowa użyć, ale nie widać szumu.

Mogę więc na świeżo potwierdzić co pisze eclipse.
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magus Zobacz posta
    Musze się odezwać, na ogól nie piszę ale cóż... trzeba złamać tę zasadę. Nie jestem fotografem ślubnym mimo, ze kilkanaście ślubów na koncie mam (znajomi mnie zmuszają - uznając to za najlepszy prezent ślubny na ogół - lol) - ostatnio pierwszy raz wziąłem ze sobą 5D (wcześniej E-1) i postanowiłem sprawdzić jak mają się te "legendy o ISO do prawdy" - fociłem sobie na ISO 800 i ISO 1000 przyjęcie weselne (plenerek 85L i iso 100) - na monitorze patrzę sobie crop 100% no cóż, szumi bardzo .... ale wszystkie kształty widoczne dobrze (crop 100% z 13 mpx jest dośc dużym zbliżeniem).

Następnie w ramach eksperymentu zrobiłem dobitki jakie daję młodym normalnie 15x21 z ISO 1000 różnie wołając rawa w DPP, bez odszumiania, z odszumianiem średnim itd.

Jak odebrałem odbitki to mnie zamurowało ISO 1000 nie odszumianae w rozmiarze 15-21 jest .... nie wiem jakiego słowa użyć, ale nie widać szumu.

Mogę więc na świeżo potwierdzić co pisze eclipse.
    pfff - chyba trzeba zrobic jakas kampanie uswiadamiajacą, ze to nie szum jest najwieksza bolączką wysokich czulosci robilem z d70 30x45 iso800 i tez szumu nie widac. ale obrabianie takiego zdiecia to juz jest istny hardkor - ani porzadnie nie wyostrzysz, detalu nie dorysujesz, zabawa z kolorem to ekwilibrystyka, a i tak "to nie to". szum jest sprawa naprawde trzeciorzedna i boli o tyle, ze zabija detale. ich brak i tonalnosc do bani - to sa prawdziwe balaczki wysokich iso.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    to sa prawdziwe balaczki wysokich iso.
    jak mialem nikona d200 to byla wlasnie najwieksza bolaczka... w 5d nie ma tego problemu, detal przy iso3200 nadal jest swietny...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fanfoto Zobacz posta
    Poza tym z moich obserwacji wynika , że iso 1600 w 5D to mniej więcej jakościowo iso 400 w 20/30 D pod względem szumów.
    to kiepsko obserwujesz ja bym powiedział że szumy 30D przy iso 1000 = 5D na iso 1600. wiem bo mam oba. jak jesteś z moich okolic to możemy sprawdzić...

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

ja tam sport(ten na hali) tylko na 1600 robię .. i teraz na wystawie mam zdjęcia formatu 30x45 i to z jpeg-a po delikatnej obróbce i dobrze doświetlonym zdjęciu wszytko jest ok ...
    ślub i wesele ostatnio też robiłem cały na 1600 (plener na 100) i jakoś nie narzekałem
    Eos system

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Co do ślubów: ostatnio pstrykałem w ciemnym drewniamym kościele (na ogół 50mm + 1/60s + lampa). Ściany ciemno brazowe - i wtedy faktycznie nie ma cudów. Pierwszy plan oswietlony prawidłowo a dalszy to robota w PS i tyle.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów