Strona 13 z 84 PierwszyPierwszy ... 311121314152363 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    ...fakty mówią same za siebie...
    ...cena 5d dopiero teraz pójdzie w dół czego juz mamy pierwsze symptomy - 5d w e-oko z 12 miesięczna gwarancja za 6400 na allegro...robi się ciekawie
    ...myśle,że za rok cena 5d ukształtuje się na poziomie 6000 na allegro - oczywiscie pod warunkiem,że canon wypusci jego nastepce na wiosne...a póki co 40d do większości zastosowań ja znalazł
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Domyślnie

rysiaczek widze ze z ciebie jeszcze wiekszy troll niz ze mnie
    Tu masz linka do aukcji - http://www.allegro.pl/item230443771_...a_okazja_.html
    to jest egzemplarz urzywany...wyzej pisze o nówce sztuce
    ...wiem głupio Ci teraz i pewnie zaraz splaisz sie ze wstydu
    Ostatnio edytowane przez canik ; 28-08-2007 o 09:26

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czytam, czytam i szczerze wam powiem ubaw miałem po pachy . Mam pytanie do kolegi "canik`a" ??: - czy miał może w ręku już tą 40tkę, czy tylko wypisuje takie farmazony żeby sobie licznik podbić?

Poważnie się zastanawiam nad zmianą swojej 20stki właśnie na ten aparat i chciałbym się czegoś konkretnego dowiedzieć - a tu z czałym szacunkiem - pie.......lenie bez sensu - przeczytać specyfikację techniczną potrafi nawet średnio inteligentna osoba, więc z całym szacunkiem do canika - daruj sobie przepisywanie instrukcji obsługi aparatu.

Jeżeli go chociaż miałeś w ręku, to opisz swoje odczucia, jeżeli nie przestań pieprzyć o jego przewagach na 5d - inna klasa, inny docelowy rynek, inne potrzeby.

Tak więc ponawiam swoje zapytanie, jeżeli ktoś z Was miał możliwość bliższego zapoznania się z 40 tką - proszę o relacją.:rolleyes:

Domyślnie

Tak więc ponawiam swoje zapytanie, jeżeli ktoś z Was miał możliwość bliższego zapoznania się z 40 tką - proszę o relacją.
    ...kolega pomylił wątki ...jest taki temat w tym dziale jak nowości canona tam możesz przeczytać sposrzezenia osób które już trzymały 40-ke w reku a ja tylko się na nich opieram - wiec zamiast mnie obrażać rusz Pan czasem makówką - to nie boli

Na dpreview są osoby które już mają nowego 40d i pisza wyraznie canon niespieprzył sprawy - wszystco co jest w specyfikacji działa należycie - szumy są takie jak w 30d co zreszta widac po samplach http://www.dpreview.com/gallery/canoneos40d_preview/
    Ostatnio edytowane przez canik ; 28-08-2007 o 09:44

sv
    Guest

Domyślnie

gdybym stał w tej chwili przed koniecznością zakupu 40 lub 5d: kupiłbym 40. za kilka miesięcy pojawi się 5d mkII; kupowanie teraz 5d oznacza sporo kasy w plecy :-)

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    gdybym stał w tej chwili przed koniecznością zakupu 40 lub 5d: kupiłbym 40. za kilka miesięcy pojawi się 5d mkII; kupowanie teraz 5d oznacza sporo kasy w plecy :-)
    mozna jeszcze bardziej zaoszczedzic kupujac za miesiac 30D. W koncu jako 2gie body powinno spokojnie wystarczyc

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    I tak i nie, bo takim rozumowaniem, to przez najblizsze 1,5 roku nie bedzie mial sensu zakup 5D MKII, gdyz jak wejdzie, to jego cena bedzie moooocno zawyzona i dopiero po roku od jego wejscia, stanie ona na "normalnym" poziomie.
    Czyli dla tych, co chca/moga czekac trzeba bedzie czekac min. 1,5 roku zeby kupic nowe w normalnej cenie i stracic jak najmniej.

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    I tak i nie, bo takim rozumowaniem, to przez najblizsze 1,5 roku nie bedzie mial sensu zakup 5D MKII, gdyz jak wejdzie, to jego cena bedzie moooocno zawyzona i dopiero po roku od jego wejscia, stanie ona na "normalnym" poziomie.
    Czyli dla tych, co chca/moga czekac trzeba bedzie czekac min. 1,5 roku zeby kupic nowe w normalnej cenie i stracic jak najmniej.
    są różne "szkoły" :-) ja wolę kupić zaraz po premierze i sprzedać tuż przed premierą

Domyślnie

gdybym stał w tej chwili przed koniecznością zakupu 40 lub 5d: kupiłbym 40. za kilka miesięcy pojawi się 5d mkII; kupowanie teraz 5d oznacza sporo kasy w plecy
    ..dokładnie tak

Jeżeli go chociaż miałeś w ręku, to opisz swoje odczucia, jeżeli nie przestań pieprzyć o jego przewagach na 5d - inna klasa, inny docelowy rynek, inne potrzeby
    skąd mozesz to wiedziec skoro nie miales go w ręku?
    ...jedyną przewagą 5d nad 40d jest pełna klatka...pozatym sam aparat jest na poziomie 30d który kosztuje obecnie 2900zł...a nawet piątka jest nieco niżej bo brak jej wbudowanej lampy błyskowej...Pozatym 40d ma przewage w każdym punkcie i takie są fakty.
    40d ma uszczelnienia,ma małe rawy 14 bitowe,porzadne i czytelne menu(w tym po polsku),live view który naprawde moze sie przydac na koncertach,slubach przy fotoreporterce np. robiąc zdjęcie z nad głowy a także przy makro - juz nie trzeba kłaść się na ziemi ,warto dodać też porządne auto iso i mozliwość ustawienia 3 custom function - już nie trzeba będzie dzięki temu tysiac razy wchodzić do menu,6,5 kl/s mówi samo za siebie,otworzenie klapki karty pamieci juz nie grozi utratą wszystkich zdjec na karcie co trzeba przyznac moze sie zdarzyc nie tylko z niewiedzy ale takze poprzez przypadkowe otwarcie,transmisja bez przewodowa zdjęć,mozliwosc podlaczenia dodatkowego urzadzenia usb,iso w wizjerze(nie wiem czy 5d tez to ma ale chyba nie),cicha migawka - przydaje sieprzy fotografowaniu np. w teatrze,wymienna matówka to mniejsze zniekształcenia geometryczne i ulatwione kadrowanie,wbudowana lampa przyda sie do ustawiania ostrosci w slabym oswietleniu,40d jest mniejszy,lzejszy i ma mniejsze szkła co takze podnosi komfort uzywania w czasie wakacji,40d ma tez tryby dla zielonych (portret,landscape,sport,night shot - myslalem ze to sie nie przydaje w 30d ale gdy musialem pozyczyc aparat kuzynowi na wakacje to dzięki własnie tym trybom obsługa 30-ki nie sprawiła mu żadnych kłopotów) no i czysciarka na matrycy takze jest strzałem w 10 moim zdaniem.

aaaa i jeszcze jedna wazna sprawa 40d wyswietla wszystkie opcje takze na ekranie lcd dzieki czemu gdy aparat jest umieszczony wysoko na statywie lub w pozycji pionowej bez problemów można ustawiac i zmieniac poszczególne opcje...taka mała duża rzecz a jak cieszy Możliwosc kadrowania zdjęć na tylnim lcd w momencie gdy zdjecia są jeszcze w aparacie to kolejna moim zdaniem miła niespodzianka od canona..gdy człowiek jest na wakacjach nie zawsze ma dostep do kompa...

Ja wiem ze jakosc zdjec 5d jest nie do podwazenia szczególnie na niskich wartosciach przesłony ale na odbitce do formatu A3 i tak nie widac różnicy....dlatego moim zdaniem osoby które kupiły 5d przepłaciły...fakt maja lepsza jakosc zdjęc ale zobaczą ją tylko na mega duzych odbitkach i maksymalnym zblizeniu na ekranie monitora - jesli im to pasuje to ok.Na pewno osoba która profesjonalnie zajmuje sie fotografią skorzysta na takim zakupie i to wyraznie ale dla amatora to póki co chyba troszke wydane pieniądze na marne...taka jest moja opinia.

I wydaje mi sie,że niektóre osoby które kupiły 5d jeszcze przed premierą eosa 40d to po jego premierze jednak zdecydowałyby się na rezygnacje z zakupu 5d na rzecz 40-ki - aczkolwiek moge się mylić.
    Ostatnio edytowane przez canik ; 28-08-2007 o 10:32

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na odbitce A3 nie widać różnicy?
    To my, canik, znamy różne odbitki, albo któryś ma złego okulistę.
    Tak, 40D ma bajery, których nie ma aparat już dwuletni. I bardzo dobrze!
    5D kupiłem tylko dla jakości uzyskiwanych obrazów, w których różnicę widzę już na 10x15; ta jakość jest w tej cenie nie do pobicia; gdybym nie widział różnic, zostałbym przy 30D (z niego zdjęcia CR2 musiałem o wiele dłużej poprawiać).
    Ale, jak powiedziałem to są moje obserwacje, być może 5D jest drogi, ale cóż, nie musisz go kupować...Reszta bajerów 40D jest fajna, ale moim kryterium jest fota, a nie dodatki... Ja już zostanę przy Full Frame. Crop, może jako dodatek do przyrody (niekoniecznie).
    I kupię sobie nowe 5D (jakość obrazka i dopiero daleko później cała reszta).
    Ufff, czy potrzebnie to pisałem? Przecież to, co się komu podoba to nie moja sprawa...
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Strona 13 z 84 PierwszyPierwszy ... 311121314152363 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów