Prześledziłem prawie cały wontek i nigdzie nie znalazłem sposobu, który opiszę i który zadziwi niejednego z kolegów fotografów.

Sprawa nasuneła się przy zakupie obiektywu. W Chorzowie jest sklep z wypożyczalnią obiektywów. Można założyć każde szkło, które jest na półce. Przedział cenowy od 600 do 7000,-pln. Z racji tego że bawię się starą 300-tką D, wolałem przetestować obiektyw na który wydam trochę kasy. Bawiłem sie dobre 2 godź. Każde zdjęcie mogłem od razu obejżeć na monitorze. Ciekawe, że czym droższe szkło tym coraz gorzej z oszczeniem. Najlepiej z moim korpusem pracowała SIGMA 18-125 3,5-5,6. W domu zaczołem bliżej testować obiektyw. Co 6 lub 7 zdjęcie wychodziło poprawnie. Tragedia!!!
Natychmiast pojechałem wymienić obiektyw. Sprzedawca próbował robić zdjęcia i usiłował mi wmówić że są ruszone. Twierdził że trzeba wysłac korpus i obiektyw do kalibracji. Poprosiłem o inny egzemplaż tego obiektywu. Poprawa o70%. Jednak w dalszym ciągu problemy z ostrością przy ogniskowych 18 do 28.

Nagle nasunął się pomysł żeby spróbować taką sztuczkę.
1. wybieram obiekt który chcę mieć ostry np gałązkę na drzewie
2. zumuję maksymalnie na dany obiekt i przyciskam spust do ostrzenia
W tym momencie mam maksymalną ostrość danego fragmenu obiektu.
3. trzymając spust blokuję AF i powracam zumem do uzyskania właściwego kadru.
4. pozostaje zrobić zdjęcie i otworzyć szeroko oczy ze zdziwenia
FOTKI OSTRE DO OSTATNIEGO PIKSELA.!!!!!!!!!!

Skuteczność moich zdjęć wzrosła do 99%.
Co ciekawe tą metodą można pracować na manualu z taką sama skutecznością mimo tego że wizjer jest taki mały. Ponadto w ten sposób morzna sprawdzić jakość swojego obiektywu. W dobrym obiektywie Proces Zumowania nie może zmieniać ustawienia ostrości.

Moi klienci dziwią się, że robie tak mało powturek tego samego ujęcia ( góra 2)
Ale tak to poprostu działa.

Wniosek z całej tej sprawy jest prosty. Obiektyw trzeba dopasować do korpusu, wybrać i porównać kilka sztuk.
Zawsze ustawiać ostrość AF na maksymalnym zumie.

Napiszcie jak to działa u was.

Oto dwa linki do zdjęć z mojej strony. Zdjęcia surówki bez jakiejkolwiek obróbki. :rolleyes:

http://foto-video-bolero.slask.pl/proba.JPG
http://foto-video-bolero.slask.pl/proba1.JPG