Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: krzaki na zdjęciach (40d)

dazz
    Guest

Domyślnie krzaki na zdjęciach (40d)

Pytanie od mojego znajomego, na które nie potrafiłem odpowiedzieć.
    Co jakiś czas jego 40d robi takie zdjęcie:

Mieliście takie przypadki? Może to wina karty?

Mój 40d też raz mi wywinął taki numer. Wcześniej z 300d lub 30d (nie pamiętam w którym, może w obu) też dostałem kilka takich zdjęć. Nie bylo ich dużo więc nie panikowałem.

Any ideas?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz Zobacz posta
    Pytanie od mojego znajomego, na które nie potrafiłem odpowiedzieć.
    Co jakiś czas jego 40d robi takie zdjęcie:

Mieliście takie przypadki? Może to wina karty?

Mój 40d też raz mi wywinął taki numer. Wcześniej z 300d lub 30d (nie pamiętam w którym, może w obu) też dostałem kilka takich zdjęć. Nie bylo ich dużo więc nie panikowałem.

Any ideas?
    najpierw wykluczyłbym kartę pamięci

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    najpierw wykluczyłbym kartę pamięci
    to na pewno sprawdzimy
    tylko moje przypadki raczej byly na różnych kartach, może to przypadlosc Sandiskow Extreme, bo tylko takich uzywam

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Racja - błąd karty pamięci lub błąd przy zgrywaniu z karty pamięci. Zdażyło mi sie to raz. Obraz jaki zobaczyłem był podobny do Twojego ("krzaki"). Po zgraniu zdjęcia ponownie wszystko OK.
    Dazz może czytnik kart coś szwankuje. Jeżeli masz tą fotke w aparacie jeszcze - spróbuj zgrać przez kabel na kompa i zobacz czy zdjęcie jest ok czy dalej takie czary,mary - jak ok to stawiałbym na czytnik. A jak nie to coś z kartą.

A ps. jeżeli to tylko raz się zdazyło - dałbym sobie narazie spokój. Chyba,że tak jest często - wtedy się przejmować.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 20-05-2008 o 12:00

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

to na pewno sprawdzimy
    tylko moje przypadki raczej byly na różnych kartach, może to przypadlosc Sandiskow Extreme, bo tylko takich uzywam
    podstawową przypadłością sandisków są podróby i tym bym się też zainteresował:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12761
    http://canon-board.info/showthread.php?t=22729
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    Racja - błąd karty pamięci lub błąd przy zgrywaniu z karty pamięci. Zdażyło mi sie to raz. Obraz jaki zobaczyłem był podobny do Twojego ("krzaki"). Po zgraniu zdjęcia ponownie wszystko OK.
    Dazz może czytnik kart coś szwankuje.

Pozdrawiam
    Cholera, nigdy nie sprawdzalem, czy tak samo będzie po powtórnym zgraniu zdjęć, bład. Miałem tak na pewno z dwoma czytnikami, ale to do końca nie wyklucza błędu w zgrywaniu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    podstawową przypadłością sandisków są podróby i tym bym się też zainteresował:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12761
    http://canon-board.info/showthread.php?t=22729
    to wiem dobrze, moje na pewno były oryginalne
    wątki czytalem
    Ostatnio edytowane przez dazz ; 20-05-2008 o 12:00 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Any ideas?
    Zdjęcie było robione od razu w jpg, czy wywoływane z RAW?
    Ja robię wszystko w RAW i nigdy nie miałem na 40d takiego efektu (zrobiłem już około 15000 zdjęć). Miałem taki efekt przy wywoływaniu za pomocą C1, ale usunięcie metadanych zdjęć - katalogu "CaptureOne" usunęło problem. Jeśli konwersja do jpg'a robiona była w puszce, to może oznaczać jakiś błąd algorytmu konwersji?

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Zdjęcie było robione od razu w jpg, czy wywoływane z RAW?
    Ja robię wszystko w RAW i nigdy nie miałem na 40d takiego efektu (zrobiłem już około 15000 zdjęć). Miałem taki efekt przy wywoływaniu za pomocą C1, ale usunięcie metadanych zdjęć - katalogu "CaptureOne" usunęło problem. Jeśli konwersja do jpg'a robiona była w puszce, to może oznaczać jakiś błąd algorytmu konwersji?
    zawsze RAW zarówno te pokazane zdjęcie kolegi jak i moje dawne przypadki.

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Karty pamięci mają pewną żywotność określaną liczbą zapisów/odczytów. Może po prostu karta się trochę już "zużyła" przy wieloletnim użytkowaniu?

Trudno chyba wywnioskować, skąd tego typu krzaki mogą się pojawić, może faktycznie trzeba zgrać z karty drugi raz...?

Uprawnienia umieszczania postów