Witam

Większość z was opisuje szkło które akurat ma i jak wiadomo w dobrych opiniach !!!
Ja również do tych osób należę, miałem kita 18-55 ; tamiego 28-75 zbyt wąski jak na 1.6 ; i teraz zamieniłem na 17-50 . W zasadzie mamy już ž sezonu weselnego za sobą więc licząc po ilości fotek wykonanych a będzie ich około 30 wesel x 1500 co daje 45000. Gdyby prawdą było częste mylenie się AF na ogniskowej 17 mm to pewnie wychwycił bym to , bo każdą ceremonię dokładnie sprawdzam i analizuję. Ostrą fotkę na szerokim koncie też trzeba umieć zrobić i czy się będzie miało kita czy L to nic nie pomoże jak źle pokierujemy układ pomiaru AF bo przecież zakres jest duży to i o pomyłkę łatwo, z drugiej strony to jestem ciekaw jak można mówić o pomyłce AF jak głębia ostrości przy 17mm jest strasznie duża. Natomiast ostrą fokę wykonać pod mocne światło (pełne słońce) graniczy z cudem i tu nie ma zmiłuj się, jest też źle jeżeli chodzi o np. białe lub jednokolorowe ściany AF szuka szuka i szuka…
Napisze jeszcze może o wytrzymałości T17-50, po wykonaniu 45 tyś fotek jedyne co się zmieniło to fakt iż pierścień ogniskowej działa płynniej niż na początku co w tym przypadku jest na + porównując do C17-40 gdzie obraca się wręcz idealnie. Jestem też mile zaskoczony znikomą ilością pyłków jaka jest w chwili obecnej w T17-50, wydaje mi się że T28-75 jest gorzej uszczelniony.

Pozdrawiam Andrzej