Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 131

Wątek: Canon 17-40mm f4.0 L vs Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    ...Zauważ także, że 90% osób podobnie jak Ty narzekających na tą eLkę w życiu jej z bliska nie widziała.
    Chcialbym abys mial racje. Matsil mam pytanko. Czy nie dziwi Cie fakt, ze w jakis dziwny sposob ludzie narzekaja glownie na "L"-ke 17-40mm f4.0? Dlaczego nie ma podobnych tematow do np. 70-200mm f4.0 L IS? Wiesz dlaczego? Bo ten obiektyw po prostu jest super!
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drozdi Zobacz posta
    Chcialbym abys mial racje. Matsil mam pytanko. Czy nie dziwi Cie fakt, ze w jakis dziwny sposob ludzie narzekaja glownie na "L"-ke 17-40mm f4.0? Dlaczego nie ma podobnych tematow do np. 70-200mm f4.0 L IS? Wiesz dlaczego? Bo ten obiektyw po prostu jest super!
    może dlatego, że (1) do 17-40 jest sporo alternatyw (sigma, tamron, tokina i sam canon), (2) ultraszeroki zoom pod FF nie jest łatwo zrobić (ludzie oczekują cudów tam gdzie optyka na to nie za bardzo pozwala), (3) zoom 70-200 trudno spaprać (większość zoomów w tym zakresie jest bardzo dobra)

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    może dlatego, że (1) do 17-40 jest sporo alternatyw (sigma, tamron, tokina i sam canon), (2) ultraszeroki zoom pod FF nie jest łatwo zrobić (ludzie oczekują cudów tam gdzie optyka na to nie za bardzo pozwala), (3) zoom 70-200 trudno spaprać (większość zoomów w tym zakresie jest bardzo dobra)
    I jeszcze jedno, jak długo na rynku jest jeden i drugi obiektyw?
    70-200/4L IS od kilku miesięcy, 17-40/4L od kilku lat. Wkrótce może się okazać, że tele też najlepsze nie jest, bo zaczną wychodzić lepsze szkła.
    17-40, to szkło podstawowe, zakres, który każdy musi mieć, dlatego wzbudza tyle dyskusji i kontrowersji.
    Dziwi mnie też, że 17-40 na zagranicznych forach zbiera bardzo pochlebne opinie i jest uważany za jedno z najlepszych szkieł w tym zakresie a u nas w kraju jak to u nas... .
    Ja wypisuję tylko swoje spostrzeżenia, miałem tamrona 17-50/2.8, używałem canona 17-55/2.8, a pozostałem przy 17-40 i uważam, że dla mnie jest to najlepszy wybór. Tych którzy nie mieli tych szkieł prosiłbym o nie powielanie niesprawdzonych przez siebie opinii, bo nie macie o tym pojęcia.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 17-08-2007 o 22:02
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Coś już napisał Awatar tyrpin
    Miasto
    okolice Dębicy

Domyślnie

Jednak nie dam sie przekonac, co do Canona. Jak dla mnie Tamron wypada o wiele lepiej, jak patrze na caloksztalt/cena.
    I w tym momencie powinieneś poprosić moda o zamknięcie tego bezsensownego i nic nie wnoszącego wątku. Nie ma o czym gadać. A piszę to jako były użytkownik Tamrona 28-75 na rzecz Canona 17-40, którego od sieprnia 2006 używam co tydzień m. in. na ślubach. Tamron rozpadł by się dawno.
    Pozdrawiam.
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

Vitez Czy moglbys zamknac ten temat?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Awatar psocik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak porownuje go do Tamrona SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF), to Tamron jest o wiele lepszy i za mniejsze pieniadze. Oto male porownanie:
    Witam

Z treści Twojego postu wnioskuję, że prawdopodobnie nie miałes żadnego z tych obiektywów w ręku a jedynie posiłkujesz sie obiegowymi opiniami o nich i suchymi danymi technicznymi.

Sam używam już ponad dwa lata 17-40/4 wiec można powiedzieć że znamy sie jak łyse konie :-)

Ostatnio pomagałem wybrać znajomemu szkło z tego zakresu, tylko niezależnego producenta.
    Wiedziony dobrymi doświadczeniami z okresu analoga
    (Sigma 300/4 HSM Macro, 105/2.8 EX Macro i 28-70/2.8 EX HSM)
    zacząłem poszukiwania od Sigmy 17-50/2.8. Dwa egzemplarze - dwa razy mydło. Zamieniliśmy u sprzedawcy na Tamrona i również mieliśmy do wyboru dwa egzemplarze.
    Jeden z nich wydal się AKCEPTOWALNY ale ja w życiu nie zamieniłbym na niego mojego Canona. C 17-40 Może faktycznie nie jest najostrzejszym obiektywem jaki znam ale jest wyrażnie lepszy od wspomnianego Tamrona. Bije go równiez na głowę pod względem odwzorowania barw a już sama praca AF jest po prostu nieporownywalna.
    Dwa inne światy.

Ostatnio wpadł mi w łapki komplet 400D z tym Tamronem.
    Pierwszy back focus w moim życiu i to od razu prawie METROWY . Ostrzysz na osobę a ostra kanapa. Wysłałem smutnego wlaściciela do sprzedawcy bo tu nie bardzo widzałem możliwość serwisowania.

C17-40 ma przy zastosowaniu z Cropem jedną wadę - jest ciut przykrótki jeśli ma być uniwersalnym obiektywem.

Ale jest rozwiązanie i tego problemu. C 50mm. 1.8 lub 1.4 w zależności od portfela.

Pozdrawiam
    Psocik

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Czytajac takie dywagacje zastanawiam sie, po co ludzie kupuja takie szkla jak 17-40L? Kazdy chwali swoje. Kazde szklo ma swoje plusy i minusy. Jednak problem ludzi, ktorzy nie posiadaja eLek najczesciej rozbija sie o to, ze ich po prostu na nie nie stac. Tu nie chodzi o to, ze eLki sa we wszystkim najlepsze, tylko, ze ich plusy przewyzszaja wieszosc minusow innych obiektywow. A cena? Coz - to zalezy od producenta, jednak zawsze mozna szukac uzywki.

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

ja nie miałem nigdy 17-40 L ... mam T 17-50 ...
    zaczynam jako fotoreporter .. już około roku z tego żyję
    zdarzało sie że zdjęcia robiłem w mega ulewie ... a także na plaży w czasie wichur (podmuchy piachu) ...
    czytając opinie o kruchości tego szkła często o mało nie dostawałem zawału jak musiałem robić zdjęcia w takich warunkach ... ale po tym co mój tami przetrwał jestem już o wiele bardziej spokojny ...
    pewnie i eLka jest bardziej pancerna .. ale przy odpowiednich zabezpieczeniach (zazwyczaj reklamówka na aparat i obiektyw plus filtr na przedniej soczewce) jakość Tamiego mi (odpukać) wystarcza ... ja wyszedłem z założenia że prędzej zajechał bym tę jedna eLke niż 2 Tamrony (bo jak w coś nie chcący walne to czy to będzie eLka czy Tamron i to i tak sie pobiją soczewki )
    Dodam też że Tarmona wziąłem (zresztą używanego) dlatego że nie było mnie stać na eLke ze światłem 2,8 , które mi jest akurat niezbędne (np. sport na hali ).
    Eos system

Domyślnie

Witam

Większość z was opisuje szkło które akurat ma i jak wiadomo w dobrych opiniach !!!
    Ja również do tych osób należę, miałem kita 18-55 ; tamiego 28-75 zbyt wąski jak na 1.6 ; i teraz zamieniłem na 17-50 . W zasadzie mamy już ž sezonu weselnego za sobą więc licząc po ilości fotek wykonanych a będzie ich około 30 wesel x 1500 co daje 45000. Gdyby prawdą było częste mylenie się AF na ogniskowej 17 mm to pewnie wychwycił bym to , bo każdą ceremonię dokładnie sprawdzam i analizuję. Ostrą fotkę na szerokim koncie też trzeba umieć zrobić i czy się będzie miało kita czy L to nic nie pomoże jak źle pokierujemy układ pomiaru AF bo przecież zakres jest duży to i o pomyłkę łatwo, z drugiej strony to jestem ciekaw jak można mówić o pomyłce AF jak głębia ostrości przy 17mm jest strasznie duża. Natomiast ostrą fokę wykonać pod mocne światło (pełne słońce) graniczy z cudem i tu nie ma zmiłuj się, jest też źle jeżeli chodzi o np. białe lub jednokolorowe ściany AF szuka szuka i szuka…
    Napisze jeszcze może o wytrzymałości T17-50, po wykonaniu 45 tyś fotek jedyne co się zmieniło to fakt iż pierścień ogniskowej działa płynniej niż na początku co w tym przypadku jest na + porównując do C17-40 gdzie obraca się wręcz idealnie. Jestem też mile zaskoczony znikomą ilością pyłków jaka jest w chwili obecnej w T17-50, wydaje mi się że T28-75 jest gorzej uszczelniony.

Pozdrawiam Andrzej
    Canon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 L II; Canon 70-200 2.8 L ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzej

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja się obawiam że w tym jest cały problem tego wątku. Wyrażanie opinii o sprzęcie, którego się nie miało nawet w rękach jest całkowitym absurdem. Jak czytałem opinię na temat tego szkła to też myślałem: dramat, tragedia, mydło i katastrofa . Jak kupiłem - to praktycznie go nie odpinamy z żoną od korpusu.
    Dokładnie! U nas jest bardzo podobnie. Mamy dwa body i przed wyjściem z domu na jakieś zdjęcia jest albo bitwa/kłótnia albo rzucanie monetą kto idzie z eLą :-) Uwielbiam je zwłaszcza w zestawieniu z FF.

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Dziwi mnie też, że 17-40 na zagranicznych forach zbiera bardzo pochlebne opinie i jest uważany za jedno z najlepszych szkieł w tym zakresie a u nas w kraju jak to u nas... .
    No a tutaj to wszystko jasne - wystarczy trochę pofilozofować. Skąd się biorą takie opinie... Ludzie próbują usprawieliwić w jakiś sposób zakup tańszego sprzętu, zakamuflować w jakiś sposób pewne frustracje i stąd próbują zdyskredytować sprzęt, o którym często osobiście nie mają pojęcia bo ich po prostu nie stać. I absolutnie nie chciałbym tutaj nikogo urazić, bo jasne jest, że tyle ile jest testów tyle może być różnych opinii. A dla wielu bardzo ważnym kryterium jest stosunek ceny do jakości, a jak mówiła pewna reklama, jeżeli różnic w jakości nie widać, to po co przepłacać :wink:. Trudno o jednoznacznie obiektywny test, a bardzo prawdziwe jest przysłowie że każda pliszka swój ogonek chwali. I z pewnością Tamrony, Sigmy itp. są doskonałymi obiektywami i mają swoją szeroką rzeszę wielbicieli. Ale odkąd pierwszy raz wziąłem w ręce obiektyw AF USM to wiem, że już nigdy nie dotknę żadnej wiertarki :wink: .

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów