Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: Czemu Canon nieostrzy na tyle, ze trzeba doastrzac?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Może dziwny jestem, ale ja nie chcę, żeby fotka z aparatu wyglądała przesadnie ostro i kolorowo i jeszcze była odszumiona. Chcę, żeby zawierała maksymalnie dużo informacji o obrazie, resztę zrobię sobie sam. Tak jak lubię.

Uzależniony

Domyślnie

@solti

no widzisz ja z zazdroscia spogladam na 50/1.8 nikona
    i zeby jakos moc sie zblizyc do tego efektu musze wydac 3x wiecej ... denerwuje mnie podostrzanie nie mam jednak obecnie innego wyjscia.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    ja z zazdroscia spogladam na 50/1.8 nikona
    No to pozostaje mi tylko jedna rada: skoro tak tęsknisz za Nikonem, to zmień system. Innego wyjścia nie widzę
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uzależniony

Domyślnie

fret

gdyby bylo tak pieknie to kazdy z nas robilby kitem a cala reszta z rawu ja chcem dobrej jakosci juz na poczatku a pozniej zrobie sobie drobne korekty

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Panowie, a moze ustawilibyscie sobie tak sharpness na plus w puszczeczkach?
    Ja zdjec fullres nigdy nie wyostrzam. Jedynie po zmniejszeniu, ale to oczywiste.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

emisiaczek, nie zrozumiałeś. Ty nie chcesz dobrej jakości tylko nienaturalnej ostrości i przesadzonych kolorków Mam jeszcze starego A80, gdybyś Ty wiedział jakie on ma kolorki i jaki jest ostry... Ze zdjęciami jest trochę jak z muzyką. Jedni lubią naturalne brzmienie, a inni podkręcają basy i soprany, bo dla nich tak jest pięknie...

Uzależniony

Domyślnie

@fret

mlody jestes widze, mam na stanie nie jeden kompakt i doceniam ich wartosc oraz fotki jakie nimi kiedys robilem

@solti

nie moge jestem fanboyem canona

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Też tak uważam. Powoli ostrość staje się jakimś fetyszem.
    Dzieje się tak, bo niestety każdy jest w stanie ocenić ostrość, natomiast nie każdy widzi, bądź nie zwraca uwagi na inne czynniki (kontrast, kolory, aberracja, dystorsja, winietowanie, pracę pod ostre światło itp.), które są dla mnie dużo ważniejsze. Po co mi super ostre szkło jak nie będzie kontrastu, czy oddanie kolorów będzie kiepskie? Zdjęcia z mojego 17-40 po delikatnym podostrzeniu w PS wyglądają równie imponująco co z T17-50, kolorystyka natomiast w canonie jest znacznie lepsza.

@solti
    no widzisz ja z zazdroscia spogladam na 50/1.8 nikona
    i zeby jakos moc sie zblizyc do tego efektu musze wydac 3x wiecej ... denerwuje mnie podostrzanie nie mam jednak obecnie innego wyjscia.
    Jeżeli nie stać Cię na canona, a nikon jest taki ostry i wogóle cool, to nie widzę problemu, zmień puszkę. Ważne jest żeby być zadowolonym ze sprzętu a nie kochać mercedesa a tęsknić za bmw.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 17-08-2007 o 19:34
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony

Domyślnie

nie widzisz problemu bo chyba nigdy nie sprzedawales elektroniki musialbym sprzedac sprzet za bezcen i doplacic ... bledne kolo

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    (....) Zdjęcia z mojego 17-40 po delikatnym podostrzeniu w PS wyglądają równie imponująco co z T17-50, kolorystyka natomiast w canonie jest znacznie lepsza.
    (....)
    Zwłaszcza że tę kolorystykę jest dużo trudniej nadrobić niż ostrość.

nie widzisz problemu bo chyba nigdy nie sprzedawales elektroniki musialbym sprzedac sprzet za bezcen i doplacic ... bledne kolo
    Wiem. To jest smutne. Wszystko tanieje - zwłaszcza używane - zastraszająco. Może być jednak tak, że dla tzw. świętego spokoju i zdrowia psychicznego warto stracić.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów