Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: Czemu Canon nieostrzy na tyle, ze trzeba doastrzac?

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

dobry pomysl z ankieta. moze by ja rozszerzyc o to co sie poprawia najczesciej? np. przekadrowanie, kontrasty, poziomy, usuwanie nieporzadanych elementow?
    jestem bardzo ciekawy jak forumowicze podchodza do sprawy.
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danny Zobacz posta
    MacGyver, obrabiasz fotki po sesji? jesli tak - co korygujesz?
    Poziomy, balans kolorów, czasami kadr, usuwanie śmieci z kadru, krzywe i nasycenie. Robie niemal wyłącznie w RAW, zdjęć pamiątkowych, poza starannym wywołaniem RAW-a potem już nie ruszam (chyba że trzeba coś wstemplować, albo podkadrować)
    Ostrze tylko miniaturki do netu (no bo tu to już trzeba i to zawsze).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

hmmmm....... poczwicze te podejscie, a noz/widelec beda ciekawsze efekty... na nauke nigdy nie za pozno....
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Uzależniony

Domyślnie

jestem zdania ze canon przesadzil z filtrem, jesli nie stac kogos na L-ki to niech daruje sobie i kupi nikona, przykro mi to pisac ale taka jest prawda, mi sie bardziej podobaja ostre fotki co jest ciezkim zadaniem dla canona

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    jestem zdania ze canon przesadzil z filtrem, jesli nie stac kogos na L-ki to niech daruje sobie i kupi nikona, przykro mi to pisac ale taka jest prawda, mi sie bardziej podobaja ostre fotki co jest ciezkim zadaniem dla canona
    Nie wszystkie eLki są nie wiadomo jak ostre. Przykładem niech będzie 17-40/4L. Tamron 17-50/2.8, którego miałem wcześniej był ostrzejszy - zdjęcia bez wyostrzania wychodziły super ostre. Jednak ostrość to nie wszystko, dlatego zdecydowałem się na zmianę szkła.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    ...Jednak ostrość to nie wszystko, dlatego zdecydowałem się na zmianę szkła....
    To przede wszystkim :-)
    Jak dla mnie to odwzorowanie koloru i kontrast są jednak nieco ważniejsze. Wiadomo, nikt nie chce żeby każda fotka wyglądała jak pociągnięciu blurem w PSie ale bez przesady, zdjęć nie robi się po to aby analizować kształt liści na drzewie, znajdującym się na trzecim planie :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Chyba zbytnio uogólniasz. W D50 -tce Nefy też trzeba było podostrzyć żeby nie były mydlane. W D80 jest podobnie. Zresztą nie wiem o jakim Nikonie piszesz.

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    To przede wszystkim :-)
    Jak dla mnie to odwzorowanie koloru i kontrast są jednak nieco ważniejsze. Wiadomo, nikt nie chce żeby każda fotka wyglądała jak pociągnięciu blurem w PSie ale bez przesady, zdjęć nie robi się po to aby analizować kształt liści na drzewie, znajdującym się na trzecim planie :-)
    Też tak uważam. Powoli ostrość staje się jakimś fetyszem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wybacz, ale to co piszesz jest nielogiczne:wink: Jeśliby Canon przesadził z filtrem, to nawet z L'ek zdjęcia nie byłyby super ostre. Skoro mogą jednak być, to wniosek z tego taki, że to nie wina filtra, tylko obiektywu
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uzależniony

Domyślnie

@Matsil

decyzja zmiany szkla oprocz samej decyzji wymaga glebokiego portfela

@Kolekcjoner

porownuje 350d i d50 na kitach, testy na optyczne, i na photozone

@solti

nie zrozumiales mysli, zamiast szykowac 15k na canona i pare elek, mozna kupic nikona nawet z kitem plus 50ka i byc bardziej zadowolonym, ludzie chca miec ostre zdjecia nie tylko z kompaktu, bez podostrzania.

ostatnio spodobal mi sie test tokiny 50-135 na canonie ladnie wyszlo zreszta podobnie sigma 50-150 ... fajne szkielka, tylko 2,5k boli, czy canona ma cos podobnego?

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

nie zrozumiales mysli
    Zrozumiałem. Tylko z tego nijak nie wynika, że problem leży po stronie filtra. Jeśli z jakimkolwiek szkłem może być super ostro tzn., że może być ostro:-D Po prostu kity Canona są gorsze od kitów Nikona, ale to wiadomo nie od dziś. Myślę, że ważną rolę odgrywają też agresywniejsze algorytmy wyostrzania zaimplementowane do puszek konkurencji. Canon na standardowych ustawieniach jest chyba pod tym względem delikatniejszy (dotyczy oczywiście tylko jpg).
    Ale wracając do tematu: potwierdza się stara prawda - żeby mieć dobre zdjęcia, trzeba mieć dobre szkło. A żeby zdjęcie było dobre, to niestety sama ostrość nie wystarczy. Ja tam jednak zdecydowanie wybieram 'mydlanego' Canona i jego zdjęcia (chociaż na razie dobrych szkieł brak)
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów