dobry pomysl z ankieta. moze by ja rozszerzyc o to co sie poprawia najczesciej? np. przekadrowanie, kontrasty, poziomy, usuwanie nieporzadanych elementow?
jestem bardzo ciekawy jak forumowicze podchodza do sprawy.
dobry pomysl z ankieta. moze by ja rozszerzyc o to co sie poprawia najczesciej? np. przekadrowanie, kontrasty, poziomy, usuwanie nieporzadanych elementow?
jestem bardzo ciekawy jak forumowicze podchodza do sprawy.
analog i prajmy.
cyfra gdzieś w kącie.
Poziomy, balans kolorów, czasami kadr, usuwanie śmieci z kadru, krzywe i nasycenie. Robie niemal wyłącznie w RAW, zdjęć pamiątkowych, poza starannym wywołaniem RAW-a potem już nie ruszam (chyba że trzeba coś wstemplować, albo podkadrować)
Ostrze tylko miniaturki do netu (no bo tu to już trzeba i to zawsze).
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
hmmmm....... poczwicze te podejscie, a noz/widelec beda ciekawsze efekty... na nauke nigdy nie za pozno....![]()
analog i prajmy.
cyfra gdzieś w kącie.
jestem zdania ze canon przesadzil z filtrem, jesli nie stac kogos na L-ki to niech daruje sobie i kupi nikona, przykro mi to pisac ale taka jest prawda, mi sie bardziej podobaja ostre fotki co jest ciezkim zadaniem dla canona![]()
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
To przede wszystkim :-)
Jak dla mnie to odwzorowanie koloru i kontrast są jednak nieco ważniejsze. Wiadomo, nikt nie chce żeby każda fotka wyglądała jak pociągnięciu blurem w PSie ale bez przesady, zdjęć nie robi się po to aby analizować kształt liści na drzewie, znajdującym się na trzecim planie :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
@Matsil
decyzja zmiany szkla oprocz samej decyzji wymaga glebokiego portfela
@Kolekcjoner
porownuje 350d i d50 na kitach, testy na optyczne, i na photozone
@solti
nie zrozumiales mysli, zamiast szykowac 15k na canona i pare elek, mozna kupic nikona nawet z kitem plus 50ka i byc bardziej zadowolonym, ludzie chca miec ostre zdjecia nie tylko z kompaktu, bez podostrzania.
ostatnio spodobal mi sie test tokiny 50-135 na canonie ladnie wyszlo zreszta podobnie sigma 50-150 ... fajne szkielka, tylko 2,5k boli, czy canona ma cos podobnego?
Zrozumiałem. Tylko z tego nijak nie wynika, że problem leży po stronie filtra. Jeśli z jakimkolwiek szkłem może być super ostro tzn., że może być ostro:-D Po prostu kity Canona są gorsze od kitów Nikona, ale to wiadomo nie od dziś. Myślę, że ważną rolę odgrywają też agresywniejsze algorytmy wyostrzania zaimplementowane do puszek konkurencji. Canon na standardowych ustawieniach jest chyba pod tym względem delikatniejszy (dotyczy oczywiście tylko jpg).
Ale wracając do tematu: potwierdza się stara prawda - żeby mieć dobre zdjęcia, trzeba mieć dobre szkło. A żeby zdjęcie było dobre, to niestety sama ostrość nie wystarczy. Ja tam jednak zdecydowanie wybieram 'mydlanego' Canona i jego zdjęcia (chociaż na razie dobrych szkieł brak)![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl