Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Czemu Canon nieostrzy na tyle, ze trzeba doastrzac?

Domyślnie Czemu Canon nieostrzy na tyle, ze trzeba doastrzac?

Mam wrazenie ze fotki z Canona 20d sa niesotre wystarczajaco.
    Trzeba doastrzac w programie.
    Z czego to wynika?

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

bo latwiej jest doostrzyc niedoostrzone niz odostrzać przeostrzone :P
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Domyślnie

czemu nie sa ostre odrazu?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    KRK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo71 Zobacz posta
    czemu nie sa ostre odrazu?
    filtr antyaliasingowy przed matryca

EOS 350D :: PowerShot G3
    EF-S 10-22mm :: EF-S 17-85mm :: EF 70-200mm f4L :: EF 50mm 1.8 II :: Tamron 19-35mm :: EF-S 18-55mm II
    420EX + StoFen :: Velbon Sherpa 750R
    waflar.deviantart.com

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

gonzo, mam wrażenie, że masz zamiar pobić rekord założonych wątków w ciągu jednego tygodnia. Ale nagrody nie mamy, więc może nieco odpuść. Polecam wyszukiwarkę. Na początek tip, który znajdziesz przy uważnej lekturze pierwszego posta.

http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=filtr
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo71 Zobacz posta
    Mam wrazenie ze fotki z Canona 20d sa niesotre wystarczajaco.
    A ja mam wrażenie że szukasz dziury w całym. Zdjęcia nie służą do golenia, nie muszą być ostre jak brzytwa.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A ja mam wrażenie że szukasz dziury w całym.
    jestem zdania ze niekoniecznie taka dziura w calym - osobiscie jestem zdania ze foty z dslr-ow zaraz po wyjsciu sa wyprane i mydlo. z mojego na "zywczyka" nie nadaja sie do niczego. pare ruchow w foroszopie i jest palce lizac.

jak dla mnie za wlasnie TO placisz kase - za to ze zrobisz sobie tak ostro czy tak podkolorowanie jak sobie tylko chcesz; sprzet tylko ci pomoze zeby zrobic samo ujecie w miare latwo i material do obrobki mial potencjal do ustawianie wsiego jak sie podoba.
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danny Zobacz posta
    jestem zdania ze niekoniecznie taka dziura w calym - osobiscie jestem zdania ze foty z dslr-ow zaraz po wyjsciu sa wyprane i mydlo. z mojego na "zywczyka" nie nadaja sie do niczego. pare ruchow w foroszopie i jest palce lizac.
    A moim zdaniem to wyłącznie kwestia szkieł, precyzyjnego ustawiania ostrości i odpowiedniego doboru wartości przysłony. Od czasu odstawienia na bok tanich plastikowych słoiczków zdjęć nie dodotstrzam, bo nie widzę takiej potrzeby.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

MacGyver, obrabiasz fotki po sesji? jesli tak - co korygujesz?
    osobiscie bez ps'a nie ruszam - wogole mnie nie satysfakcjonuja; mialem przyjemnosc pobawienia sie pare razy sprzetem typu el-ki + jednocyfrowe body ale i tu - mi jakos to nie podchodzilo. na moje oko (na zywca - bez obrobki) moze i lepsze niz to co daje moja puszka i sloiki, ale... jak dla mnie roznice byly niewielkie i nie uzasadniajace przytlaczajacej roznicy w cenie. po zapuszczeniu ps'a - aaa.. to inna juz historia. wylazily jeszcze bardziej zyleta, kolorki naprawde udane - ogolnie widze za co poszla kasa na sprzet.
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A moim zdaniem to wyłącznie kwestia szkieł, precyzyjnego ustawiania ostrości i odpowiedniego doboru wartości przysłony. Od czasu odstawienia na bok tanich plastikowych słoiczków zdjęć nie dodotstrzam, bo nie widzę takiej potrzeby.
    Zgadzam się z przedmówcą. Mając dobre szkła i trochę pojęcia o fotografii nie trzeba wcale podostrzać w PS, niestety 99% trzeba poddać innej delikatnej obróbce. Takie możliwości dają nam cyfrówki i możliwość poprawek należy uznać za zaletę a nie wadę. Może zrobimy ankietę ile osób wywołuje odbitki bez obróbki?
    Cytat Zamieszczone przez danny Zobacz posta
    MacGyver, obrabiasz fotki po sesji? jesli tak - co korygujesz?
    osobiscie bez ps'a nie ruszam - wogole mnie nie satysfakcjonuja.
    Zależy czy robisz w JPG czy RAW. W RAWach mozesz zmienić praktycznie wszystko - ekspozycję, balans bieli, nacycenie kolorów, ostrość, kontrast, pobawić się krzywymi itp. W JPG możesz w PS bawić się krzywymi, ale to nie to samo, możesz dodać kontrastu i wyostrzyć ale jeżeli nie trafisz z ekspozycją trudno będzie cokolwiek zrobić.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 17-08-2007 o 12:56
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów