Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Prośba o ocenę Canon 24-105 L - czy jest ok?

roland_f
    Guest

Domyślnie Prośba o ocenę Canon 24-105 L - czy jest ok?

Witajcie,
    Jestem tu nowy i mam problem. Kupilem troche okazyjnie bardzo malo uzywane szklo 24-105 4 L IS. Ponoc wlasciciel wymienil (po 1 miesiacu) na 24-70 2,8. I ponoc szklo bylo wybierane. W sumie nie mam powodu aby nie wierzyc.
    Ale zaczalem testowac - z moim 350D ostrzy w punkt, nie ma BB/FB. Jednak pierscien ostrosci ma lekki luz (tak z pol mm patrzac po obwodzie pierscienia). No i bokeh - zobaczcie. 105mm, F4, 1/800 sek
    Czy po eLce nie mozna sie spodziewac braku tych obwodek ?
    Czy to normalne ? Czy warto oddac szklo, doplacic i kupic nowe.
    pzdr serdecznie
    Roland

Uzależniony

Domyślnie

Jak dla mnie wyglada malo ciekawie. Sepilem sie na to szklo ale mimo wszystko ludzie doradzaja 24-70/2.8 L. A druga kwestia co do 24-105/4.0 L IS to z tego co pisza uzytkownicy to szklo na ogniskowej 105 zaciekawe nie jest. Jak na moj gust jesli masz mozliwosc kupienia np. szkla 24-70/2.8 L to dlugo sie nie zastanawiaj. Na allegro od 4200 zl jest juz nowe do kupienia.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

a jak dla mnie to fatalne foto a nie obiektyw... zrób coś normalnego z normalnym konturem w normalnych kolorach to można sie wypowiedzieć...
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Po takim pojedynczym zdjęciu wiele powiedzieć się nie da. Ja używam już tego szkła od ponad pół roku i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście jeżeli zależy Ci na świetle to niewiele drożej można kupić 24-70. Miałem okazję jeden ślub focić tym jaśniejszym (pożyczonym) i 98% zdjęć zrobiłem na F>4 (za mała GO), więc mi spokojnie F4 wystarcza a i zakres trochę większy. Jakość zdjęć taka sama - w końcu to eLki.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

roland_f
    miałem 350 d i testowałem z 24-105/4 (nowa) , który jak sądzę w tym zestawie zrobiłby lepszą fotkę na 105 .
    Moja była 350 d miała czasem problem z AF i czasami się gubiła przy błyszczących powierzchniach.
    Bokeh też nie wygląda specjalnie

Co dalej ? decyzja należy do Ciebie :-?
    Pozdrawiam

roland_f
    Guest

Domyślnie

Chyba mieliscie racje. Wyszedlem z dzieciakami do lasku i zrobilem troche zdjec - obwodki czasami sa przy F4, ale o wiele mniejsze. Po lekkim domknieciu, kolka nieostrosci rozmazuja sie i obwodki znikaja.
    Ale powiedzcie co z tym delikatnym luzem na pierscieniu ostrosci. Przejmowac sie tym, czy ten typ tak ma ?
    ps. 24-70 dla mnie odpada - cena, rozmar, waga. Wiem ze swiatlo lepsze, ale coz...
    pzdr

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja używam ten obiektyw od ponad roku. Również ma identyczny luz na pierścieniu ostrości. Przestałem się już przejmować. Miałem możliwość pobawić się dzisiaj innym egzemplarzem i ten również ma lekki luz ale mniejszy od mojego. Chyba ten typ tak ma.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Ja nie mam żadnego luzu. Inną drogą, jak często dotykasz pierścienia ostrości? Jeżeli rzadko, bo tak jest najczęściej to nie ma się co przejmować, robić jak najwięcej zdjęć i cieszyć się ze sprzętu.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roland_f Zobacz posta
    Witajcie,
    Jestem tu nowy i mam problem. Kupilem troche okazyjnie bardzo malo uzywane szklo 24-105 4 L IS. Ponoc wlasciciel wymienil (po 1 miesiacu) na 24-70 2,8. I ponoc szklo bylo wybierane. W sumie nie mam powodu aby nie wierzyc.
    Roland
    Ja też kupiłem kiedyś to szkło używane i własciciel dokładnie tak jak w twoim przypadku twierdził że przesiada się na 24-70 2,8 . Miałem wtedy 30D i powiem szcerzez ze szkło mnie załamało swoją mydlanością:
    https://www.netpark.pl/~pawel/public...5/IMG_2611.JPG
    odesłałem je do serwisu ( na całe szczęsie było na gwarancji okazało się ża jest FF) po powrocie efekt był juz super:
    https://www.netpark.pl/~pawel/public...5/IMG_6602.JPG

Miesiąc temu przesiadłem się na 5D i pod wpływem tego wątku zdecydowałem sie powtórzyć test na tym samym obiekcie
    Powiem tak po przesiadce na 5d od razu wyczułem ze to inna klasa sprzetu ale po tym zdjęciu i porównaniu go z wczesniejszymi szceęka mi opadła:
    https://www.netpark.pl/~pawel/public...IMG_05775d.JPG

oglądaj oczywiście napełnych wymairach !!!

A i moja rada jest taka jak masz jakieś wątpliwości co do jakości to najpepiej wyślij to do serwisu jak widać po moim przykładzie warto .

Miasto
    k/o Warszawy i inne okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja nie mam żadnego luzu. Inną drogą, jak często dotykasz pierścienia ostrości? Jeżeli rzadko, bo tak jest najczęściej to nie ma się co przejmować, robić jak najwięcej zdjęć i cieszyć się ze sprzętu.
    I ja tez tak myślę.Mam ten obiektyw 2 tygodnie i też nie mam żadnego luzu

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów