Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Prośba o ocenę Canon 24-105 L - czy jest ok?

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Czytając Wasze posty też sprawdziłem u siebie luz na pierścieniu
    ostrości 24-105/4 L IS (nówka od tommiego ) - jest ledwo wyczuwalny ( tak na oko 0,2 mm ) .
    Paweleverest masz bardzo klasa obiektyw + 5 d , wiem coś o tym bo sam mam ten sprzęt ( po przesiadce z 350d +obiektywy sigmy to był szok ) i nadal szokuje canon .... i oby tak dalej

roland_f
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Czytając Wasze posty też sprawdziłem u siebie luz na pierścieniu
    ostrości 24-105/4 L IS (nówka od tommiego ) - jest ledwo wyczuwalny ( tak na oko 0,2 mm ).
    U mnie luz też ma ponizej 0,5 mm, więc przestaję się nim przejmowac.
    Co do ostrości - oceńcie sami czy jest ok:
    http://www.rol12.ovh.org/public/IMG_5682.JPG (F5,6 105mm)

pzdr
    Roland

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Mam już drugi 24-105/4L, pierwszy miałem podpięty do 30D w między czasie skradziono mi 30D ze szkłem a kupiłem 5D i ponownie z 24-105/4L. Uważam to szkło za bardzo dobre a zwłaszcza na FF daje spore możliwości. Wystarczająco szerokie i wystarczająco długie, w sumie uniwersalne. Poza tym na FF fotografowanie nim to inna bajka. Na 24-70/2.8 L namawiali mnie koledzy ale jak dla mnie trochę duże i ciężkie a poza tym 2.8 nie jest mi potrzebne.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mac, znowu Ciebie okradli? Bo z tego co kojarzę to chyba nie pierwszy raz.
    Gratuluję zakupu 5D (miałeś chyba 20D, więc skoro ukradli 30D to....)
    24-105L to dobre szkło, ale ja wymieniłem na 24-70/2.8 L i ani przez moment tego nie żałuję. I nie szkoda mi nawet stabilizacji. To szkło jest naprawdę lepsze i to widać. No i w końcu nie mam tej koszmarnej winiety.
    FOTOINKWIZYTOR

Coś już napisał Awatar szymcik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Miesiąc temu przesiadłem się na 5D i pod wpływem tego wątku zdecydowałem sie powtórzyć test na tym samym obiekcie
    Powiem tak po przesiadce na 5d od razu wyczułem ze to inna klasa sprzetu ale po tym zdjęciu i porównaniu go z wczesniejszymi szceęka mi opadła:
    https://www.netpark.pl/~pawel/public...IMG_05775d.JPG
    uooo, może mi się wydaje ale na FF wyskoczyła z tego słoika niezła winieta...poza tym to tez mnie powaliło
    Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500

roland_f
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    ...24-105L to dobre szkło, ale ja wymieniłem na 24-70/2.8 L i ani przez moment tego nie żałuję.
    Może to i racja - nie mam takiego doświadczenia z Lkami. Jak dla mnie 24-105 jest OK. Może za parę miesięcy dojdę do jego wad (światło ? ). Z 50 1,8 też tak było - na początku super i nawet nie przeszkadzał "nożny" zoom. Potem okazało sie że AF do bani, bokeh pięciokątny i do tego krzywy, a mechanicznie.. sami wiecie. Ale 50 1,8 to niezłe szkło za te pieniądze, zrobiłem nim dużo fajnych zdjęć.
    Zakres 24-105 nie jest zły, nawet w cropie. Przeglądałem swoje zdjęcia pod kątem ogniskowej - dla tej małej ilości z zakresu 18-23 wystarczy mi kit. A okolice 105 to mała namiastka tele, przyda się do portretu póki nie ma nic innego.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymcik Zobacz posta
    uooo, może mi się wydaje ale na FF wyskoczyła z tego słoika niezła winieta...poza tym to tez mnie powaliło

Niestety nie wydaje ci się :-(

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie

To i ja powiem że mam w 17-40 taki z ~0.3 mm trudno zmierzyć ;P na pierścieniu ostrości, wszędzie po forach się pytałem i jedni mają inni nie, ...albo nie są dostatecznie wrażliwi )

endeavour
    Guest

Domyślnie Prośba o ocenę 24-105 4L

Kupiłem 24-105 4L zapięte do 10D.
    Prośba o komentarz czy to szkło jest OK (bo na pl.rec.cyfrowa) jedni twierdzą, że jest OK inni że mydło. Pliki zrzucone z karty z exifami.

Po prostu fora, komentarze trochę zrobiły mi wodę z mózgu.
    http://restorbis.home.pl/thewalllive...n/img_3665.jpg
    http://restorbis.home.pl/fot/img_3261.jpg
    http://restorbis.home.pl/fot/img_3517.jpg

Początki nałogu

Domyślnie

dwa pierwsze są w dość kiepskich warunkach robione więc kolorystyka siada, ale na ostrość ok. Ostatnie to wg. mnie wózek jest ostrzejszy od dziecka (nie wiem gdzie ustawione ostrzenie) ale na ostrość też ok.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów