Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: przejsciowki na m42 : canon vs pentax

Zablokowany

Domyślnie

ok,ale przyznacie,ze podaz szkiel manualnych na allegro do pentaxa-mala. ceny-takie sobie. a swietna jak dla mnie 58mm z bajkowym bokehem 50tka helios 44m ... za grosze.jupiter ktorego posiadam-to samo. inne szkla takze. pentax jest stworzony do pracy z manualami,ale ich nie ma na rynku w dobrych cenach i ilosciach. a z tymi na m42 z winy przejsciowek jest wiecej klopotu niz pozytku. co do kita- mam,i nie uzywam.wiec w pentaxie takze nie uzywalbym. potwierdzenie ostrosci nie jest dla mnie argumentem za,bo wogole mi go nie brakuje. helios i jupiter ktore posiadam maja przyslone M,wiec przyslona automatyczna tez mi nie potrzebna. podglad glebi - w tych obiektywach jest caly czas.

Uzależniony

Domyślnie

Z 500n moze go nie brakuje, temat jest o lustrzankach cyfrowych, zle trafiles...

Bajkowy bokeh to ma Sonnar 2.8/200

Miales kiedys Pentaxa w rece? Z tego co piszesz wynika ze nigdy...
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 18-06-2007 o 23:12
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Właśnie kupiłem Pentaxa K10 D tylko dlatego że posiadam stare, dobre, manualne obiektywy na M42,Takumary. Do tej pory fotografowałem nimi canonem 20D ale była to męka w porównaniu z kadyszką. Już zwykły wizjer do af jest jasny, duży i wyraźny, nie ma porównania z dziurką w canonie. Obiektywów systemu Pentaxa też jest dużo i są tanie na amerykańskim eBay skąd można bez problemu kupić.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee Zobacz posta
    Z 500n moze go nie brakuje, temat jest o lustrzankach cyfrowych, zle trafiles...

Bajkowy bokeh to ma Sonnar 2.8/200

Miales kiedys Pentaxa w rece? Z tego co piszesz wynika ze nigdy...
    dobrze trafilem,to ja zakladalem ten post chyba,nie? dla mnie helios ma bajkowy,doslownie. pentaxa mialem w rece. ale canon tez mi dobrze lezy w rece. a matowki z klinem... mam zenita i o dziwo wole ostrzyc na matowce bez klina,skupiajac sie na calym kadrze,a nie tylko i wylacznie na idealnym punkcie ostrosci wyznaczanym przez klin. nigdy nie mialem problemu z ostrzeniem na matowce bez klina. powiem wiecej -o dziwo wole tak ostrzyc.

Cytat Zamieszczone przez JerzyC Zobacz posta
    Obiektywów systemu Pentaxa też jest dużo i są tanie na amerykańskim eBay skąd można bez problemu kupić.
    nie zamierzam kupowac na ebay.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ta przejściówka jest generalnie nieudana. Do niczego jest zarówno oryginalny Pentax, jego ruska kopia firmy Łomo, jak i wszystkie współczesne wynalazki. W tygodniu zrobię Ci jakieś fotki bagnetu, przejściówki i obiektywu i powieszę tutaj.
    moge liczyc na te zdjecia?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dan7770 Zobacz posta
    moge liczyc na te zdjecia?
    A co Ty taki niecierpliwy ? ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Zablokowany

Domyślnie

tak juz mam. ciekawski.