Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: przejsciowki na m42 : canon vs pentax

Mieszany widok

Zablokowany

Domyślnie przejsciowki na m42 : canon vs pentax

czy moze mi ktos mi wytlumaczyc od strony technicznej , dlaczego w przejsciowkach na m42 w pentaxach jest blaszka blokujaca(w canonowskiej jej nie ma a przejsciowka sie blokuje) i dlaczego przejsciowka w pentaxach musi chowac sie w korpusie cala a w canonach nie? to chyba nie jest kwestia producenow tych przejsciowek? bagnet jako bagnet pentax i canon maja w zamysle podobny,wiec skad te roznice?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dan7770 Zobacz posta
    czy moze mi ktos mi wytlumaczyc od strony technicznej , dlaczego w przejsciowkach na m42 w pentaxach jest blaszka blokujaca(w canonowskiej jej nie ma a przejsciowka sie blokuje)...
    Wynika to z różnic konstrukcyjnych pomiędzy bagnetem K (Pentax) a bagnetem EF (Canon). Blaszkę można zdemontować, ale wtedy istnieje ryzyko wypadnięcia obiektywu.
    ...i dlaczego przejsciowka w pentaxach musi chowac sie w korpusie cala a w canonach nie?
    W bagnecie EF szkło wchodzi głębiej do komory lustra niż w M42 więc obiektyw trzeba odsunąć nieco do przodu, w bagnecie K odległość ta jest taka sama jak w M42, więc szkło musi być dokręcone do samego korpusu, inaczej nie będzie ostrzyć na nieskończoność.
    http://www.graphics.cornell.edu/~wes...habetical.html
    ...to chyba nie jest kwestia producenow tych przejsciowek?
    Pierwsze przejściówki K/M42 wypuściła na rynek firma... Pentax.
    ...bagnet jako bagnet pentax i canon maja w zamyśle podobny,wiec skad te roznice?
    Oba bagnety są do siebie mało podobne, inaczej jest umiejscowiona zapadka blokująca szkło przed wykręcaniem, inna jest też średnica .
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 18-06-2007 o 03:13
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Zablokowany

Domyślnie

to chyba wszystko jasne . to sie nazywa rzeczowa odpowiedz :] dzieki .

ale jeszcze zapytam : jak jest realizowana ta "blaszka" w bagnecie obiektywu pentaxa? mniemam ze nie tak ,jak w przejsciowkach. czytalem opinie ,ze wypada czesto itd. czy nie mogli zrobic tego tak,jak w obiektywach? element na stale itd?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ta przejściówka jest generalnie nieudana. Do niczego jest zarówno oryginalny Pentax, jego ruska kopia firmy Łomo, jak i wszystkie współczesne wynalazki. W tygodniu zrobię Ci jakieś fotki bagnetu, przejściówki i obiektywu i powieszę tutaj.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ta przejściówka jest generalnie nieudana. Do niczego jest zarówno oryginalny Pentax, jego ruska kopia firmy Łomo, jak i wszystkie współczesne wynalazki. W tygodniu zrobię Ci jakieś fotki bagnetu, przejściówki i obiektywu i powieszę tutaj.
    moge liczyc na te zdjecia?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dan7770 Zobacz posta
    moge liczyc na te zdjecia?
    A co Ty taki niecierpliwy ? ;-)

Zablokowany

Domyślnie

dzieki,MacGyver.

Domyślnie

Generalnie za MacGyver'em.
    Od siebie mogę dodać tylko tyle, że są również przejściówki z kołnierzem (lecz one nie ostrzą na nieskończoność), wówczas nie ma problemu z ową blaszką mocującą. Sam rozwiązałem ów problem inaczej. Do Jupitera 9 przykręciłem nieomalże na stałe przejściówkę, a następnie na tubusie szkła dałem wyfrezować otworek (ok. 0,5-1 mm), służący do zatrzaskiwania bolca. Dzieki temu zyskałem całkowicie funkcjonalą portretówkę, dzięki której miałem zarówno potwierdzenie ostrości jak i pomiar ekspozycji. I mogłem focić na manualu jak i priorytecie przysłony.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    ...Do Jupitera 9 przykręciłem nieomalże na stałe przejściówkę, a następnie na tubusie szkła dałem wyfrezować otworek (ok. 0,5-1 mm), służący do zatrzaskiwania bolca. Dzieki temu zyskałem całkowicie funkcjonalą portretówkę, dzięki której miałem zarówno potwierdzenie ostrości jak i pomiar ekspozycji....
    Właśnie, to rozwiąże problem :-) Szkło będzie przytrzymywane przez oryginalną zapadkę, na zewnątrz bagnetu i blaszka nie będzie potrzebna. Pozostaje kwestia potwierdzenia ostrości, ale to można rozwiązać kawałkiem folii aluminiowej "Jan Niezbędny" lub zdarciem lakieru z podstawy tubusu.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 18-06-2007 o 03:22

Zablokowany

Domyślnie

zal by mi bylo wiercic,szlifowac itd obiektyw. to samo z aparatem,ktory niedlugo zakupie.wiec nie bedzie to pentax/samsung,tylko canon,o ile fundusz pozwoli.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów