Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: strona www z galeriami foto - prosba o rady

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Nie chodzi o to że jest strasznie trudne tylko że jest trudniejsze niż gdzie indziej, poza tym pisałaś o super hiper galerii a nie jakiejś tam pospolitej z PSa a takie robi się np. w macromedia flash a nie w PSie..
    o ile się nie mylę, to najnowszy PS daje w swoich opcjach galerii webowych 2 galerie obslugiwane wlasnie przez macromedia flash - ale jeszcze nie sprawdzałam dokładnie

żeby była jasność piszę o zrobieniu tego CAŁKOWICIE we fleszu a nie wstawkach fleszowych a nawigacji w html.. takie coś jak piszesz możesz sobie sama zrobić i podczepić do głównej galerii - .. bo to jest i w miarę łatwe do zrobienia dla laika i w miarę łatwe do aktualizacji..
    sama?
    obawiam się, że jako 100%-owa kobieta prędzej zrobię pyszne schabowe niż działającą stronę www

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

IMHO jak już robisz to zrób wszystko w PHP - nie jest to trudne a jak przygotujesz sobie moduły to poleci z górki.. jest sporo elastyczniejszy niż czysty html i fajnie się w tym pisze.. do tego można stosować typowe sztuczki programistyczne (pętle, iteracje, warunki) przy generowaniu strony (wiem jak to brzmi ) ale chodzi np. o to że w zależności od rozdzielczości galeria przyjmie różne rozmiary, można prosto zrobić jakieś liczniki itp.
    Arturs ja sie na php w ogole nie znam-galerie robi moj kuzyn a raczej skrypt ktory on znalazl
    Dlatego wlasnie jestem zmuszona do takiego polaczenia i mam nadzieje ze jakos ta strona pociagnie dopoki nie bedzie mnie stac na bardziej profesjonalna.

Energia_ki ze zdjec sie nie wykrecisz

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Flash zeczywiscie ma duze ograniczenia, a do edycji galerii przede wszystkim potrzebny jest odpowiedni program (kosztuje kilke tysiecy), wiec edycja strony w domu bedzie dosc ograniczona. Da sie jednak we flashu zaaplikowac odpowiednie skrypty (w tym php) (ja ich nie znam, ale widzialem i slyszalem, ze sie da), ktore np. rozpoznaja nazwe i ilosc folderow w katalogu i za pomoca odpowiednich funkcji dodaja je do galerii.
    Co do wyzszosci Flasha na PHP, czy też innymi technologiami to powiem tylko tyle ze mozna w nim wsadzic zaawansowane animacje itd, ktore sa dosc trudne do wykonania za pomoca Java scriptu czy też czegokolwiek innego.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Coś już napisał Awatar orzeh
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    ja raczej nie porwę się sama na pozycjonowanie, poszukam kogoś,
    a gdy będę znała jakieś konkrety, od razu dam znać,
    na razie wszystko mi się opóźniło z tą stroną i z szukaniem informacji[choroba w rodzinie]
    pozycjonowanie nie jest na tyle trudna rzeczą, żeby wydawać na to kase. tym bardziej, że efekty mogą być znikome.
    żeby strona dobrze sie indeksowala (a przez to wysoko byla w google i innych) musi być dobrze napisana - chodzi o poprawny (X)HTML i CSS. do sprawdzenia można użyć walidatora. trzeba dobrze wypełnić odpowiednie sekcje w META. ważny jest tez odpowiedni adres (zawierający jakieś słowo kluczowe np. aniafoto.pl itp). pozycja strony w google zależy m.in. od ilości stron, które wskazują na nią (mają zamieszczonego linka do niej), ważne jest więc zarejestrowanie jej w katalogach stron i np. umieszczenie linka w stopce na forum.
    to tylko kilka porad, ale zastosowanie ich na pewno zwiększy liczbę wejść na stronę.
    szczegóły można znaleźć w sieci (oczywiście w google)
    pozdrawiam
    orzeh

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jesli chodzi o flasha i edycje galerii to wszystko jest kwestia tego jak ktos tego flasha napisze. Bo naprawde porzadne rozwiazania sa w pelni konfigurowalne plikiem XML - definiuje sie layout galerii, podstrony, zdjecia, przejscia itp. itd. Zreszta nawet zrobic prosta galerie konfigurowana XML-em nie jest trudno - w ramach przymierzania sie do mojego nowego WWW przerobilem tez ten etap.

Tyle ze typowemu koderowi klepiacemu masowki sie to nie oplaca, bo po pierwsze, dobrze konfigurowalny skrypt zmniejsza szanse ze klient wroci i zaplaci za poprawki ;-) a po drugie w tym samym czasie mozna trzepnac trzy strony z gotowych szablonow, dla mniej wymagajacych klientow. Takze tu trzeba szukac jakiegos pasjonata amatora ;-)

(kto mi tanio i dobrze przerobi strone ze stopki na flash? )

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    (kto mi tanio i dobrze przerobi strone ze stopki na flash? )
    A po co, przeciez teraz pieknie smiga
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    ponieważ nie znam się na tym zupełnie, chciałam spytać informatycznych znawców o opinię, czy gość pisze do rzeczy i czy należy kierowac się jego radami

aha, czy ktoś ma orientację, ile może kosztować zrobienie podobnej strony?
    Można bez problemu zrobić galerię z frontendem (czyli częścią widoczną) we flashu oraz CMSem (administracja) w php czy dowolnym innym języku, co Ci da możliwość tworzenia albumów, dodawania fotek, komentowanie fotek, ocenianie, etc. Strona będzie działała dokładnie tak, jak opisał muflon, czyli po zmianach w zawartości, generowane są nowe pliki konfiguracyjne xml, i fleszyk pobiera sobie świeże dane i fotki i pokazuje co ma do pokazania. Myślę że na polskie realia dając taką robotę komuś do zlecenia powinnaś się zamknąć w kwocie 2-3kpln (w zależności od wymyślności animacji), ale jest sporo gotowych galerii flashowych za mniejsze pieniądze, czasami problemem może być implementacja naszego języka ojczystego.
    Jeśli chodzi po pozycjonowanie, szczególnie w google, jest to niezbyt łatwa sprawa. Google zwraca uwagę na adres, tytuł strony, nagłówki (h1, h2, etc), pierwszą widoczną treść po znaczniku <body> i głównie na linkowanie, czyli w ilu miejscach znajduje się link do naszej strony. Mniejsza uwaga zwracana jest na nagłówki META, a umieszczanie treści i słów kluczowych w niewidocznych polach jest ostro tępione. Spozycjonowanie stronki będzie Cię też mogło kosztować 500-1000 zł
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Bywalec Awatar Reason
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://www.airtightinteractive.com/simpleviewer/

Najlepsze potwierdzenie na to że się da aktualizować stronę bez znajomości Flasha i bez żadnych dodatkowych narzędzi.

Kwestia umiejętności programisty.
    Pozdrawiam
    Reason

Zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

taż kombinuję co by tu zrobić ze stroną i chciałem flasha, ale mi odradzono. Do tego to kosztuje naprawdę sporo kasy. Za to poradzono mi skorzystać z CMS i serwisu Joomla! Na razie kompletnie nie wiem o co chodzi, ale podobno jest łatwe, wygląda ciekawie i przyjem,nie się tym administruje. Ktoś coś wie?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Joomla to bardzo fajny framework napisany pod PHPem. Dzięki temu, że jest dostępnych pod niego cała masa gotowych pluginów, modułów i templatów można szybciutko ukulać w nim własną dynamiczną stronkę. Znajomy (nie znający PHP ni w ząb) pod moim okiem w dwa tygodnie postawił na Joomli serwis małej ligi piłkarskiej
    Jak wpiszesz w googla np 'joomla photo gallery' na pewno znajdziesz jakiś gotowy komponent, który będzie Ci odpowiadał. Instalacja joomli jest bezproblemowa, wymaga serwera www z obsługą php i bazą danych mysql, możesz do celów domowych potestować na własnym pececie, stawiając jeden z wielu all-in-one serwerów, np xampp albo nasz rodzimy krasnal. Robiłem w joomli dość sporo, więc w razie wątpliwości służę pomocą
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów