Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: strona www z galeriami foto - prosba o rady

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie strona www z galeriami foto - prosba o rady

potrzebuję zrobić stronę www, chciałam html, ale zobaczyłam
    http://www.jeffascough.net
    [tu wielkie dzięki dla EmilZ, który kiedyś skompilował całą listę ciekawych galerii ślubnych]
    spodobała mi się czystość, elegancja i prostota tego rozwiązania i w rezultacie przekonałam się do flasha [oczywiście bez muzyczki!]

człowiek, który ewentualnie miał mi robić stronę, odpisał mi jednak:
    [...]strony we flashu sa bardzo efektowne dla internauty. Niemniej jednak nie bedzie miala Pani mozliwosci na biezaco redagowania serwisu np. dodajac nowe fotki czy zmieniajac tresc itp. Poza tym wykonanie strony w technologii flash wiaze sie ze znacznymi kosztami, a kazdorazowa zmiana czegokolwiek musi byc wykonana przez osobe posiadajaca praktyke i
    wiedze o flashu i wyposazona w oprogramowanie do takich prac. Flash pod wzgledem elestycznosci, funkcjonalnosci, kosztow, pozycji w wyszukiwarkach jest niewdzieczna technologia.

Alternatywa jest php z elementami java skryptu i wstawkami flasha, ktore to moga dac podobny efekt - oczywiscie pelny flash pod wzgledem wizualizacji jest niedoscigniony - a zarazem zyskujemy mozliwosc edycji i zmian na stronie bez ciaglego kontaktu z informatykiem co zmniejsza koszty i szybkosc wprowadzenia zmian (nawet gdyby wszystkie uaktualnienia mial dokonywac informatyk to czas i koszty sa nieporownywalne, marginalne). Zbudowanie strony to polowa pracy - pozostaje jeszcze zdobycie wlasciwej pozycji w wyszukiwarkach co jest skoplikowanym i czasochonnych przedsiewzieciem nawet dla technologii html czy php - nie wspominajac o flashu.

Dlatego obiektywnie patrzac na kwestie calosci realizacji projektu strony www najefektywniej wychodzi zastosowanie technologii php + java + flash wzorujac sie na stronie z linku - takie rozwiazanie bym rekomendowal.

ponieważ nie znam się na tym zupełnie, chciałam spytać informatycznych znawców o opinię, czy gość pisze do rzeczy i czy należy kierowac się jego radami

aha, czy ktoś ma orientację, ile może kosztować zrobienie podobnej strony?
    czy podobna strona, tyle że w html, będzie znacząco tańsza?
    a może moglibyście polecić kogos, kto zrobiłby taką stronę?

[aha, nie pytam o jalbum, templatemonster, coppermine, minigal i last, but not least, legendarny skrypt muflona :-) ]

z góry dzięki za konstruktywne rady, bo od strony stron jestem kompletnym zieleńcem [nie mogę mieć samych talentów, muszę czegoś nie umieć ]

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nie jestem za dużym znawcą ale coś tam robiłem w tych technologiach..
    Co do flesza - ma rację.. w html czy php można zrobić automatem / generatorem bardzo szybko stronę(czasem przy php wystarczy przez ftp'a wrzucić fotkę a skryt sam sobie wyskaluje i wrzuci w odpowieniś ramkę i miejsce itp), flesz robiony jest w taki sposób że całość jest kopiowana/kompilowana z regóły do jednego pliku który żeby edytować (czyli np. dorzucić fotki) trzeba od nowa jakby pakować i wrzucać.. jak ma być to profesjonalnie i mieć wysoki stopień "********ości" to trzeba zrobić to porządnym softem który musi obsługiwać osoba mająca pojęcie o tym co tobi i talent.. ja poszedłbym w stronę galerii flaszowych (nawet robionych simpleviewerem) i strony nawigacyjnej robionej w PHP czy javascripcie i tam generowałbym strony główne - zmiany w poszczególnych galeriach robiłbym osobno we fleszu i wrzucał też osobno, a strona główna spinałaby to wszystko do kupy dynamicznie..
    Generalnie gość ma rację..
    Co do polecenia konkretnych osób to niestety nie znam więc nie polecam

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Ja wlasnie jestem w trakcie robienia strony w html a sama galeria w php (nie wiem czy takie polaczenie jest dobre bo tez sie na tym nie znam).

Przepraszam energia_ki ze Ci bez pukania w watek wejde, chce spytac tylko o pozycjonowanie-czy to faktycznie takie trudne? Czy amator da sobie rade czy lepiej komus zaplacic i miec swiety spokoj? (ile srednio kosztuje taka usluga?)

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

arturs - dzięki za odp

ale jeszcze spytam z ciekawości - czemu załadowanie galerii we flashu jest takie trudne [czy wręcz niemożliwe] dla laika, skoro np PS daje mozliwośc zrobienia gotowej galerii flashowej za pomocą dwóch kliknięć i taką stronę web mozna dać na serwer? skoro jest gotowy skrypt takiej galerii, to czy nie można kilku galerii tematycznych zrobionych w ten sposób podczepić do strony głównej, a do tego dac jeszcze inne podstrony [nieflashowe] typu 'kontakt', 'linki'?

może gadam od rzeczy, bo czegoś takiego się nie robi?
    w każdym razie jestem ciekawa odpowiedzi

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    Przepraszam ze Ci bez pukania w watek wejde
    wchodź :grin:
    ja raczej nie porwę się sama na pozycjonowanie, poszukam kogoś,
    a gdy będę znała jakieś konkrety, od razu dam znać,
    na razie wszystko mi się opóźniło z tą stroną i z szukaniem informacji[choroba w rodzinie]

Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    na razie wszystko mi się opóźniło z tą stroną i z szukaniem informacji[choroba w rodzinie]
    To moze pokaz jakies zdjecia tutaj w galerii?

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To moze pokaz jakies zdjecia tutaj w galerii?
    wstydzę się

Miasto
    Galway

Domyślnie

wstydzę się
    taka wygadana to i pewnie zdjecia masz dobre Powaznie-ciekawa jestem

Miasto
    Kielce

Domyślnie

arturs - dzięki za odp

ale jeszcze spytam z ciekawości - czemu załadowanie galerii we flashu jest takie trudne [czy wręcz niemożliwe] dla laika, skoro np PS daje mozliwośc zrobienia gotowej galerii flashowej za pomocą dwóch kliknięć i taką stronę web mozna dać na serwer? skoro jest gotowy skrypt takiej galerii, to czy nie można kilku galerii tematycznych zrobionych w ten sposób podczepić do strony głównej, a do tego dac jeszcze inne podstrony [nieflashowe] typu 'kontakt', 'linki'?

może gadam od rzeczy, bo czegoś takiego się nie robi?
    w każdym razie jestem ciekawa odpowiedzi
    Nie chodzi o to że jest strasznie trudne tylko że jest trudniejsze niż gdzie indziej, poza tym pisałaś o super hiper galerii a nie jakiejś tam pospolitej z PSa a takie robi się np. w macromedia flash a nie w PSie.. - kwestie nawigacji itp.. - żeby była jasność piszę o zrobieniu tego CAŁKOWICIE we fleszu a nie wstawkach fleszowych a nawigacji w html.. takie coś jak piszesz możesz sobie sama zrobić i podczepić do głównej galerii - to zresztą poponował ten gość z listu na początku.. bo to jest i w miarę łatwe do zrobienia dla laika i w miarę łatwe do aktualizacji..

Pozdr

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

taka wygadana to i pewnie zdjecia masz dobre Powaznie-ciekawa jestem
    kochana, znasz powiedzenie o krowie, która dużo ryczy?
    rety, jaka ja samokrytyczna dzisiaj :grin:

zdjęcia mam takie, że dostałabym tu za nie po uszach,
    więc po co mam się podkładać?

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja wlasnie jestem w trakcie robienia strony w html a sama galeria w php (nie wiem czy takie polaczenie jest dobre bo tez sie na tym nie znam).
    IMHO jak już robisz to zrób wszystko w PHP - nie jest to trudne a jak przygotujesz sobie moduły to poleci z górki.. jest sporo elastyczniejszy niż czysty html i fajnie się w tym pisze.. do tego można stosować typowe sztuczki programistyczne (pętle, iteracje, warunki) przy generowaniu strony (wiem jak to brzmi ) ale chodzi np. o to że w zależności od rozdzielczości galeria przyjmie różne rozmiary, można prosto zrobić jakieś liczniki itp.

kochana, znasz powiedzenie o krowie, która dużo ryczy?
    rety, jaka ja samokrytyczna dzisiaj :grin:

zdjęcia mam takie, że dostałabym tu za nie po uszach,
    więc po co mam się podkładać?
    oo.. to tym bardziej daj je tu.. pokrytykujemy sobie
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 20-06-2007 o 00:58 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów