Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 126

Wątek: Jaki film kupić??

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty Zobacz posta
    pisalem to pare postow wyzej
    Faktycznie, ale napisałeś to jakoś dziwnie
    Ale dobrze przynajmniej wiadomo co to znaczy "świecić na 320"

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ta 800tke jak swiecic?? Dzis bylem w labie co ma 400DPI. Kurka nie moge sie zdecydowac, Tomek doradz
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A plastik powstaje najczęściej podczas odszumiania/odziarniania i tyczy się w tej samej mierze zarówno zdjęć cyfrowych jak i analogowych (przetwarzanych cyfrowo, np w labie który skanuje klisze, żeby zrobić z niej odbitkę).
    Ja Fuji 800 nie odszumiałem w ogóle, nie skanuję w labach. Do A4 - zero ziarna (na odbitce, bo na ekranie 1:1 coś tam widać). I według mnie wygląda ładniej niż wygładzona cyfra. Chyba, że ktoś woli plastik, to już nie poradzę... O gustach się nie dyskutuje.
    A i tak najlepiej wygląda slajd na ścianie

J

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Ja Fuji 800 nie odszumiałem w ogóle, nie skanuję w labach. Do A4 - zero ziarna (na odbitce, bo na ekranie 1:1 coś tam widać). I według mnie wygląda ładniej niż wygładzona cyfra. Chyba, że ktoś woli plastik, to już nie poradzę... O gustach się nie dyskutuje.
    Jak wygładzisz cyfrowe zdjęcie to będzie plastikowe, fakt, tyle że nie każdy to robi. Moim zdaniem zdjęcia z cyfry i kolorowego, neutralnego negatywu wyglądają tak samo.
    A i tak najlepiej wygląda slajd na ścianie
    A to już całkiem inna historia :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Jak wygładzisz cyfrowe zdjęcie to będzie plastikowe, fakt, tyle że nie każdy to robi. Moim zdaniem zdjęcia z cyfry i kolorowego, neutralnego negatywu wyglądają tak samo.
    A moim zdaniem w życiu.
    Pierwsze z brzegu: ziarno wygląda tak samo?
    To czemu przez piętnaście lat nie widziałem ANI JEDNEGO programu do usuwania noisa? Niby coś tam w Szopie było, ale to śmiech na sali. Póżniej wyginęły dinozaury, pojawiła się cyfra - i voila: NoiseNinja, NoiseWarePro i cholera wie ile pluginów do szopa. Wcześniej ziarna się zwyczajnie nie usuwało, bo jakoś wygląda. To co robi cyfra na wyższym ISO to nie jest ziarno. To zwyczajnie trzeba wywalić, bo razi.
    A plastikowość nie jest efektem używania filtrów, bo przy niskiej czułości też ją widać. Przecież nie używasz NoiseNinji przy perfekcyjne naświetlonej klatce pstrykniętej na 100 ISO. Bo po co? A jest plastik? Jest. Na kliszy nie ma.
    Nie wyglądają tak samo.
    Chyba, że skanujesz klisze skanerem z którego wychodzi lekuśkie mydełko (czyli: praktycznie każdym płaskim). Potem je podostrzasz, dajesz do labu... Faktycznie: może być podobnie. Ale to nie wina kliszy.
    EOT z mojej strony - jadę w góry zniszczyć trochę slajdów

J

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czyli co robic?? teraz mam dylemat ile negatywow potrzebuje i czy koniecznie az dwa 800 bo takie drogie czy nie lepiej jedna 800 i 400. Co radzicie w plener??
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    A moim zdaniem w życiu.
    Pierwsze z brzegu: ziarno wygląda tak samo?
    ...Wcześniej ziarna się zwyczajnie nie usuwało, bo jakoś wygląda....
    A usuwało się, usuwało, tyle że do zastosowań poligraficznych, do odbitek 10x15 czy 13x18 nie trzeba, tu się zgodzę. No chyba że chcesz zrobić do rozdzielczości ekranowej coś z marnego negatywu, typu Agfa Vista 200, wtedy też trzeba zdejmować ziarno, bo jest paskudne
    To co robi cyfra na wyższym ISO to nie jest ziarno. To zwyczajnie trzeba wywalić, bo razi.
    A to co robią kolorowe negatywy ISO1600 to niby ładne jest?
    A plastikowość nie jest efektem używania filtrów, bo przy niskiej czułości też ją widać. Przecież nie używasz NoiseNinji przy perfekcyjne naświetlonej klatce pstrykniętej na 100 ISO. Bo po co? A jest plastik? Jest. Na kliszy nie ma.
    Nie wyglądają tak samo.
    Ja jakoś nie widzę różnicy i tysiące zaawansowanych fotoamatorów i zawodowców, którzy przestawili sie na cyfrę też nie.
    Chyba, że skanujesz klisze skanerem z którego wychodzi lekuśkie mydełko (czyli: praktycznie każdym płaskim). Potem je podostrzasz, dajesz do labu... Faktycznie: może być podobnie. Ale to nie wina kliszy.
    Większość skanerów i większość zdigitalizowanych labów psuje zdjęcia. Ciężko teraz o prawdziwą, analogową odbitkę. Co prawda sam będę jutro takie zamawiał, ale robię to dla kolorów Reali i Ultry, które w pewien sposób kreują zdjęcie i podrobienie ich w PSie wymagałoby dość dużo czasu.
    EOT z mojej strony - jadę w góry zniszczyć trochę slajdów
    Pięknego światła i udanych kadrów zyczę :-)
    Cytat Zamieszczone przez liquidsound
    Czyli co robic?? teraz mam dylemat ile negatywow potrzebuje i czy koniecznie az dwa 800 bo takie drogie czy nie lepiej jedna 800 i 400.
    Dwie 800 Ci raczej niepotrzebne, to nie cyfra, robi się zdecydowanie mniej zdjeć.
    Co radzicie w plener??
    A w plener to ISO 160 bym polecał. Chociaż pomyśl, czy jeśli robisz jako drugi fotograf nie byłoby fajnie zrobić pleneru na negatywie czrno-białym

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

robilem kiedys konice3200 negatyw... makabra
    a do pleneru? ja uwielbiam portre VC, mlodym sie spodoba, lekko podbite kolory, zywe, ladna pamiatka
    Martin Gorczakowski

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty Zobacz posta
    robilem kiedys konice3200 negatyw... makabra
    No niestety, kolorowa fotografia negatywowa kończy się na ISO 800 dla materiałów profesjonalnych i na ISO 400 dla dobrych klisz amatorskich.
    a do pleneru? ja uwielbiam portre VC, mlodym sie spodoba, lekko podbite kolory, zywe, ladna pamiatka
    Fakt, ładniutkie zdjęcia z tego wychodzą :-)

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dwie 800 Ci raczej niepotrzebne, to nie cyfra, robi się zdecydowanie mniej zdjeć.
    Czyli ,ze kosciol w 36 klatek oblece?? potem cyfra popstrykam jakies weselne ujecia gdzie trzeba seriami. W plener co dokladnie?? Jakie konkretnie polecacie?? No myslalem o B&W ale co z odbitkami??Sam nie mam mozliwosci tego wolac. Bardzo mi zalezy zrobic piekne foty...co mozecie doradzic?? Na co uwazac i na co zwracac uwage??

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów