No i zdecydowałem się na zakup karty Digi Grey. Już ją mam i po pierwszych próbach mogę powiedzieć, że jestem z niej więcej niż zadowolony. Rzeczywiście w różnych oświetleniach zachowuje swój neutralny szary kolor. Na dodatek jest mała i poręczna, wykonana z twardego materiału, więc powinna mi służyć przez długi czas.
Po przeczytaniu wielu różnych stron o szarych kartach dowiedziałem się, że nie każda szarość służy do ustawiania balansu bieli. Na przykład kartonik szary z jednej strony i biały z drugiej oferowany jest do ustawiania ekspozycji na szarej stronie i do balansu bieli na białej stronie. Z tego, co wyczytałem, tak nie jest. Szara strona, owszem, służy do ustawienia ekspozycji, ale biała też TYLKO do ekspozycji, tyle że w gorszych warunkach oświetleniowych. Niektórzy używają jej do balansu bieli, bo po prostu profesjonalne karty są bardzo drogie, a biała kartka to lepsze niż nic. Z tego wynika, że jeśli ktoś dba o naturalne kolory, to na rynku są dostępne tylko dwie profesjonalne karty przeznaczone specjalnie do balansu bieli. Są to WhiBal i Digi Grey. Moim zdaniem warto zainwestować w którąś z nich by mieć pewność, że zdjęcia będą udane.