Pokaż wyniki od 1 do 10 z 182

Wątek: Szara karta

Mieszany widok

Peters
    Guest

Domyślnie Digi Grey - szara karta do balansu bieli

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą kartą, czy jest warta swojej ceny? Jest to odpowiednik WhiBal, taki sam format, podobny wygląd, a cena o połowę niższa.

Peters
    Guest

Smile

Cytat Zamieszczone przez Peters Zobacz posta
    Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą kartą, czy jest warta swojej ceny? Jest to odpowiednik WhiBal, taki sam format, podobny wygląd, a cena o połowę niższa.
    No i zdecydowałem się na zakup karty Digi Grey. Już ją mam i po pierwszych próbach mogę powiedzieć, że jestem z niej więcej niż zadowolony. Rzeczywiście w różnych oświetleniach zachowuje swój neutralny szary kolor. Na dodatek jest mała i poręczna, wykonana z twardego materiału, więc powinna mi służyć przez długi czas.
    Po przeczytaniu wielu różnych stron o szarych kartach dowiedziałem się, że nie każda szarość służy do ustawiania balansu bieli. Na przykład kartonik szary z jednej strony i biały z drugiej oferowany jest do ustawiania ekspozycji na szarej stronie i do balansu bieli na białej stronie. Z tego, co wyczytałem, tak nie jest. Szara strona, owszem, służy do ustawienia ekspozycji, ale biała też TYLKO do ekspozycji, tyle że w gorszych warunkach oświetleniowych. Niektórzy używają jej do balansu bieli, bo po prostu profesjonalne karty są bardzo drogie, a biała kartka to lepsze niż nic. Z tego wynika, że jeśli ktoś dba o naturalne kolory, to na rynku są dostępne tylko dwie profesjonalne karty przeznaczone specjalnie do balansu bieli. Są to WhiBal i Digi Grey. Moim zdaniem warto zainwestować w którąś z nich by mieć pewność, że zdjęcia będą udane.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....ale biała też TYLKO do ekspozycji, tyle że w gorszych warunkach oświetleniowych. Niektórzy używają jej do balansu bieli, bo po prostu profesjonalne karty są bardzo drogie, a biała kartka to lepsze niż nic.
    To się zgadza

więcej tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19896

...
    Z tego wynika, że jeśli ktoś dba o naturalne kolory, to na rynku są dostępne tylko dwie profesjonalne karty przeznaczone specjalnie do balansu bieli. Są to WhiBal i Digi Grey. Moim zdaniem warto zainwestować w którąś z nich by mieć pewność, że zdjęcia będą udane.
    Hmmm... to się nie bardzo zgadza. Wzorce profesjonalne są droższe niż WhiBal i Digi Grey razem wzięte. Produkuje je m. in Gretag Macbeth. Jedna z tablic Gretaga jest zresztą na zdjęciu w w/w linku.

Jeśli chcesz zadbać o wszystkie barwy to WhiBal czy Digi Grey niestety nie wystarczą. Za ich pomocą ustawisz tylko neutralne szarości ale dalej możesz mieć zafałszowane barwy. To zależy od wielu czynników - jednym z nich jest aparat a właściwie matryca i jakość filtrów RGB pana Bayera. Szkła też potrafią zmienić, ocieplić lub oziębić zdjęcie. Samo ustawienie WB jest w 99.9% przypadków zadowalające ale nie gwarantuje wiernobarwności.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów