bylam dzis w Komputroniku, zglosilam, ze chcę komputer skonfigurowany pod obrobke zdjec, dwurdzeniowy z dwoma dyskami: maly raptor i cos wiekszego na archiwum [nie pamietam, czyj to pomysł i czy padł w tym wątku, czy w watku o komputerze za 7 tys - więc przepraszam, że nie podam tu credits], zaproponowano mi taka konfiguracje:
Intel Core 2 Duo E6600 240 GHz (S775) BOX 867 zl
Asus P5B Intel P965 381 zl
Kingston DDR2 2x1GB 667 MHz CL5 283 zl
WD Raptor 36.7 GB Serial ATA (16MB) 399 zl
WD Caviar RE 320 GB 16 MB cache SATA-II 348 zl
Pioneer DVD+/-RW DVR-112D 125 zl
Radeon X1600 Pro Asus Silent 256MB TV&DVI BOX 279 zl
Chieftec BH-02B-SL - 400 W 377 zl
wychodzi 3059 zl
[plus oczywiscie bzdety typu myszka, klawiatura]
zaproponowano mi tez dodatkowe wiatraczki po kilkanascie zeta,
nie wiem tylko, czy to nie bedzie za bardzo wyło?
jatzzek - dzieki za namiar na znak, zajrzalam na ich strone, maja komponenty taniej niz komputronik - good news![]()
canis lupus - mam podobne watpliwosci co do karty, w komputroniku b. mi dzis zachwalano karty do gier, ktore daja 'bardzo zywe kolory', to mnie troche zaniepokoilo, przypomnialam, ze to do fotografii, wtedy powiedziano o matroxie, ale w ktorym sklepie skladajacym komputery dostane starego matroxa? podejrzewam, ze w zadnym
Tom01 - jeszcze wczoraj byłam przekonana do komputera markowego vel gotowca, ale idea układania indywidualnego zestawu oraz potem ewentualnego dodawania dalszych komponentow zaczela do mnie przemawiac
Wybacz, ale nie biorę tego z sufitu tylko z doświadczenia i to po obu "stronach barykady".
Od 15 lat bawię się w doradzanie i składanie kompów (hobby) - po prostu "siedzę" w tym głęboko (lubię). Od 13 lat pracuję w firmie (PKO BP) z tradycjami jeśli chodzi o zabawy w markowy (za niebotyczną kasę) sprzęt od IBM, przez Della do obecnie HP. Co jedynie ważnego i szybkiego w tych "konfiguracjach" to serwis (za który i tak płaci się kasę ogromną). Po prostu są to dostawcy/producenci korporacyjni. Kontrakt na duże ilości (tysiące sztuk) w praktycznie jednej bądź dwóch konfiguracjach za naprawdę niemałe pieniądze. Awaryjność tego sprzętu jest bardzo duża, niestety.
Lepiej jest dobrać sobie konfig ze sprawdzonych komponentów uznanych producentów. Zawsze kieruję się zasadą, że jeżeli składam kompa to tylko ze sprawdzonych części (najczęściej przeze mnie samego). Jak spojrzysz w tabelkę przeze mnie załączoną to 70% części posiadam bądź posiadałem w swoim bądź "administrowanym" przeze mnie kompie (teść, tata, szwagier, koledzy).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Brawo energia_ki o to chodziło... Bardzo doby wybór jeszcze tylko dobry monitor i czekamy na zdjęcia.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 15-05-2007 o 19:23 Powód: Automerged Doublepost
EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon
Ja bym wziął to co sam Ci podałem wcześniej chociaż tak konfiguracja bardzo ok i dobrze że dowalili Ci Raptora.
Ja bym jedynie wymienił płyte na Abit AB9 PRO Intel P965 LGA775 477 zł w techplanet.pl, pamięć na Patriot 2GB (2x1GB) DDR2-800 LLK 460zł arche.net.pl - allegro, i ten zasilacz na mocniejszy Be Quiet! Straight Power BQT E5 Dual Rail - 500W 359 zł shisoARTS - allegro...
Reszta może zostać![]()
30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach
Najczęściej własnie tak jest. Nie popełnię wielkiego błędu, jeśli założę że ponad 80%. Jak pisałem wcześniej składać można, ale to nie jest wcale proste. Większość komponentów na rynku to niskobudżetowe badziewie. To tego "składacze" często bez podstawowego wykształcenia w tym kierunku i zerowy dostęp do urządzeń pomiarowych czy testowych. Dla wielu multimer to najczesciej abstrakcja. Komputer złożony z takich elementów będzie działał, ale cudem niezawodnosci i pewności działania nie będzie nigdy. To nie gdybanie ani filozowia a praktyka. Wiedza wynikająca z hobby, zainteresowań, skladania "kompów" dla kumpli nie ma merytorycznych podstaw do dyskusji. To co dla części piszących peany na temat składaków, jest fascynującym liźnięciem high-endowej techniki, dla innych jest nudną profesją. Naprawdę, szkoda mi następnych nieświadomych użytkowników, wpychanych na minę przez grono rozentuzjazmowanych hobbystów.
Sprostowanie. Montownia to nie "składakownia".
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-05-2007 o 21:10 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Przyjacielu - to ja zadam Ci takie pytanie. Co robisz na tym forum pełnym dyskusji (nie wiem czy mających czy nie merytoryczne podstawy) prowadzonych przez amatorów hobbystów? Czyżbyś był foto profi lekko znudzonym własną profesją, siedzącym przy klawiaturze i pouczającym biednych amatorów zagubionych we własnej niewiedzy?
Tom01... zastanów się co pleciesz.
Napisz do kogo wysłałbyś energia_ki do jakiej profesjonalnej firmy sprzedającej profesjonalne komputery? Co byś jej poradził? Jakiś sprawdzony przez Ciebie model.... nieee... bez sensu po prostu firmę wskaż.
Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 15-05-2007 o 21:44 Powód: Automerged Doublepost
EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
W moim Delu tak byly wytestowane komponenty ze raz wymienili plyte glowna, potem 2 x wyswietlacz no i chyba klawiature ze 4 razy :-)
A wstacjonarnym delu kondensatory spuchly, chociaz tego ostatniego della co go z firmy mialem to nawet nic mu nie bylo, nawet nie znalazl sie na liscie z wybuchajacymi bateriami :-)