Strona 72 z 114 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drakoo Zobacz posta
    powiedz jak Ci sie na nim pracuje...
    Komputer jak komputer Jakoś tak subiektywnie, nawet bez kręcenia wydaje mi się bardziej żwawy od wszelkich Core2Duo. Intel się znowu postarał.

Co do tego podkręcania i zasilacza, to na samym początku zrobiłem sobie trochę testów pod obciążeniem (przerabianie fimów na 4 procki, puszczone demo z x-plane w pętli itp.). Przy 2.66GHz, 500W wyrabia się jeszcze z pewnym zapasem. Ale po dojściu do 4GHz, po całonocnej pracy zaczyna już trochę... podśmiardywać

A że podkręca się jak złoto (te 2.6->4GHz to na zupełnie standardowych napięciach!) i różnica jest spora, planuję w bardziej intensywnych okresach obróbkowych trzymać komputer ustawiony na pełny gaz.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

proponuje zlozyc wc bedzie cicho i wydajnie ;]

i marna czasna zeby na tak wykreconym procku , bez wiatraczka , temp byla tylko kilka stopni wieksza ;] , ja bym jednak nie ryzykowal pasywnego chlodzenia

no comment...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Scynthe Mugen II bralem to pod uwagę ale ludzie z branży twierdzą, że Scynthe bez wiatraka na procesorze podkreconym z 2.6 do 3.2 to trochę za odważnie.
    Zależy jaki procesor. Szczególnie w jakiej technologii i firmy. Większość 45nm raczej nie powinna sprawiać problemów. Oczywiście sama obudowa też powinna mieć niezłą wentylację (ja mam 120mm z przodu i z tyłu, cug idzie dokładnie po radiatorze).
    Tak jak napisałem - podkręcony z 3 na 4.02 Q9650 osiąga u mnie 60 stopni w stresie, więc bez wiatraczka jakbym się uparł spokojnie mógłbym go trzymać.

W Cooling.pl wyczytałem, że założenie Scynthe wymaga zdjęcia płyty głównej. To prawda? Do obudowy sie zmieści.
    Tak. Nie jest to bardzo trudne, ale potrzeba raczej dwóch par rąk (dwóch osób) by sprawnie i wygodnie umocować sobie podkładki po jednej stronie płyty a z drugiej strony przykręcać radiator.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    proponuje zlozyc wc bedzie cicho i wydajnie ;]

i marna czasna zeby na tak wykreconym procku , bez wiatraczka , temp byla tylko kilka stopni wieksza ;] , ja bym jednak nie ryzykowal pasywnego chlodzenia

co jak co.. ale fotka naprawde ladna
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Tak, Fedora 10. Mam XP w maszynie wirtualnej, do tej pory używałem do uruchamiania CaptureOne - jestem w sumie zadowolony z szybkości, ale jak tylko Bibble 5 (natywne) się ustabilizuje, to przesiądę się na nie.
    A znasz jakiś inny software do obróbki fotografii na Linuksa, skoro już tyle lat na nim siedzisz? Myślałem o instalacji Linuksa na PC, który wykrozystywany jest jedynie do przeglądania internetu i zgrywania/obróbki zdjęć.
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    A znasz jakiś inny software do obróbki fotografii na Linuksa, skoro już tyle lat na nim siedzisz? Myślałem o instalacji Linuksa na PC, który wykrozystywany jest jedynie do przeglądania internetu i zgrywania/obróbki zdjęć.
    - Jeśli wymagana praca w 16-bit - zapomnij.
    - Jeśli zdjęcia w RAW - Bibble. Przy czym wersja 4 mi niespecjalnie podchodzi, ale 5 to jest już kombajn na poziomie LR/C1. A raczej, będzie, jak w końcu wypuszczą wersję final
    - W pozostałych przypadkach - trzeba się przyzwyczaić do Gimpa ;-)

Oczywiście znajdą się fanatycy CinePainta, UFRawa, Pixela... jednak w praktyce, dla kogoś chcącego systemu po prostu "używać i klikać", tak jak Windows/Mac - to jest moim zdaniem j.w.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Muflon, mam pytanko.
    Ponieważ pierwszy raz spotykam się z płatnym oprogramowaniem pod Linux, które mnie interesuje, zastanawiam się, w jakiej postaci dostarczany jest zakupiony program?

Źródła do skompilowani to być chyba nie mogą, bo przecież tym samym ujawnili by wszystkie sekrety komercyjnego oprogramowania. Czyli co, gotowe pakiety? Jeśli tak to jakie? .rpm .deb ? A co jeśli ktoś ma zupełnie innego Linuksa, co wtedy? bardzo mnie to ciekawi.

I jeszcze byś napisał coś w dwóch słowach o Fedorze. Za co ja lubisz, na tle innych dystrybucji, jakieś własne spostrzeżenia.

Będę wdzięczny! Pozdrawiam.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    Ponieważ pierwszy raz spotykam się z płatnym oprogramowaniem pod Linux, które mnie interesuje, zastanawiam się, w jakiej postaci dostarczany jest zakupiony program?
    Najczęściej (Bibble, Turboprint, za którego też płaciłem) ściąga się normalną "demową" paczkę, w której odblokowuje się wszystkie funkcje kodem, który przychodzi w mailu.
    Czyli co, gotowe pakiety? Jeśli tak to jakie? .rpm .deb?
    Tak, RPM (Fedora, SuSE), ostatnio coraz częściej .deb dla Ubuntu.
    A co jeśli ktoś ma zupełnie innego Linuksa, co wtedy?
    To ma problem :-)

I jeszcze byś napisał coś w dwóch słowach o Fedorze. Za co ja lubisz, na tle innych dystrybucji, jakieś własne spostrzeżenia.
    Ależ ja jakoś specjalnie Fedory nie kocham Po prostu normalna, solidna dystrybucja, na której zupełnie przypadkiem się trochę znam. Debian byłby pewnie równie dobry, a jego jedyną wadą jest to, że go nie znam Z rzeczy które mi pasują:
    • czy się to komu podoba czy nie, zdecydowanie najlepiej wspierana przez wszelkie oprogramowanie 3rd party. Nawet jeśli takie oprogramowanie przychodzi w paczkach dla RHEL, to dostosowanie pod Fedorę jest z reguły dość proste.
    • rozsądny kompromis między ładowaniem najnowszych, niestabilnych wersji paczek - a trzymaniem się kurczowo tych sprzed np. roku. Typowo, co wersja to odświeżony Gnome, OpenOffice, Firefox itp.

Ma jeszcze parę innych zalet (działanie "z buta" na większości aktualnego sprzętu, dobre repozytoria z paczkami "non-free" - NVidia itp) - ale to właściwie mają już w tej chwili wszystkie duże dystrybucje.

Uzależniony

Domyślnie Zestaw do końca miesiąca

Co powiecie na poniższy zestaw, chcę kupić do końca miesiąca, proszę o radę. Komputer do pracy, bez gier. Priorytety: niezawodność i cicha praca.

1. PROCESOR: Intel Core2 Duo E8500 3,16GHz (S775) BOX
    A może od razu: Intel Core2 Quad Q9550 2,83 GHz (S775/45nm) BOX?

2. WIATRACZEK na CPU: Scythe Ninja 2
    3. PŁYTA: Asus Maximus II Formula Intel P45
    A może wystarczy: Asus P5Q Pro Turbo?

4.DYSK na dane: WD VelociRaptor 300 GB WD3000HLFS SATA II (16MB)
    5.DYSK na system: WD VelociRaptor 74 GB, SATA II (16MB)
    (na zachodzie ta wersja 74GB już jest, u nas nie widać jeszcze, więc
    może będę musiał szukać czegoś innego. Starej nie chcę, nowe
    podobno dużo cichsze.)

6. RAM: PDP Patriot Dual 4x 2GB DDR2 800 MHz CL5
    7. OBUDOWA: CoolerMaster CM 690 Black
    (warto wymienić 3 zainstalowane wiatraczki na Scythe Slip Stream
    120 800rpm) ?

8. ZASILACZ: Tagan BZ PipeRock Series 500W
    10. KARTA: GeForce with CUDA 9600 GT Asus Silent 512MB (PCI-E)
    11. DVD: Samsung DVD+/-RW SH-S223Q/BEBN LightScribe bulk black

Czy muszę brać Vistę aby wykorzystać 8 GB RAM, czy wystarczy XP Pro?

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez renes ; 19-05-2009 o 12:58

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a może przy takiej konfiguracji zainwestuj lepiej I7, nie wyjdzie Cię to wiele drożej a zyskujesz sporo więcej

jeżeli chodzi o tą konfigurację, odpuść sobie maximusa, nie wykorzystasz tej płyty, P5Q seria sprawdzona i pewna. DDR2 Patriota bym nie ryzykował, nie twierdze że to zła firma, ale są to pamięci trochę wysilone i lubią się wysypać. Wiatraczki które są w obudowie sa OK a większej ciszy i tak nie uzyskasz... co do reszty jest ok IMO.

Jeżeli chodzi o system różnica między Vistą a XP będzie w możliwościach wykorzystania większej ilości rdzeni niż 2 (w przypadku XP) a to czy wykorzysta 8GB ramu zależy czy będzie x32 czy x64.
    IMO do pracy co najmniej Vista 64-bit lub beta Windows 7 i czekać aż wyjdzie oficjal.
    W razie pytań wal na PW
    Reklama (z łac. reclamo, reclamare) to informacja połączona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania określonych spraw lub idei (np. promowanie marki).
    http://noop.pl <-homesite

Strona 72 z 114 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów