"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Capture Control daje możliwość aktywacji AF przed wykonaniem zdjęcia:
http://www.dpreview.com/news/0606/06...onsoftware.asp
Co do Fuji, to niestety nie wiem.
Nie wiem do jakich zastosowan chcesz uzywc bajeru w stylu LiveView o który pytasz niemniejejdnak znajdziesz np w minolcie dimage 1A.
Jest to juz dosc leciwa kamerka ale o calkiem niezlych parametrach i mozesz ja miec za kilkaset zlotych.
W dimage capture (tak sie to nazywalo w minolcie) masz pelna kontrole i sfobode w wyborze punktu ostrosci. Wystarczy ze najedziesz kursorem i kliknisz na dowolny punkt kadru a aparat ustawi tam ostrosc - w stosunku do d200 czy 5pro jest to duza zaleta bo (o ile taka opcja tam istnieje) jestes tam przywiazany do 'kilku' punktow ostrosci).
W momencie kiedy kamera stoi nieruchomo na statywie ograniczenie do kilku pól autofikusa powoduje ze sterowanie przez komputer staje sie uciazliwe i wrecz sprawia klopoty zamiast pomagac. W tym wypadku kilkuletnia minolata okazuje sie swietnym rozwiazaniem.
...
tak jak widzisz na obrazku ktory poprzednio zalaczylem istnieje opcja MF.
z tym ze nie ma suwaczka jest tylko guziczek + i - ktore dzialaja doc dobrze.
niemniej jednak wspomniana wczesniej przezemnie opcja ostrzenia w dowolnym punkcie kadru sprawuje sie bardzo dobrze.
tu masz plik pdf z opisem dimage capture
...
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dziękuję.
A czy Nikon rozdaje SDK do swoich lustrzanek? - Rozdaje. Tu piszą jak.
Lubię słowa pociechy o poranku...
I kombinuję sobie tak: wraz z nowym 1D pojawić się ma nowa wersja oprogramowania SDK, która w wersji do tego aparatu będzie miała funkcje obsługi LiveView. Ale, tak na oko, jeśli Canon tego nie zablokuje specjalnie, to możliwość podglądania matrycy przez kabel powinna być dostępna również możliwa w innych modelach (a przynajmniej w ich nowych wcieleniach).
EOS - conditio sine Kwanon...