Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Sterowanie aparatem za pomocą komputera: Fuji 5 Pro czy Nikon D200

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Fajne - rozważę. Póki co jestem na etapie zamawiania D200 i myślę o jakiejś ławie optycznej
    Ja myślę że na forum Nikona mógłbyś uzyskać jeszcze więcej informacji wprost od użytkowników .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Capture Control daje możliwość aktywacji AF przed wykonaniem zdjęcia:
    http://www.dpreview.com/news/0606/06...onsoftware.asp

Co do Fuji, to niestety nie wiem.

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

Nie wiem do jakich zastosowan chcesz uzywc bajeru w stylu LiveView o który pytasz niemniejejdnak znajdziesz np w minolcie dimage 1A.
    Jest to juz dosc leciwa kamerka ale o calkiem niezlych parametrach i mozesz ja miec za kilkaset zlotych.
    W dimage capture (tak sie to nazywalo w minolcie) masz pelna kontrole i sfobode w wyborze punktu ostrosci. Wystarczy ze najedziesz kursorem i kliknisz na dowolny punkt kadru a aparat ustawi tam ostrosc - w stosunku do d200 czy 5pro jest to duza zaleta bo (o ile taka opcja tam istnieje) jestes tam przywiazany do 'kilku' punktow ostrosci).
    W momencie kiedy kamera stoi nieruchomo na statywie ograniczenie do kilku pól autofikusa powoduje ze sterowanie przez komputer staje sie uciazliwe i wrecz sprawia klopoty zamiast pomagac. W tym wypadku kilkuletnia minolata okazuje sie swietnym rozwiazaniem.

...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk Zobacz posta
    W tym wypadku kilkuletnia minolata okazuje sie swietnym rozwiazaniem.
    Kolega ma jakiegoś Dimaża, więc tylko napisz mi jeszcze, proszę, czy możesz jakimś suwakiem na ekranie komputera regulować ostrość sam - coś tak jak FTM na USM?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

tak jak widzisz na obrazku ktory poprzednio zalaczylem istnieje opcja MF.
    z tym ze nie ma suwaczka jest tylko guziczek + i - ktore dzialaja doc dobrze.
    niemniej jednak wspomniana wczesniej przezemnie opcja ostrzenia w dowolnym punkcie kadru sprawuje sie bardzo dobrze.

tu masz plik pdf z opisem dimage capture
    ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk Zobacz posta
    tak jak widzisz na obrazku ktory poprzednio zalaczylem istnieje opcja MF.
    z tym ze nie ma suwaczka jest tylko guziczek + i - ktore dzialaja doc dobrze.
    niemniej jednak wspomniana wczesniej przezemnie opcja ostrzenia w dowolnym punkcie kadru sprawuje sie bardzo dobrze.

tu masz plik pdf z opisem dimage capture
    Podziękował.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Ja pytam o możliwość ustawiania ręcznie, za pomocą komputera... -
    Innymi słowy: czy istnieje możliwość ustawiania ostrości, za pomocą suwaka w okienku aplikacji uruchomionej na komputerze podłączonym do aparatu?

Uprzejmie proszę o odpowiedź tych, którzy mają (lub mieli) do czynienia z takim oprogramowaniem.
    nie ma takiej możliwości z oprogamowaniem oryginalnym, nikonowskim Nikon Capture Control. Możesz w nim jedynie wybrać które z 11 pól AF ma być aktywne i samo ma nastawić ostrość.
    mam D200 i znam ten program.
    nie znam innego oprogramowania niezależnych producentów.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca Zobacz posta
    nie ma takiej możliwości z oprogamowaniem oryginalnym, nikonowskim Nikon Capture Control. Możesz w nim jedynie wybrać które z 11 pól AF ma być aktywne i samo ma nastawić ostrość.
    Innymi słowy "nima chłop wyjścia" tylko musi sobie kupić 1DMkIII albo poczekać, bo może następca D200 albo D3 będzie to miał .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca Zobacz posta
    Dziękuję.
    A czy Nikon rozdaje SDK do swoich lustrzanek? - Rozdaje. Tu piszą jak.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Innymi słowy "nima chłop wyjścia" tylko musi sobie kupić 1DMkIII albo poczekać, bo może następca D200 albo D3 będzie to miał .
    Lubię słowa pociechy o poranku...
    I kombinuję sobie tak: wraz z nowym 1D pojawić się ma nowa wersja oprogramowania SDK, która w wersji do tego aparatu będzie miała funkcje obsługi LiveView. Ale, tak na oko, jeśli Canon tego nie zablokuje specjalnie, to możliwość podglądania matrycy przez kabel powinna być dostępna również możliwa w innych modelach (a przynajmniej w ich nowych wcieleniach).

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów