Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Laptop nowy czy używany?

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Laptop nowy czy używany?

witam.
    potrzebuje kupić laptopa - min. do obróbki zdjęć.
    I teraz powstaje pytanie.

czy kupić nowego, acz o groszych parametrach, czy używanego?
    ten używany miałby tą zaletę że byłby pewnie mocniejszy.

niestety, ważne są dla mnie baterię - minimum 2h pracy na baterii. CHociaż jeśli dobrze rozumiem, to w większośći modeli można je wymienić na nowe zamienniki.

Co byście radzili?

z innej beczki - używał ktoś może laptopów panasonic thoughbook?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    witam.
    potrzebuje kupić laptopa - min. do obróbki zdjęć.
    I teraz powstaje pytanie.

niestety, ważne są dla mnie baterię - minimum 2h pracy na baterii. CHociaż jeśli dobrze rozumiem, to w większośći modeli można je wymienić na nowe zamienniki.

Co byście radzili?
    W maju wchodzi odświeżona wersja chipsetów Intela (Santa Rosa). Warto zastanowić się nad nowym laptopem, ale właśnie bez SR (czyli takim zwykłym Core (2) Duo) - ich ceny powinny być obecnie na tyle atrakcyjne, że kupowanie używanego raczej nie ma sensu.
    Zajrzyj na http://www.notebookreview.com - tam są testy użytkowników praktycznie wszystkich popularnych modeli.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Zdecydowanie nowy.
    Bahrd dzięki za ciekawe informacje.
    Moja preferencja Dell Latitude, nie do zajechania.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tez mialem taki dylemat ale zdecydowalem sie na nowego. Wybralem z parametrow te, na ktorych najbardziej mi zalezy (Core(2)Duo, ram, duzy dysk, nagrywarka) i znalazlem odpowiedni model w atrakcyjnej cenie.

Standard to 2.5-3h pracy. Sa oryginalne albo zamienniki 'byc moze mocniejsze baterie' .
    A moze cos takiego?
    http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=44
    Ja sie wlasnie nad tym w teren zastanawiam.

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    też nad tym myślę, Vitez, jak się zdecydujesz daj znać jak to działa, jestem ciekawy, bo mi w sumie krótko trzyma w terenie i muszę się zaopatrzyć w coś takiego kiedyś. Może jakiś mini teścik jak kupisz?
    I am FX

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A jeśli nowy to dlaczego?
    Chodzi o gwarancję, czy o fakt, że jestem pierwszym użytkownikiem?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

1. Na nowe sprzęty jest gwarancja.
    2. Bardzo rzadko ktoś sprzedaje 100% sprawnego współczesnego notebooka (bo mu się znudził), istnieje więc wysokie prawdopodobieństwo trafienia na minę której istnienie ciężko potem sprzedającemu udowodnić.

Rafał

Pełne uzależnienie

Domyślnie

[...] A moze cos takiego?
    Fajny pomysł - ale np. HP z serii nx/nc/nw mają (niech no spojrzę) 14.4V, a ThinkPady - (niech no spojrzę ) - też 14.4V.

Cytat Zamieszczone przez zerolinux Zobacz posta
    1. Na nowe sprzęty jest gwarancja.
    2. Bardzo rzadko ktoś sprzedaje 100% sprawnego współczesnego notebooka (bo mu się znudził), istnieje więc wysokie prawdopodobieństwo trafienia na minę której istnienie ciężko potem sprzedającemu udowodnić.
    3. Gwarancja - np. trzy lata - rzecz nie do pogardzenia.
    4. Pierwszy użytkownik - wiadomo - ius primae noctis
    5. Bateria - nawet jeśli poprzedni użytkownik dbał (a zwykle nie), to mogła się ona już zestarzeć - przestaje trzymać: np. laptop ma rok, a bateria półtora roku i po (niech no spojrzę ), po 108 ładowaniach ma 24.47Wh (a nówka 37.44Wh) - a oryginalna kosztuje swoje...
    6. Laptopy heavy-duty są jak hmmm eNki i eLki - zwykle pracują jako konie robocze i po roku są mocno zajechane mechanicznie (skrzypią zawiasy, kawa/herbata/piwo/pepsi w klawiszach), kupa lepkiego kurzu na wiatraku procesora - przez co chodzi głośno, i tak dalej...
    7. Dell z górnej półki to dobra maszyna, ale ponoć (przynajmniej do niedawna) w Polsce nie oferowana indywidualnym odbiorcom. Jeśli kupujesz "tam", to rozważ jednak ThinkPada T60(p) - nie do zdarcia, ale 15.4 to duża maszyna (<3kg); albo Z61t - czternastka (<2kg) - tyle, że tu LCD potrafi być żałosny jak - nie przymierzając - kit - do pisania OK, do zdjęć już nie bardzo.
    No i do ThinkPadów możesz dokupić baterię i/lub kieszeń na dysk zwykły dysk SATA 2.5'' w miejsce CD/DVD... za rozsądne pieniądze.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Fajny pomysł - ale np. HP z serii nx/nc/nw mają (niech no spojrzę) 14.4V, a ThinkPady - (niech no spojrzę ) - też 14.4V.
    W opisie przedmiotu jest wyrazne ostrzezenie o kompatybilnosci.
    Ja po prostu wezme swoja Toshibe w plecak i przymierze u nich na miejscu czy zadziala, bo nie ma jej (Satellite seria A100) na liscie kompatybilnych, zasilacz pokazuje 15V a na koncowkach sie nie znam - dla mnie sa prawie identyczne .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W opisie przedmiotu jest wyrazne ostrzezenie o kompatybilnosci.
    Ja po prostu wezme swoja Toshibe w plecak i przymierze u nich na miejscu czy zadziala, bo nie ma jej (Satellite seria A100) na liscie kompatybilnych, zasilacz pokazuje 15V a na koncowkach sie nie znam - dla mnie sa prawie identyczne .
    Sprawdź jeszcze, co jeszcze napisane jest na baterii - zwykle chwalą się tam zarówno pojemnością jak i woltażem...
    No i głowy nie dam, ale skoro zasilacz pokazuje Ci 15V, to akumulator ma raczej jeszcze mniej (żeby zasilacz miał z czego ładować - no chyba, że jest przetwornica). Np. u mnie w HP na zasilaczu piszą 19V, w ThinkPadzie 20V, a obie baterie są 14.4V.

Powodzenia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów