Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: potwierdzanie ostrości w Pentaxach przy szkłach M42

Coś już napisał Awatar szymcik
    Miasto
    Poznań

Cool potwierdzanie ostrości w Pentaxach przy szkłach M42

Wpadło mi ostatnio w ręce lustro Pentaxa bodajże K100D z przykręconym M42 50/2,8 oczywiścei przykręcone na przejściówkę...zwykłą...bez żadnych dandelionów czy innych cud....takie cuś za dwie dychy...
    I nawet nie wiecie jakie było moje zdziwienie kiedy nastawiłem ostrość (oczywiście manualnie) i aparat ja potwierdził piknięciem i zaświeceniem punktu AF...
    Dopiero później właścieciel owego Pentaxa oświecił mnie, że m.in. dlatego kupił Pentaxa a nie Canona czy Nikona...
    Może ktoś wyjaśnić o co chodzi!?
    Domyślam się, że w tych Pentaxach pomiar ostrości przebiega inaczej niż w Canonach i dlatego taki bajer...a poza tym IS wbudowany w korpus...ehh :]
    Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

brak potwierdzenia istrosci w canonach to tylko blokada programowa, zrobiona raczej tylko po to zeby ludzie kupowali "markowe" obiektywy

Smile

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    brak potwierdzenia istrosci w canonach to tylko blokada programowa, zrobiona raczej tylko po to zeby ludzie kupowali "markowe" obiektywy
    A nie ma takiego mocnego co by jakoś frimware zhackował ?
    Może by się dało zaemulować obiektyw ?

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No własnie o tym marzą chyba tysiące ludzi, albo dziesiątki czy setki tysięcy. Przydałoby się bardzo... widocznie to nie takie proste, skoro się nie pojawia?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W Pentaxie też nie do końca jest tak że potwierdzenie ostrości jest zawsze. Warunkiem jest zwarcie styków na bagnecie. Ze szkłami na bagnet K nie ma problemu, bo zwierają wszystkie, przy M42 najczęściej trzeba kombinować, bo z uwagi na mniejszą średnicę obudowy styki, które umieszczone są na zewnętrznej powierzchni mocowania bagnetowego aparatu, nie są zwierane przez sam obiektyw. Najprościej jest to zrobic podkładając kawałek folii aluminiowej.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    No własnie o tym marzą chyba tysiące ludzi, albo dziesiątki czy setki tysięcy. Przydałoby się bardzo... widocznie to nie takie proste, skoro się nie pojawia?
    Jakoś nie wierzę w te setki tysięcy. Pewnie trochę chętnych by się znalazło ale dla tych jest dandelion który rozwiązuje sprawę. Także myślę że problem tak na prawdę nie istnieje .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jak ktoś ma akurat 200 zł, to nie istnieje

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Jak ktoś ma akurat 200 zł, to nie istnieje
    Chciałbyś za darmo?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Chciałbyś za darmo?
    W Pentaxie masz za darmo, nie licżąc tego kawałka foli aluminiowej który trzeba ukraść z kuchni żonie/mamie/babci*

*niepotrzebne skreślić
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Chciałbyś za darmo?
    Gotów byłbym zapłacić za firmware do 20D, który dodałby spota i histogram rozbity na kolory. Ale to już raczej OT.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów