Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Wątek: Głośność IS

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romoren Zobacz posta
    Dzięki za informacje.
    Wygląda na to że moja L-ka jest jednak uszkodzona.
    Przy ogniskowej 105mm IS działa poprawnie. Natomiast przy
    innych ogniskowych zdjęcia z IS są bardziej poruszone niż bez IS a w wizjerze dokładnie widać skakanie obrazu (najgorzej przy 24mm). Przy 105mm natomiast obraz w wizjerze ładnie "pływa" i zdjęcia są nieporuszone. Zauważyłem również, że AF działa bardzo ociężale oraz skokami przy 24mm, natomiast szybko i płynnie przy 105mm.

Pozdrawiam. RM
    Aparat masz w dłoni czy na statywie ?

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

IS załącza się około sekundy po wciśnięciu spustu i tyle samo działa po puszczeniu spustu. W wizjerze widać to jako delikatne "drgnięcie". Jak ma się jeszcze dobry słuch to IS jak najbardziej słychać. W 24-105L jest dość cichy. W 70-200/4 IS zaskakująco głośny, ale tam działa bardzo skutecznie. Przy 24-105 IS powinien działać równie skutecznie przy każdej ogniskowej. Jeżeli jest inaczej to coś musi być uszkodzone. Pamiętać należy też, że IS wyłącza się przy zdjęciach na statywie.
    FOTOINKWIZYTOR

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romoren Zobacz posta
    Dzięki za informacje.
    Wygląda na to że moja L-ka jest jednak uszkodzona.
    Przy ogniskowej 105mm IS działa poprawnie. Natomiast przy
    innych ogniskowych zdjęcia z IS są bardziej poruszone niż bez IS a w wizjerze dokładnie widać skakanie obrazu (najgorzej przy 24mm). Przy 105mm natomiast obraz w wizjerze ładnie "pływa" i zdjęcia są nieporuszone. Zauważyłem również, że AF działa bardzo ociężale oraz skokami przy 24mm, natomiast szybko i płynnie przy 105mm.
    Sprawdz jak sie sprawuje IS przy AF wlaczonym na Servo. Jesli bardzo kiepsko to masz uszkodzony IS.
    Ja mam w 24-105 teraz uszkodzony IS i zanim sie uszkodzil to dzialal cicho, sprawnie, bez skokow, bezproblemowo. Teraz czasem dziala dobrze a czasem wlasnie 'podskakuje' i raczej psuje niz poprawia, rowniez trzeszczy, tak wiec objawy widze mamy takie same. Pociesze cie ze naprawa to ok 1200-1500 zl chyba ze na gwarancji (choc i tu moga probowac dopatrzec sie uszkodzenia z winy uzytkownika ).

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Czyli zdążyłem sprzedać swoje 24-105L w dobrym momencie, bo IS działał tam idealnie. 1,5 kzł mam w kieszeni :P
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Czyli zdążyłem sprzedać swoje 24-105L w dobrym momencie, bo IS działał tam idealnie.
    Dopoki nie łupnie ci o ziemie to powinien i z kilkanascie lat dzialac idealnie .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

W moim 24 -105 IS pracę stabilizatora słychac tylko w ciszy.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Dopoki nie łupnie ci o ziemie to powinien i z kilkanascie lat dzialac idealnie .
    Czy Tobie 24-105 łupnął o ziemie?? Tak sie zastanawiam czy np można sobie uszkodzić ISa jeżdżąc na rowerze po dołach z obiektywem założonym na body w plecaku... Czasem mi sie tak przytrafia.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Czy Tobie 24-105 łupnął o ziemie?? Tak sie zastanawiam czy np można sobie uszkodzić ISa jeżdżąc na rowerze po dołach z obiektywem założonym na body w plecaku... Czasem mi sie tak przytrafia.
    Tak, lupnal i dokladnie w ten sposob mozna sobie uszkodzic ISa. Na uszkodzenia mechaniczne najbardziej podatne sa wlasnie silniczki IS i AF.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Głosna stabilizacja w 17-55

Stałem się posiadaczem szkła canona 17-55IS i mam wrażenie że stabilizacja jest dość głosna (mam porównanie bo wcześniej miałem 17-85 IS i wcale jej nie słyszałem, może nie działała ) czy to przypadłość mojego egzemplaza, czy ten typ tak ma?
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Nie mogę uogólniać na podstawie 2 egz. ale w moim przypadku było tak: w 17-85 stabilizacja była słyszalna, delikatnie, ale była, natomiast w 17-55 trzeba się wsłuchiwać, przystawiać bliżej ucho, żeby usłyszeć, że działa. Wyraźniej słychać moment włączania i wyłączania (2 sek. po zwolnieniu przycisku migawki), ale w czasie pracy jest prawie niesłyszalna. Mam obecnie drugi egz. 17-55 i jest tak samo cicha.
    Nie wiem czy takie subiektywne oceny "cicha - głośna" coś Ci pomogą, lepiej porównać z innymi egz.

PS: dźwięk migawki (wraz z lustrem) w 30D zagłusza wszystko

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów