IS załącza się około sekundy po wciśnięciu spustu i tyle samo działa po puszczeniu spustu. W wizjerze widać to jako delikatne "drgnięcie". Jak ma się jeszcze dobry słuch to IS jak najbardziej słychać. W 24-105L jest dość cichy. W 70-200/4 IS zaskakująco głośny, ale tam działa bardzo skutecznie. Przy 24-105 IS powinien działać równie skutecznie przy każdej ogniskowej. Jeżeli jest inaczej to coś musi być uszkodzone. Pamiętać należy też, że IS wyłącza się przy zdjęciach na statywie.
FOTOINKWIZYTOR
Sprawdz jak sie sprawuje IS przy AF wlaczonym na Servo. Jesli bardzo kiepsko to masz uszkodzony IS.
Ja mam w 24-105 teraz uszkodzony IS i zanim sie uszkodzil to dzialal cicho, sprawnie, bez skokow, bezproblemowo. Teraz czasem dziala dobrze a czasem wlasnie 'podskakuje' i raczej psuje niz poprawia, rowniez trzeszczy, tak wiec objawy widze mamy takie same. Pociesze cie ze naprawa to ok 1200-1500 zl chyba ze na gwarancji (choc i tu moga probowac dopatrzec sie uszkodzenia z winy uzytkownika).
Czyli zdążyłem sprzedać swoje 24-105L w dobrym momencie, bo IS działał tam idealnie. 1,5 kzł mam w kieszeni :P
FOTOINKWIZYTOR
W moim 24 -105 IS pracę stabilizatora słychac tylko w ciszy.
Stałem się posiadaczem szkła canona 17-55IS i mam wrażenie że stabilizacja jest dość głosna (mam porównanie bo wcześniej miałem 17-85 IS i wcale jej nie słyszałem, może nie działała) czy to przypadłość mojego egzemplaza, czy ten typ tak ma?
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Nie mogę uogólniać na podstawie 2 egz. ale w moim przypadku było tak: w 17-85 stabilizacja była słyszalna, delikatnie, ale była, natomiast w 17-55 trzeba się wsłuchiwać, przystawiać bliżej ucho, żeby usłyszeć, że działa. Wyraźniej słychać moment włączania i wyłączania (2 sek. po zwolnieniu przycisku migawki), ale w czasie pracy jest prawie niesłyszalna. Mam obecnie drugi egz. 17-55 i jest tak samo cicha.
Nie wiem czy takie subiektywne oceny "cicha - głośna" coś Ci pomogą, lepiej porównać z innymi egz.
PS: dźwięk migawki (wraz z lustrem) w 30D zagłusza wszystko![]()
![]()
![]()