Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 10 z 393 PierwszyPierwszy ... 891011122060110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Takie tam gdybanie :-)
    Gdybać na ten temat to można naprawdę długo. Mi brakuje czegoś pomiędzy 35 a 85 i na pewno muszę tę luke wypełnić w najbliższym czasie.
    Zabawne, że wcześniej nie miałem takich problemów. Przypinało się 24-70 i można było opędzić tym większość sytuacji. A teraz potrafię się w nocy obudzić i kombinować w półśnie, czy AF w 5D pociągnie mi precyzję potrzebną do szybkiego ustawiania poniżej f/2 czy nie. Tak, wiem. Chory jestem.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Gdybać na ten temat to można naprawdę długo. Mi brakuje czegoś pomiędzy 35 a 85 i na pewno muszę tę luke wypełnić w najbliższym czasie.
    Zabawne, że wcześniej nie miałem takich problemów. Przypinało się 24-70 i można było opędzić tym większość sytuacji. A teraz potrafię się w nocy obudzić i kombinować w półśnie, czy AF w 5D pociągnie mi precyzję potrzebną do szybkiego ustawiania poniżej f/2 czy nie. Tak, wiem. Chory jestem.
    no objaw zdrowia to to na bank nie jest a moze sprzedaj jedną 5 i kup MK III
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Poczytałem posty od swojego ostatniego i powiem krótko po tym co napisał Janusz Body i Snowborder, sporo to onanistów sprzętowych a mało fotografów. Wielu chce pokazać, że coś może i pyta o eLki, pisze, że kupi najnowsze modele jak choćby 16-35/2.8 L II, zawraca pewną część ciała a nigdy nie pokażą swoich fotek. Część strzela tablice testowe i rozwodzi się o BF/FF i po co to komu?
    Jako żart powiem, że znam takich, którym 24-70 winietowało na 20/30D a są i tacy, którym winietowało 24-105 na 5D. Mnie winietuje Tokina 12-24 ale wiem dlaczego, nie trawi dwóch filtrów.
    Niektórzy chyba czerpią przyjemność z tego, że napiszą co chcą kupić i nigdy tego nie kupują ale pogadają.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

z 24-105 i wineta na FF to powiem Ci ze ja gdzies nawet fotki widziałem i ktos cos wykazał wiec to tak nie do końca choc oczywiscie nie było czarno ale zauwazalny spadek jasnosci a ze wiele osob lubi sobie o sprzecie pogadac i tak sie spelniają to inna sprawa
    to juz pewna prawidłowosc ktorą kiedys opisałem iz najwiecej do powiedzenia to mają ci ktorzy sprzetu o którym pisza w rekach nie mieli... vide watek o 17-40 gdzie najwiecej narzekających na ten obiektyw jest wsrod tych ktorzy go na oczy nie widzieli albo pozyczyli od kolegi który własnie wypozyczył go na testy od kogos kto go własnie miał kupic ale nie kupuje
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 03-05-2007 o 23:25
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Nic dodac nic ujac. Moze jeszcze mala uwaga o "czterechliterzawracactwo".
    Przyklad z ostatnich dni, jeden forumowicz poprosil mnie o full jpeg-i
    z nowego 16-35L II, bo on super zainteresowany itd. Po czym
    ostentacyjnie wysmial tu idee upgrade'owania 17-40 do nowego 16-35
    nie dodajac do tego slowa komentarza o jakosci zdjec z 16-35L II
    ktore mu wyslalem. Czyli dokladnie jak Janusz napisal nigdy nie
    chcial kupic nowego szkla/nie ma pieniedzy/who cares.
    Sorry, ale zmarnowalem czas i wiecej tego nie zrobie.
    No ale ja mam wrażennie, że ta tendencja na forum się właśnie rozwija .

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Poczytałem posty od swojego ostatniego i powiem krótko po tym co napisał Janusz Body i Snowborder, sporo to onanistów sprzętowych a mało fotografów. Wielu chce pokazać, że coś może i pyta o eLki, pisze, że kupi najnowsze modele jak choćby 16-35/2.8 L II, zawraca pewną część ciała a nigdy nie pokażą swoich fotek. Część strzela tablice testowe i rozwodzi się o BF/FF i po co to komu?
    (....)
    Mac ale tych zdjęć nie muszą nawet pokazywać tylko żeby je zaczęli robić . I bynajmniej nie mówię tu o zdjęciach murków, tablic testowych, etc.

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    (....)
    to juz pewna prawidłowosc ktorą kiedys opisałem iz najwiecej do powiedzenia to mają ci ktorzy sprzetu o którym pisza w rekach nie mieli... vide watek o 17-40 gdzie najwiecej narzekających na ten obiektyw jest wsrod tych ktorzy go na oczy nie widzieli albo pozyczyli od kolegi który własnie wypozyczył go na testy od kogos kto go własnie miał kupic ale nie kupuje
    Skipper ale to się powoli staje normą. 17-40 jest tutaj przykładem ewidentnym. Ja sam się trochę przez moment poddałem tej fobii. Ustąpiło jak zacząłem nim robić zdjęcia. Ostatnio to szkło zaczyna mieć jednak jedną wadę - moja druga połowa nie chce się z nim rozstawać .

Co do narzekania to jest też odwrotnie. Zauważyłem że jest kilka osób, które nagminnie doradzają komuś zakup tego czy owego czerpiąc wiedzę o rekomendowanym sprzęcie wyłącznie z forum lub internetu . Nie jest to może jakiś wielki grzech ale czasem jakaś refleksja by się przydała w tym zakresie. Zwłaszcza że bardzo się zmienia sposób widzenia sprzętu jak się go weźmie do ręki i coś nim porobi.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-05-2007 o 00:50
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mac, 24-105L plus 5D to pewność winiety. Przy zmianie szkła na 24-70 czegoś mi w zdjęciach na początku brakowało... no właśnie... WINIETA sobie poszła. Za to przyszło dużo innych dobrych rzeczy

Edit: Tak na marginesie to jeszcze raz dzięki Kolekcjoner za dobre słowo o 24-70. Warto mieć to szkło i nie żałuję zamiany. Przynajmniej IS mi się nie zepsuje jak Vitezowi.
    Ostatnio edytowane przez MARANTZ ; 04-05-2007 o 00:52
    FOTOINKWIZYTOR

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    (....)
    Edit: Tak na marginesie to jeszcze raz dzięki Kolekcjoner za dobre słowo o 24-70. Warto mieć to szkło i nie żałuję zamiany. Przynajmniej IS mi się nie zepsuje jak Vitezowi.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

:-D miód lejecie na moje serce ... 24-70 do mnie właśnie jedzie wraz z 5d .. a czytając posty MARANTZA i Kolekcjonera utwierdzam się w przekonaniu, że będzie dobrze :-D

Coś już napisał Awatar twi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja właśnie zmieniłem 24-70 na 24-105 (powód: za często nosiłem 70-200 bo mi zakresu nieco brakowało) i troche ciężko się przestawić. Jednak 24-70 jest niesamowite. Ohh gdyby miało nieco wiecej mm. A 24-105 nieco rozczarowuje - może to kwiestia przyzwyczajenia (24-70 miałem prawie 2 lata) - ale mydlane nieco jest
    Canon 5D, EF 24-105/f4L, EF 70-200/f2,8L IS, TC2xII, Speedlite 580EX, SanDisk 2GB 133x, B+W UV 010 MRC, Velbon Sherpa 750n, Lowepro Mini Trekker AW + Tamrac Lens case

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

24-105 które miałem było naprawdę gitara i odpowiadało mi pod każdym względem, ostrość przy F/4 była rewelka i w zasadzie trochę żałuje że dałem się wpędzić w 24-70 mimo że to bardzo dobre szkło, to komfort tej ogniskowej był naprawdę super, ale dla mnie największą bolączką tego szkła był odsłonięty tubus, który wysuwał sie razem z osłoną, potrzebuje czegoś co nie będzie narażone na czynniki zewnętrzne :smile:

Jeśli chodzi o 5D, to w zasadzie dla mnie puszka ma wszystko, może uszczelnienia bym chciał aby przestać się je#$ kiedy leci z nieba no i jakiś dobry patent czyszczenia matrycy, bo 5D to jest odkurzacz na syfy, patyczki wychodzą w tempie ekspresowym :smile:

Aha- 24-105 pod 5D ma naprawde SPORĄ winete.

Pzdr.

Strona 10 z 393 PierwszyPierwszy ... 891011122060110 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów