Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 8 z 393 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    spokojnie panowie _ na prawde nie musi byc tutaj burd _ jesli skipper nie chcesz pomoc _ to forum a tym bardziej ten watek Cie do tego nie zobowiazuje _ wiec dziekuje za Twoje dobre checi
    o jakich ty burdach piszesz? cos sobie wkreciles(łas?)... tłumacze ci tylko iż w twoim rozumowaniu troche mało logiki jest... rozpatrujesz dwa body i nie pasuje ci iż ktos zwraca uwage na to iż obiektyw ktory wybierasz bedzie mial rózne kąty widzenia na dwoch roznych body... jesli to nie jest pomoc to ja nie wiem jak pomoc wygląda... chyba nie oczekujesz iz ktos przyjedzie, cie przytuli, poglaszcze po glowce wezmie za reke i zaprowadzi do sklepu ? w sumie to ja mam chyba najblizej do ciebie ale przytulal cie nie bede

kup co chcesz a sie przekonasz ze nasze uwagi to nie madrzenie sie czy zlosliwosc ale brutalna rzeczyiwstosc... wejdź sobie na http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_24105_4l pooglądaj fotki z dowolnego zestawu aparat/obiektyw a dojdziesz do wniosku ze jednak mamy racje
    warto tez zaprząc logike i jesli jak mowisz chcesz robic architekture to juz powyzej Marantz zaznaczył obiektyw stricte do architektury pod FF ma ogniskowa 24mm bo przy niej nie ma jeszcze tak duzych zniekształcen i łatwo je skorygowac wiec obiektyw od 24 mm w gore bedzie lepszym obiektywem i bardziej uniwersalnym... no ale skoro wiesz lepiej to chyba rzeczywiscie nie ma po co sie scierac
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    Zestaw fajny ale moznaby zapelnic jeszcze te 100mm

pzdr
    Ja bym wywalił 16-35 a dokupił 85mm. Zresztą, tak mam i nic więcej nie potrzebuję.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    witam wszystkich

bylem szczesliwym uzytkownikiem minolty D7D. dopoki w lapy nie wpadl canon 5D. zakochalem sie. Jednak nie moge przekonca mojego portfela do tej milosci. Z tego co wyczytalem to zanosi sie jego nastepca na sierpien 07. Czy ma to byc 7D czy 3D bo juz sie wogole nie lapie?? Jeszcze czytalem o 5D Mk II :-? .

I teraz pytanko: czekac do sierpnia (na ile to realna data) az 5D potanieje a do tego czasu kupic 30D i jakas Lke ktora zastosuje w 5D pozniej ??
    BartEK
    Daj sobie spokoj z 30D i jemu podobnymi jak celujesz w 5D, wszystkie cropy zostaja w tyle za mozliwosciami matrycy FF. Stracisz tylko kase na tym, foc dalej na Minolcie i zbieraj na 5D.
    Drastycznie ceny 5D raczej nie spadna, a nowy korpus na poczatku bedzie duzo drozszy, nikt raczej Ci nie powie co zastapi obecna 5D.

Roger
    Marcin "Roger" Pojałowski
    GG: 27797

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Czytam ten wątek i coraz bardziej jestem zdumiony. Skipper bądź trochę bardziej wyrozumiały, grzanka ma prawo nie wiedzieć i pytać ale nie irytuj się i odpowiadaj spokojnie albo nic nie pisz.
    Raz jeszcze temat 5D i ewentualnego następcy. Skłaniam się ku wypowiedziom kolegów, że pojawienie się nowej puszki nie obniży ceny aktualnie oferowanego 5D. Poza tym nie daję więcej niż 50% szans na pojawienie się następcy 5D w tym roku. Co najwyżej może się ukazać odświeżona wersja 30D.
    Spójrzcie na fakty, wyścig na ilość pikseli się zakończył. FF stanowi dla wielu firm problem, np. Nikon jest w stanie dojść tylko do 1.1, jak czytałem bagnet ogranicza możliwość uzyskania FF. Co zrobi Sony, słyszy się o FF ale na ile te pogłoski są wiarygodne? Wydaje mi się, że teraz zabawa zaczyna kręcić się wokół szkieł i innych drobniejszych akcesoriów i to z bardzo prostego powodu. Ludzie kupili puszki teraz będą kupować szkła, coraz lepsze szkła. Spójrzcie sami po sobie ilu z Was (włączając mnie) wymieniło szkła lub dokupiło nowe (więcej niż jedno) w ciągu ostatnich dwóch lat. Moja szklarnia kosztuje wielokrotnie więcej niż body. To jest droga rozwoju sprzedaży dla producentów.
    Pytanie kiedy kupić 5D, tak naprawdę pozostaje bez odpowiedzi.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Ja powiem inaczej. Mialem 30D brakowalo mi szerokiego kata (mialem 24-105 L ale podpieta do 30D nie dawala szeroko, mialem Tamrona 17-50 ktory na cropie dawal tam jakies 28 mm ale z ktorego bylem srednio zadowolony i spedzal czas na moim body glownie dl tych 17 mm. Kombinowalem ze potrzebuje kupic cos jeszcze szerokiego czyli obiektyw 10-22 czy tego podobny co by na cropie miec szeroko . Okazalo sie ze za szklo musze wywalic okolo 3000 tys. I wtedy wlasnie podjelem decyzje o zmianie puszki. Dlaczego? Body sprzedalem za 3400 a Tamiego za 1200 co dalo 4600 do tego dolozylem te 3000 zl ktore mialy isc na cropowy obiektyw + 600 extra (bo tyle brakowalo do puszki i wzialem FF. Co prawda nie mam 17 mm, ale

1. nie musze wiecej martwic sie ze teraz to kupie obiektyw tylko do cropa zeby miec szeroko a przy nastepnej zmianie puszki musialbym juz pod FF kupowac.

2.Nie musze juz zmieniac tak czesto 2 obiektywow kiedy potrzebuje ogniskowej powyzej 50mm (tak jak to robilem z Tamim i Elka) bo ten 24-105 jest bardzo uniwersalnym szklem i na FF na 24 jest naprawde szeroko, fotografie jakosciowo tez wypadaja bardzo dobrze nawet przy F4 (co do super szerokiego podpinalem sigme 12-24 i te 12 to juz nawet z kjoanna stwierdzilismy ze takie szkla sa naprawde do ograniczonego zastosowania)

3. Puszka 5d vs 30D nie bede sie rozpisywal bo trzebaby oddzielny watek zalozyc.

Wiec summa summarum cala operacja kosztowala mnie sprzedaz 30D (na ktorym stracilem) i pozbycie sie Tamrona ktory byl tylko dla Cropa oraz rezygnacja z zakupu cropowego szerokiego kąta . Jesli chcesz kupic teraz 30D za polowe ceny 5d to naprawde bym sie zastanowil nad tym. Bo moge sie zalozyc ze za chwile bedziesz go sprzedawal bo 5D bedzie Ci dziure wiercil. co z tego ze dostaniesz 30D taniej bo 380zl casbacku.. 5 D da CI 200 zl wiecej! Skad informacja ze akurat w lato 5D spadnie 1.5 tys to nie wiem. Jak na razie nie widze zeby tak lecial na leb i na szyje. Nawet jesli wyjdzie (watpliwe) w lato nastepca to nie bedzie tani wiec nadal bedzie dylemat czy nowy XD czy 5 D i w wielu przypadkach 5D znow wygra. Tak mi sie wydaje ale moge byc w bledzie.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 03-05-2007 o 11:40
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    ... Skad informacja ze akurat w lato 5D spadnie 1.5 tys to nie wiem. Jak na razie nie widze zeby tak lecial na leb i na szyje. Nawet jesli wyjdzie (watpliwe) w lato nastepca to nie bedzie tani wiec nadal bedzie dylemat czy nowy XD czy 5 D i w wielu przypadkach 5D znow wygra. Tak mi sie wydaje ale moge byc w bledzie.
    kolega - inicjator wątku - w poście #27 zamarzył sobie, ze 5d w sierpniu spadnie do 6kzł
    spaść spadnie - ale czy w sierpniu(?) i do jakiego poziomu(?) to inna sprawa...

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

JaBlam podał jeden bardzo sensowny powód zakupu 5D, mianowicie posiadając 24-105 można obskoczyć większość plenerów. Kiedyś kupiłem Tokinę 12-24 aby mieć szeroko ale to szeroko zaczyna się od 19 mm, mają 5D i 17-40 mam szeroko od 17 a to naprawdę sporo. Kiedy będę kupował 5D czy x D sprzedam Tokinę bo nie będzie miała racji bytu, poza tym dedykowana jest tylko do APS-C. Co zyskam przy FF, możliwości rybiego oka, możliwość wymiany matówki i jakość zdjęcia.
    Kiedy 5D stanieje do 6 kPLN, nowa chyba nigdy, może na wyprzedaży za jakiś czas. Koszt produkcji tego body a zwłaszcza sensora jest większy niż 30D.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    JaBlam podał jeden bardzo sensowny powód zakupu 5D, mianowicie posiadając 24-105 można obskoczyć większość plenerów. Kiedyś kupiłem Tokinę 12-24 aby mieć szeroko ale to szeroko zaczyna się od 19 mm, mają 5D i 17-40 mam szeroko od 17 a to naprawdę sporo. Kiedy będę kupował 5D czy x D sprzedam Tokinę bo nie będzie miała racji bytu, poza tym dedykowana jest tylko do APS-C. Co zyskam przy FF, możliwości rybiego oka, możliwość wymiany matówki i jakość zdjęcia.
    Kiedy 5D stanieje do 6 kPLN, nowa chyba nigdy, może na wyprzedaży za jakiś czas. Koszt produkcji tego body a zwłaszcza sensora jest większy niż 30D.
    Mack ale ten argument iż z 24mm przy pomocy piątki mozna wszystko obskoczyc padł conajmniej od 3 osob ze mną włącznie tyle ze grzanka nie chce o tym słyszec woli 16mm by przy okazji robienia fotki trzasnąc, jak to ujał na ircu Tomek U, własne buty a nawet zrobic to co ma na plecach

co do obnizki cen po wyjsciu nastepcy to wiesz to jest sredni argument bo pojawi sie kolejny... po co kupowac puszke ktora schodzi z rynku jak jest nowa która włąsnie juz lada moment potanieje i tak mozna czekac w nieskońćzonosc...
    sam wiesz jak to wygląda... wyjdzie nowa piątka to sie okaze iż stara piątka to złom i w ogole nie da sie nią fotek robic jak to juz kilka razy tu bywało wide wątek 16-35 MKII gdzie niektorym osobom wyszło ze MK I to złom i w ogole jesli kupowac to tylko ten nowy

wiec jesli kupowac to kupowac a nie czekac w nieskończonosc bo "wyscig zbrojeń" trwa i zawsze bedzie własnie cos nadciągac albo sie przeceniac...
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    Mack ale ten argument iż z 24mm przy pomocy piątki mozna wszystko obskoczyc padł conajmniej od 3 osob ze mną włącznie tyle ze grzanka nie chce o tym słyszec woli 16mm by przy okazji robienia fotki trzasnąc, jak to ujał na ircu Tomek U, własne buty a nawet zrobic to co ma na plecach
    Tak zawsze zachowują się młodzi fotografowie, którzy jeszcze nie nacieszyli się "możliwościami", jakie dają nowe zabawki. Dla wielu z nich 300mm to dopiero początek fotografii, dla części 16mm dla 135 to ciągle za wąsko. Dzieje się tak dlatego, że nie mają pomysłów na ciekawe zdjęcia i chcą szokować nieobeznanego widza efekciarstwem dziwnego sprzętu. A myślisz, że dlaczego zenitary sprzedają się tak dobrze?

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    sam wiesz jak to wygląda... wyjdzie nowa piątka to sie okaze iż stara piątka to złom i w ogole nie da sie nią fotek robic jak to juz kilka razy tu bywało wide wątek 16-35 MKII gdzie niektorym osobom wyszło ze MK I to złom i w ogole jesli kupowac to tylko ten nowy

wiec jesli kupowac to kupowac a nie czekac w nieskończonosc bo "wyscig zbrojeń" trwa i zawsze bedzie własnie cos nadciągac albo sie przeceniac...
    Wszystko opiera się na realnych potrzebach (bądź zasobności portfela). Co z tego, że wielu nie zauważy różnicy w obrazach z 35/2 czy 35L, skoro Ty ją widzisz i uważasz, że warto dopłacić te 4kzł? Zbieractwo fotograficzne to choroba, na którą cierpią chyba wszyscy z tego forum. Warto zdawać sobie z tego sprawę, choć na pewno nie warto tego leczyć (bo i po co?)
    Jarek

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Zbieractwo fotograficzne to choroba, na którą cierpią chyba wszyscy z tego forum. Warto zdawać sobie z tego sprawę, choć na pewno nie warto tego leczyć (bo i po co?)
    Amen

Strona 8 z 393 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów