Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 9 z 393 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dodajmy jeszcze "czekactwo" Poczekajmy na nowszy model, nowszy system operacyjny, nowy procesor do kompa, nowy model auta. W ten sposób nigdy nic nie kupimy. Będziemy "śledzić rynek", zbierać informację o tym co i jak działa i po jakimś czasie wymądrzać się jaki xxx/nn L to dobry obiektyw. To że samemu go nie mamy niczego nie zmienia - wiemy przecież wszystko z internetu

Zupełnie nie rozumiem takiego sposobu "zakupów wirtualnych". Kupując cokolwiek wystarczy odpowiedzieć sobie na 3 pytania. Czy to co mam zamiar kupić spełnia moje oczekiwania? Czy mnie na to stać? Czy będę tego używał? Czwarte pytanie dotyczy tylko niektórych I co na to mój kot? Jeśli odpowiedź na pierwsze trzy jest "yes, yes, yes..." to idę i kupuję. Zupełnie się nie martwię tym, że za tydzień wyjdzie nowy model Bentleya a ja właśnie kupiłem poprzedni.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Dodajmy jeszcze "czekactwo"
    Od siebie dodałbym jeszcze "debestyzm" - to straszna i nieuleczalna choroba...

A dla rozładowania emocji proponuję nową ankietę na forum:
    Co będzie miał, a czego nie, nowy 5D?
    Co najmniej jeden z przedrozmówców proponował nawet jakiś obiektyw w ramach zakładu, to może fundnie go "jako nagrodę do rozlosowania wśród tych, którzy udzielą prawidłowej odpowiedzi"?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dodajmy jeszcze "czekactwo" Poczekajmy na nowszy model, nowszy system operacyjny, nowy procesor do kompa, nowy model auta. W ten sposób nigdy nic nie kupimy. .
    A, to już nie do mnie. Pierwszy tu miałem 5tkę, a jak mi było mało, to sobie kupiłem drugą na backup. Ja niestety jestem z tych, co to tylko czekają na okazję, żeby zhandlować nerkę żony czy rogówki dziecka, a nową zabawkę będę miał i tak.

A na poważnie: zarabiam na fotografii i dla mnie priorytetem jest, żeby klient dostał materiał najwyższej jakości (bo wtedy ja zarobię więcej i będą mnie polecać dalej). Tak więc posiadanie ciekawych nowości jest u mnie czymś naturalnym. Rozumiem jednak tych, którzy czekają zbierając złotówki na wyższy model, ale zupełnie nie rozumiem tych, którzy "czekają" w nieskończoność na aparat idealny.
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Dodajmy jeszcze "czekactwo" Poczekajmy na nowszy model, nowszy system operacyjny, nowy procesor do kompa, nowy model auta. W ten sposób nigdy nic nie kupimy. Będziemy "śledzić rynek", zbierać informację o tym co i jak działa i po jakimś czasie wymądrzać się jaki xxx/nn L to dobry obiektyw. To że samemu go nie mamy niczego nie zmienia - wiemy przecież wszystko z internetu

Zupełnie nie rozumiem takiego sposobu "zakupów wirtualnych". Kupując cokolwiek wystarczy odpowiedzieć sobie na 3 pytania. Czy to co mam zamiar kupić spełnia moje oczekiwania? Czy mnie na to stać? Czy będę tego używał? Czwarte pytanie dotyczy tylko niektórych I co na to mój kot? Jeśli odpowiedź na pierwsze trzy jest "yes, yes, yes..." to idę i kupuję. Zupełnie się nie martwię tym, że za tydzień wyjdzie nowy model Bentleya a ja właśnie kupiłem poprzedni.

Nic dodac nic ujac. Moze jeszcze mala uwaga o "czterechliterzawracactwo".
    Przyklad z ostatnich dni, jeden forumowicz poprosil mnie o full jpeg-i
    z nowego 16-35L II, bo on super zainteresowany itd. Po czym
    ostentacyjnie wysmial tu idee upgrade'owania 17-40 do nowego 16-35
    nie dodajac do tego slowa komentarza o jakosci zdjec z 16-35L II
    ktore mu wyslalem. Czyli dokladnie jak Janusz napisal nigdy nie
    chcial kupic nowego szkla/nie ma pieniedzy/who cares.
    Sorry, ale zmarnowalem czas i wiecej tego nie zrobie.

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

chcialem podziekowac miedzy innymi za porady szczegolnie Rogeros, Mac, JaBlam, Janusz Body _ Jesli o kims zapomnialem to przepraszam _ (pewnie zaraz pan Skipper napisze zazalenie) _ jutro ide ustalac warunki splaty _ dzieki _ za odradzenie opcji 30D _ rzeczywiscie nie wyszlo by to korzystnie

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

tam zaraz zazalenie...
    nie chodzi o medale tylko konkrety :] ja nie lubie dzielic włosa na czworo ale czasem z wieksza pokora posłuchaj rad ludzi ktorzy kilka błedów na sobie przerobili i jak pisza ze cos sie doczegos srednio nadaje to dlatego iż gdzies po drodze sami dali ciała a nie po to by sie pomądrzyc...
    wiec jak ktos Ci pisze iż do tego co chcesz robic 24-70/105 bedzie lepsze to sie nie mądrz tylko słuchaj z pokorą
    sie powtarzam?
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Bywalec
    Miasto
    U.K.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    chcialem podziekowac miedzy innymi za porady szczegolnie Rogeros, Mac, JaBlam, Janusz Body _ Jesli o kims zapomnialem to przepraszam _ (pewnie zaraz pan Skipper napisze zazalenie) _ jutro ide ustalac warunki splaty _ dzieki _ za odradzenie opcji 30D _ rzeczywiscie nie wyszlo by to korzystnie
    I nie będziesz żałował.
    Canon DSLR i "L"ki

Domyślnie

kurde !!!! ludki !!! poco 5d mk IIIIIIIII , poco ? 5d ma focha z AF raz na kilkadziesiat noo kilka na set zdjec, obraz ma super do 20*30 to az nadto, w obsludze ma to co trzeba, jego ubogosc w stosunku do d200 jest zaleta wiesz co mozesz spodziewac sie po puszce , a nie co mogla puszka o czym ty zapomniales (uzywalem d200). moja rada idzcie robcie zdjecia, myslecie o zdjeciach a nie o tym ze kolejny 5d mark milondwiescie zrobi je za wasz !!!!!!
    Oskardowy sorry ale ty wiesz co mozna sie spodziewac po sprzecie, umiesz z tym zyc i potrafisz cos tym sprzetem sfocic co podoba sie czasem ludzia poprstu umiesz go wykorzystac , a malkontenta sprzetowym polecam najpierw fuji s3 potem d200 jak to przjedziecie i zrobicie najlpesze foty w swoim zyciu wtedy proponuje 5d ! bedzie to dobra przesiadka do refleksji, czy sprtzet ma znaczenie ? , moja rada kupujcie 5d w dniu w ktorym bedzie to za malo bo zwalil AF, szybkosc lub szum zmieniac !!!!ale bledy te (szsum AF lub szybkosc beda sie powtarzac co raz w tysiacach zdjec)
    Ostatnio edytowane przez Niedzwiedz ; 03-05-2007 o 20:33

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    ktore mu wyslalem. Czyli dokladnie jak Janusz napisal nigdy nie
    chcial kupic nowego szkla/nie ma pieniedzy/who cares.
    Sorry, ale zmarnowalem czas i wiecej tego nie zrobie.
    No to kurcze świetnie..
    Niby nigdy nie potrzebowałem od nikogo sampli ze szkieł, ale Ty zawsze miałeś dość unikalne konstrukcje i można było się posiłkować taką drogą, gdyby nie dało rady inaczej.
    Ja właśnie rozdrapuję opcję, czy potrzebuję tej 1/3EV więcej z 50L. I nie mam skąd wytrzaskać normalnych (nie testowych) plikow.
    Dzięki Ci, kimkolwiek jesteś gościu od 16-35.
    Snow, mam nadzieję, że szybko zapominasz
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ja właśnie rozdrapuję opcję, czy potrzebuję tej 1/3EV więcej z 50L. I nie mam skąd wytrzaskać normalnych (nie testowych) plikow.
    Dzięki Ci, kimkolwiek jesteś gościu od 16-35.
    Snow, mam nadzieję, że szybko zapominasz
    Jarek, nie ma sprawy, tak tylko przyklad podalem, ze wielu tu
    rozpatruje wszystkie szkla, szuka dziury w calym, choc na serio nie
    bierze w ogole pod uwage mozliwosci zakupu tychze...
    Co do 50L, sam sie troche wacham, podobno nowe wersje sa lepsze...
    16-35L II tak mi sie podoba, ze na mur wskakuje do mojego travel
    zestawu, 50L uzupelnialoby go calkiem niezle... Z drugiej strony
    nigdy nie lubilem 50mm i wole chyba zostac przy 85mm...
    Takie tam gdybanie :-)

Strona 9 z 393 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów