Mam Jupitera 135/3.5 i idzie do mnie Juppi 85/2. Wydaje mi się, że ten drugi będzie lepszy do portretu, choćby ze względu na światło.
Mam Jupitera 135/3.5 i idzie do mnie Juppi 85/2. Wydaje mi się, że ten drugi będzie lepszy do portretu, choćby ze względu na światło.
tutaj jak sie domyslam trudniejszy wybor, szczegolnie starsze szkla, jednak czasem to co mozna uznac za blad, daje ciekawe efekty ktore mozna wykorzystac np. w zdjeciach artystycznych.
no i jakies swietne szkla pewnie sie tez trafiaja,
jezeli ktos ma jakies doswiadczenia to prosilbym o rozwiniecie tematu 8)
Ostatnio edytowane przez LunaticX ; 12-04-2007 o 16:20
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
u mnie jak w stopce, w sumie też mam oba szkiełka od niedawna, ale Jupiter mnie wręcz zaszokował ostrością, przy portrecie dowiedziałem się o szczegółach twarzy modelki (moja kobieta od 6 lat) o których do tej pory nie wiedziałemjeśli chodzi o ostrość to mój Tami się nie umywa, a może mam ten egzemplarz który ma problem z AF, testów nie fociłęm, wole nie "psuć" sobie szkła, chyba wtedy bym się załam do końca
??:
GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Takamury od tego pana lepiej nie kupowac, a moze lepiej nie kupowac jej wcale?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja się wolę nie wypowiadać ale to co wyprodukował Flektogon 20mm mnie zniechęciło. Trudno było mówić o ostrości. Po prostu to co masz w stopce to żyleta przy tej 20-tce. Dla mnie to dość przykre, bo bardzo lubię tę ogniskową i taki prime by mi bardzo odpowiadał. No ale cóż ..... u Canona kiszka:rolleyes:. Może w przypadku tego 35mm będzie lepiej?
Kapitan Wagner