Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 94

Wątek: Co polecacie z gwintem m42??

Bywalec

Domyślnie

Mam Jupitera 135/3.5 i idzie do mnie Juppi 85/2. Wydaje mi się, że ten drugi będzie lepszy do portretu, choćby ze względu na światło.

LunaticX
    Guest

Domyślnie M42 ponizej 50mm

tutaj jak sie domyslam trudniejszy wybor, szczegolnie starsze szkla, jednak czasem to co mozna uznac za blad, daje ciekawe efekty ktore mozna wykorzystac np. w zdjeciach artystycznych.
    no i jakies swietne szkla pewnie sie tez trafiaja,

jezeli ktos ma jakies doswiadczenia to prosilbym o rozwiniecie tematu 8)
    Ostatnio edytowane przez LunaticX ; 12-04-2007 o 16:20

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LunaticX Zobacz posta
    jezeli ktos ma jakies doswiadczenia to prosilbym o rozwiniecie tematu 8)
    Jak naprawiać zażółcone Takumary 1.4/50 ;-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

u mnie jak w stopce, w sumie też mam oba szkiełka od niedawna, ale Jupiter mnie wręcz zaszokował ostrością, przy portrecie dowiedziałem się o szczegółach twarzy modelki (moja kobieta od 6 lat) o których do tej pory nie wiedziałem jeśli chodzi o ostrość to mój Tami się nie umywa, a może mam ten egzemplarz który ma problem z AF, testów nie fociłęm, wole nie "psuć" sobie szkła, chyba wtedy bym się załam do końca ??:
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Genialne. Po tej operacji jest na pewno idealnie biały . Najlepsze to, że gość radzi: "w miarę potrzeby operację powtórzyć".
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

LunaticX
    Guest

Domyślnie

Takamury od tego pana lepiej nie kupowac, a moze lepiej nie kupowac jej wcale?

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

A jako calkowity zoltodziub w temacie manualnych szkiel spytam znawcow o cos szerokiego (20-35mm) i jasnego do portretu.

Co polecacie?

pzdr

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    A jako calkowity zoltodziub w temacie manualnych szkiel spytam znawcow o cos szerokiego (20-35mm) i jasnego do portretu.

Co polecacie?

pzdr
    Pewnie znawcy tego tematu lepiej Ci doradzą ale z wielu opinii jakie czytałem tu i ówdzie to szerokie fajnse M42 kiepsko się sprawują na cyfrze. Ja widziałem efekty z flektogona 20mm, który w analogu był moim ukochanym szkłem i te efekty (z 10D) mocno mnie rozczarowały .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

a cos takiego(Zeiss FLEKTOGON 2.8/35)?
    Sprawdzi sie do portretu?

pzdr
    Ostatnio edytowane przez kjoanna ; 15-04-2007 o 01:18

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    a cos takiego(Zeiss FLEKTOGON 2.8/35)?
    Sprawdzi sie do portretu?

pzdr
    Ja się wolę nie wypowiadać ale to co wyprodukował Flektogon 20mm mnie zniechęciło. Trudno było mówić o ostrości. Po prostu to co masz w stopce to żyleta przy tej 20-tce. Dla mnie to dość przykre, bo bardzo lubię tę ogniskową i taki prime by mi bardzo odpowiadał. No ale cóż ..... u Canona kiszka :rolleyes:. Może w przypadku tego 35mm będzie lepiej?
    Kapitan Wagner

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów