Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Wątek: Co polecacie z gwintem m42??

Dopiero zaczyna Awatar maslo

Post Co polecacie z gwintem m42??

witam!! :cool:
    Mam pytanko. Co polecacie zamiast sonnara 135/3,5, gdyz ostatnio cena tego szkla mocno podskoczyla. Wiem, ze jest to jeden z najlepszych obiektywow na m42, ale chyba nie jest niezastapiony. Potrzebuje szkla do portretow. :cool:
    Obecnie mam Tessara 50/2,8 i chce inna stalke z wieksza ogniskowa.
    dzieki za sugestie

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jupiter MC 37 135/3.5. Jest jeszcze wersja bez MC, trochę słabsza ale też daje radę. Sonnar to oczywiście nie jest, ale ostrość i plastyka obrazu i tak bardzo wysokich lotów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jupiter MC 37 135/3.5. Jest jeszcze wersja bez MC, trochę słabsza ale też daje radę. Sonnar to oczywiście nie jest, ale ostrość i plastyka obrazu i tak bardzo wysokich lotów.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 07-04-2007 o 14:33 Powód: Automerged Doublepost
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna Awatar maslo

Domyślnie

to jest ten jupiter, ktory zrobili na wzor sonnara??

Bywalec

Domyślnie

Tak, ponoć tak. Mam go w torbie, ale jeszcze nie miałem okazji używać za dużo. Na pytanie co polecacie z m42 jest bardzo trudno odpowiedzieć, bo nie wiadomo czego szukasz. Ja np. dorwałem wczoraj Heliosa 58/2 i jest świetny. Poza tym mam Industara do makro i też nie narzekam.

Radziłbym poszukać trochę info o tych szkłach i kupować. Są one na tyle tanie, że możesz kupić nawet kilka, a później sprzedać najmniej pasujące.

I jeszcze jedno - z tego co wiem, to z m42 najlepiej zakres od standardu w górę. Poza tym, jakbyś chciał jakieś większe tele, to sugeruję raczej zoom z AF, bo w innych przypadkach jest trochę zabawy. Podsumowując - preferowany przeze mnie zakres na m42 to od 50 do prawie 150mm (piszę o cropie).

Acha - jakbyś chciał poczytać o szkłach, to napisz mi mail na PW, a podeślę Ci fajny PDF z opisem szklarni na m42.

Zbyszek

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jupiter 135/3.5, jak pisali przedpiścy. A jeśli nie 135-ka (na cropie robi się 200, więc długo), to Jupiter 85/2 - też bardzo zacne szkiełko, na cropie daje ~135mm, jaśniutki. Jest wersja bez MC (mam) i MC. Podobno te powłoki nie są najlepsze i wersja bez MC jest trochę lepsza. Nie miałem okazji porównać, tyle znalazłem na sieci.
    Cytat Zamieszczone przez Zbig Zobacz posta
    Acha - jakbyś chciał poczytać o szkłach, to napisz mi mail na PW, a podeślę Ci fajny PDF z opisem szklarni na m42.
    A mógłbyś to gdzieś wystawić? Może już gdzieś leży wystawione? A jeśli nie, to poprosiłbym na maila :-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Zbyszek
    Ja też chętnie bym to obejrzał.

Coś już napisał
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Zbyszek
    Ja także bym prosił, jeśli można o podesłanie tego PDFa. ;-)

Domyślnie

Jupier 37A bardzo dobry i tani okolo 100-120zl

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Pentacon 135/2.8 z dłuższych szkieł, a jeśli na cropa to lepiej moim zdaniem Jupiter 9 85mm/2 - nie będziesz musiał tak bardzo się oddalać i jaśniejszy.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

co do heliosa to duzo zalezy na jakie szkło trafisz, ja trafiłem na dobre i wg mnie szkiełko jest dobre. mam Jupitera 137 bez MC to szkiełko jest dla mnie genialne, nie miałem sonara ale Jupiterem mozna robic naprawde piekne fotki. Mam jupitera 200/4 szkielko równiez dobre jesli ktos chce tele

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów