Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: Jaki obiektyw do makro ?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Z tymi kosztami FF to też nie do końca prawda, bo jest jeszcze analog, zawsze tańszy niż 5D
    Musisz się zastanowić czy kiedyś masz zamiar zmieniać body na FF lub używać tego obiektywu z analogiem - a poza tym, przy EF-S 60mm masz odległość roboczą 9 cm od przedniej soczewki, a przy EF 100mm to jest 15 cm - znaczna różnica.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    Z tymi kosztami FF to też nie do końca prawda, bo jest jeszcze analog, zawsze tańszy niż 5D
    Musisz się zastanowić czy kiedyś masz zamiar zmieniać body na FF lub używać tego obiektywu z analogiem
    Zacznijmy od początku, w pierwszym poście jest pytanie ES-S 60 czy tamron 90
    Na to odpowiedzi: jak kupywać to tylko Canon 100mm maro.

Więc z tym polemizowałem, jeśli ktoś zastanawia się nad EFS to na pewno nie do analoga.
    Z drugiej strony nie polecałbym makrofotografii na analogu dla początkującego. Zestaw DSLR+60mm uzyskasz dużo lepsze rezultaty a przede wszystkim bardziej powtarzalne niż na dowolnym analogu z 100mm.

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    - a poza tym, przy EF-S 60mm masz odległość roboczą 9 cm od przedniej soczewki, a przy EF 100mm to jest 15 cm - znaczna różnica.
    Używałem Sigmy + Ranoxa, gdzie odległość była ok 15 cm i z moich dośwadczeń 10 czy 15 cm, to nie jest duża różnica przy robieniu zdjęć macro.
    Różnica zaczyna się jeśli masz np 90 cm, tak mam w sigmie dla skali 1:2.

Uprawnienia umieszczania postów