Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Wątek: Canon EF 16-35mm f/2.8L USM

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    No dobrze, ale ja mogę przecież do portretów używac f/2.8 (patrz: Canon 16-35mm f/2.8 L USM), a w momencie gdy będę fotografował krajobraz używać f/8 tak jak ty w przypadku Canona 10-22mm. A będę miał jasne szkło do portretów i szeroki kąt.
    Zakres 16-35 średnio nadaje sie do portretów, jeżeli nie nadaje się w ogóle. Przy 16 napewno są jakieś zniekształcenia i przerysowania, mimo ,ze to eLka. 35 jedynie może być użyteczne ale tylko w wypadku jeśli będziesz chciał objąć całą postać. Myślę ,że tak jak tu przedmówcy napisali. Kup 17-40 i do tego 85 1.8 , a będziesz miał bardzo dobre landszaftowe szkło i świetną portretówkę.
    pucha i grucha

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scream Zobacz posta
    Zakres 16-35 średnio nadaje sie do portretów, jeżeli nie nadaje się w ogóle. Przy 16 napewno są jakieś zniekształcenia i przerysowania, mimo ,ze to eLka. 35 jedynie może być użyteczne ale tylko w wypadku jeśli będziesz chciał objąć całą postać. Myślę ,że tak jak tu przedmówcy napisali. Kup 17-40 i do tego 85 1.8 , a będziesz miał bardzo dobre landszaftowe szkło i świetną portretówkę.
    Tak jak pisałem zakup dwóch szkieł typu L nie wchodzi w grę ze względów finansowych. A muszę mieć dobre szkło zarówno do krajobrazu jak i portretu.
    I chyba najbardziej właśnie mi zależy na całej sylwetce, portret to tylko okazjonalnie. Z resztą jak już bym się zdecydował, to mam nadzieje że mój zaprzyjaźniony sklep pozwoli mi popracować na obiektywie w terenie, bo niestety nie mam nikogo znajomego z tym szkłem. Więc tutaj to szkło byłoby do fotografowania sylwetki+okazjonalnie portret i krajobraz przy f/8.0.

Jeszcze tylko zapytam, jak z jakością optyczną tego szkła? Jak sprawuje się AF?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Domyślnie

Jakość optyczna jest świetna, ostrość wyśmienita w całym zakresie i praktycznie przy wszystkich przysłonach. Jedynie do kontrastu i saturacji mozna mieć jakieś zastrzeżenia przy 2.8, ale bez przesady. Jasne, że nie jest to typowo portretowy obiektyw, co nie znaczy, że z jego światłem i jakością optyczną portretów nie da się robić. Znam ludzi, którzy nie zdejmują go z cropa osiągając rewelacyjne reportaże, w tym portrety. No do krajobrazu to on jest po prostu stworzony (zaniedbywalne aberracje, ostrość).

Pozdrawiam

Sławek

Uprawnienia umieszczania postów