Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Billboard? prosze o rady praktyczne - skanowanie

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie Billboard? prosze o rady praktyczne - skanowanie

czesc
    licze na pomoc braci forumowej, szcegolnie bieglej w kwestiach skanowania i robienia materialu na duze powiekszenia. otoz prawdopodobnie bede robil zdjecia dla pewnej firmy na billboardy. musze zrobic oferte cenowa, ale mam problemy z obliczeniem wlasnych kosztow, a mianowicie skanowania.
    po konsultacjach w roznych drukarniach (mimo, ze kazdej mowiono w sumie co innego ;( ) zdecydowalem, ze moj poczciwy 5d sobie z tym zadaniem nie poradzi i trzeba to bedzie zrobic na srednim formacie. mam mozliwosc wypozyczenia analogowego sredniego formatu 6x4.5 i mam nadzieje ze slajd z tego wystarczy. powiedzmy, ze mam juz w rece gotowe slajdy czas skanowac - ale nie wiem na jakim powiekszeniu, a koszty roznych roznych opcji bardzo rozne. skaner bebnowy Crosfield Celsis 6200, rozdzielczosc 9000 dpi, gestosc optyczna 4,3 Dmax.
    nie znam (i firma tez jeszcze nie wie) jakie beda rozmiary wyjciowe (ponoc maksymalnie ma to byc panorama o dlugosci 13 metrow), technika to druk solwentowy, skala 1:10.

no i wreszcie pytania:
    1. w jakiej rozdzielczosci warto zeskanowac taki slajd 6x4,5cm? wydaje mi sie, ze jest jakas wartosc progowa i zwiekszajac jeszcze dpi skanuje sie tylko ziarno. jakies propozycje? tak zeby moc z tegoo uzyskac pozniej jak najlepsza jakosc, ale nie zaplacic majatku za skanowanie
    2. czy ktos moze mi polecic jakis dobry slajd - zalezy mi na ultradrobnym ziarnie i zywej kolorstyce

oka bede wdzieczny za wszeleki rady - w kwestii skanowania slajdow jestem zupelnym laikiem

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

I tak istnieje pewne ograniczenie powiększania slajdu - otóż PS może pracować na dokumencie, który ma max 30 000 pixeli, co daje przy 100 dpi "tylko" 7,6 metra. Przy proporcjach banerowych daje Ci to plik ok 700 MB - czyli jakieś 700 zł za skanowanie.

Mała poprawka - CS2 obsługuje już większe pliki niż 30 tys. px
    Ostatnio edytowane przez chuckyy ; 04-04-2007 o 23:18
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Domyślnie

Billboard jest drukowany w rozdzielczości 72 DPI i 5D powinien wystarczyć.
    Poza tym slajd na skanowaniu traci jakość, a cyfra w druku wychodzi całkiem fajnie.
    Jak masz super wymagającego klienta to zaszpanuj średnim formatem, lecz jeśli tego nie musisz robić to zostań przy 5D i wszyscy będą zadowoleni.
    Powodzenia.

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartosz108 Zobacz posta
    Poza tym slajd na skanowaniu traci jakość, a cyfra w druku wychodzi całkiem fajnie.
    Chyba się troszkę rozpędziłeś... Slajd traci na jakości, ale cyfra w magiczny sposób nie traci? Uwierz mi, że 5d w porównaniu do średniego formatu jest jeszcze daleko w tyle.
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Domyślnie

no w jedenej drukrani mi mowia, ze 5d starczy spokojnie w innej, ze nie da rady - ale klient podkresla, ze zaklezy mu na jakosci, wiec sredni format wchodzi tylko w rachube

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Billboard jest drukowany w rozdzielczości 72 DPI i 5D powinien wystarczyć.
    Możesz to jakoś rozwinąć? Ten fragment o skanowaniu? Nauczylibyśmy się czegoś.

Jak masz super wymagającego klienta to zaszpanuj średnim formatem, lecz jeśli tego nie musisz robić to zostań przy 5D i wszyscy będą zadowoleni.
    Slajd 6x4.5 zeskanowany na 9000 dpi to prawie gigabajtowy plik, bez interpolacji (o ile ten crossfield ma faktycznie optycznie 9000).
    Widziałeś kiedyś pliki tej wielkości z dobrego bębna? 5D to można sobie wglądówki porobić, żeby nie marnować slajdów...

J

Domyślnie

ok, ale czy jest jakikolwiek sens skanowac slajd 6x4,5 w rozdzielczosci 9000dpi? szukam pewego optimum, ktore wyciagnie dobrze detale ze slajdu, ale z drugiej strony ni da mi pliku o ogromnych rozmiarach (olewka na rozmiar, koszt tego jest ogromny - tam gdzie to bede robil biora 2,2zł +VAT za 1 MB)

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber Zobacz posta
    no w jedenej drukrani mi mowia, ze 5d starczy spokojnie w innej, ze nie da rady - ale klient podkresla, ze zaklezy mu na jakosci, wiec sredni format wchodzi tylko w rachube
    fotografia i druk wielkoformatowy rzadza sie wlasnymi prawami
    dotychczas zrobilem (przygotowalem do druku) grubo powyzej stu roznych banerow, bilbordow i wydrukow wielkoformatowych. od malych rollupow 1x2m po płachty o powierzchni powyzej 100m2. juz przy banerach 1x10m spokojnie mozna uzyc rozdzielczosci 35dpi.

wiekszosc z was pewnie kojarzy czerwone bilbordy britishschool sprzed dwoch lat z dwoma dziewczynami. fotka co prawda byla skanem o rodzielczosci okolo 5000px x 3500px, na normalnym bilbordzie miala rodzielczosc ponizej 40dpi, ale na niektorych szczegolnie duzych wydrukach np w warszawie pojawiala sie w rodzielczosci okolo 15-10 dpi. (czy ktos widzial pixele??)

z kolei kilka lat temu przygotowywalem bilbordy do ktorych foty robilem aparatem z 6mpx a nawet minolta 7d (5mpx) i wyszystko bylo w najlpeszym porzadku.

5d a nawet 20d spokojnie wystarczy do kazdego bilbordu. moge cie zapewnic ze nikt nie zauwarzy różnicy pomiedzy najlepszym skanem a fotka z 20d.
    lepiej zainwestuj w dobra stalke zamiast zawracac sobie glowe slajdami i skanowaniem.

wazne aby fotka byla ostra i text na bilbordzie nie byl zrastrowany.
    Ostatnio edytowane przez bonk ; 05-04-2007 o 00:41
    ...

Domyślnie

Moim zdaniem 5D spokojnie starczy, trzeba pamiętać, że baner będzie oglądany z co najmniej kilku- kilkunastu metrów. Nikt z takiej odległości nie zobaczy ewentualnego ziarna, jakie ono by nie było analogowe czy cyfrowe.

Domyślnie

hmmmmm, czyli jednak 5d? teraz to juz naprawde malo wiem ;/

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów