Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Nie ufaj matrycy, nie ufaj RAW ...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Sądzę że są dla picu, bo nie mają nic wspólnego z zapisem z matrycy.
    Wszystko co robia te funkcje naprawdę trudno przypisać do raw. Możemy jedynie mówić otym, czy robi to lepiej oprogramowanie puszki, czy program zewnętrzny.
    No z takim poglądem trudno dyskutować. Najwyraźniej za ten pic kupa ludzi płaci niezłą kasę.

Nikt nie wie, na czym robisz i na jakim etapie jesteś w CameraRaw czy w innym programie.
    Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Raczej wcale nie rozumiem...

Nikt nie sprawdzał i i nie wydał najprostszych opini o funkcjach oprogramowania do raw. Czy np. korekta ekspozycji +- ev to samo co +- brightness?
    Jak to nikt??? Przecież to problem bardzo prosty, dobrze znany i opisany w literaturze. W helpie do PhotoShopa zresztą również. Korekta ekspozycji to nie to samo co brightness choć może być używana w pewnym stopniu zamiennie. Poruszaj suwakami i patrz na histogram - wciśnij sobie czasem Alt w trakcie jeżdżenia suwakami - sam zobaczysz... Matematycznie TEZ się te funkcje różnią.

To, że Ty wykorzystujesz te 2-3% możliwości naprawdę nie oznacza, że pozostałe 97-98% to pic na wodę fotomontaż.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nikt nie wie, na czym robisz i na jakim etapie jesteś w CameraRaw czy w innym programie. Nikt nie sprawdzał i i nie wydał najprostszych opini o funkcjach oprogramowania do raw. Czy np. korekta ekspozycji +- ev to samo co +- brightness?
    Myślę, że są jednak osoby, które to wiedzą, a niektóre z nich nawet wykorzystują :grin:

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    No z takim poglądem trudno dyskutować. Najwyraźniej za ten pic kupa ludzi płaci niezłą kasę.

Jak to nikt??? Przecież to problem bardzo prosty, dobrze znany i opisany w literaturze. W helpie do PhotoShopa zresztą również. Korekta ekspozycji to nie to samo co brightness choć może być używana w pewnym stopniu zamiennie. Poruszaj suwakami i patrz na histogram - wciśnij sobie czasem Alt w trakcie jeżdżenia suwakami - sam zobaczysz... Matematycznie TEZ się te funkcje różnią.

To, że Ty wykorzystujesz te 2-3% możliwości naprawdę nie oznacza, że pozostałe 97-98% to pic na wodę fotomontaż.
    Janusz: po prostu wnioskuję z paru lat obrabiania raw w nikonie i canonie.
    Nie mam dowodów od ręki, ale to są moje wnioski.
    Czym może się różnić praca nad raw od pracy nad plikiem w programie graficznym?
    O brighntness napisałem specjalnie dla podkręcenia temperatury dyskusji, elaboraty na temat czy + ev w raw, czy + brighntness czytałem.
    Nie chce mi się tego udowadniać, ale wg mnie te wszystki tinty, saturacje i inne kontrasty niby uzyskiwane w czasie wywoływania raw to pic na wodę fotomontaż
    Te efekty uzyskasz lepsze z PS pracując na standarcie tiff czy innym.
    PS. Nie czuję się specjalistą w tym temacie, to po prostu moje wnioski z paru lat amatorskiego zajmowania się foto

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Myślę, że są jednak osoby, które to wiedzą, a niektóre z nich nawet wykorzystują :grin:
    A konkretniej?
    Znasz osoby które wiedzą co oznacza suwak tinty, saturacja kontrast itp. w CameraRaw i co on robi innego niż podobne funkcje w PS na plikach innego typu?
    Czy wiedzą na czym tak naprawdę pracują poruszając tymi suwakami?
    Ja nie wiem, ale chętnie bym się dowiedział, bo na forum odpowiedzi na te pytania nie znalazłem.
    Ostatnio edytowane przez Wini ; 25-03-2007 o 01:30 Powód: Automerged Doublepost
    Wini

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Janusz: po prostu wnioskuję z paru lat obrabiania raw w nikonie i canonie.
    Nie mam dowodów od ręki, ale to są moje wnioski.
    Wnioski są błędne i tyle. Brutalnie mówiąc - mało wiedzy podstawowej to i nie dziwota, że potem się twierdzi, że Ziemia jest płaska bo ja to wiem z doświadczenia.

elaboraty na temat czy + ev w raw, czy + brighntness czytałem.
    A które konkretniej bo ja znowu nie wiem o czym piszesz.

Nie chce mi się tego udowadniać, ...
    A mnie sie nie chce dyskutować z tak stawianym "problemem"

PS. Nie czuję się specjalistą w tym temacie,
    o! o! o! i to jest bardzo prawdziwe...

Znasz osoby które wiedzą co oznacza suwak tinty, saturacja kontrast itp. w CameraRaw i co on robi innego niż podobne funkcje w PS na plikach innego typu? ....
    Tak znam - co najmniej kilka.

EDIT: Nie zamierzam nikogo przekonywać na siłę że konwertery RAW to coś więcej niż tylko WB. Dla mnie EOT - dyskutować można z argumentami. Ze stwierdzeniami w rodzaju "nie chce mi sie udowadniać" dyskutować nie ma sensu. Taka postawa jest raczej lekceważąca w stosunku do rozmówcy.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-03-2007 o 15:16

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Autor tego artykułu zachęca do myślenia przy fotografowaniu i nic więcej. Pokazuje, że matryca (matrycowy pomiar światła), choćby z największą ilością pól, nie zastąpi znajomości zasad działania światłomierza. Podobnie jest z RAW-em - to, że foci się w RAW-ach nie znaczy, że nie należy starannie dobrać warunków ekspozycji.
    Nic dodać - nic podzielić! Myślenie ma kolosalną przyszłość. Z pewną nieśmiałością taką napiszę kolejny raz: to człowiek robi zdjęcie, a nie aparat. Podstawy fotografii nie zmieniły się od jej zarania. Aparat jest urządzeniem do rzucenia obarazu na płaszczyznę (płytę szklaną, błonę światłoczułą, matrycę) i dozowania ilości światła, jakie ten obraz wytworzy (migawka i przysłona). Parametry trzeba dobrać za każdym razem. Można oczywiście wspomagać się automatyką, ale ze zrozumieniem. A co do dyskusji jaka się rozwinęła nt. RAW a reszta świata, powiem tak: większość tego co potrafię, nauczyłem się na błędach. Własnych, ale i cudzych. Z chęcią zaglądam innym przez ramię co i jak robią (jeśli pozwalają, dzieki im za to!). Nie pojmuję, jak można z taką cholerną zarozumiałością odrzucać cudze rady podawane za darmo, na tacy. Bo "ja robię tak a nie inaczej, mie sie udaje, podoba reszta to nie wiem i mi wystarczy". A inni robią inaczej. I też im się podoba. Może by więc sprawdzić jak to robią "inni" i zamiast głupawo pytać "po co tak" po prostu samemu się dowiedzieć.
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 25-03-2007 o 11:35

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Zawsze mnie zastanawiało cóż to za demony prędkości obliczeniowej są w tych naszych aparatach! Żeby dopasować spośród kilku tysiecy wzorców rzekomo ukrytych gdzieś w pamieci akurat do naszej sceny i to bez czekania! Zastanawiające...

Z jednej strony można przyjąć jakieś uproszczenie dzieląc te wzorce na odpowiednio małą ilość newralgicznych pól na których w bazie znajdują się wartości jasności względem ekspozycji całej fotki. Ale z drugiej takie uproszczenie zmniejsza ilość możliwych charakterystycznych i wzrocowych ujęć bo i ilość wszelkich możliwych kombinacji się wtedy zmniejsza. Oczywiście dla odmiany poziomów jasności może być też bardzo wiele a do tego siatka podziału może być gęstsza a z tego odpowiednio więcej kombinacji liczonych w tysiące, miliony... Ale jakoś nie mogę tego objąć mym prostym umysłem, ze to tak szybko jest liczone w najtańszych małpkach jak i sama metoda matrycowa wydaje mi się mało elegancka o ile jest w ogóle prawdą to co o niej piszą, bo to pewnie nie są przekazy z pierwszej ręki... - Ot taka wątpliwość. :]
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Traktujcie RAW jak niewywołany negatyw. A TIFF po obróbce w PC jako odbitkę. To wszystko.
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    - dyskutować można z argumentami. Ze stwierdzeniami w rodzaju "nie chce mi sie udowadniać" dyskutować nie ma sensu. Taka postawa jest raczej lekceważąca w stosunku do rozmówcy.
    Źle mnie zrozumiałeś/nie napisałem precyzyjnie. "nie chce mi się" w znaczeniu - każdy zainteresowany może sobie sam sprawdzić.
    Weźmy plik cr2 z nastawami na 0
    Weźmy np DPP3.0
    Zróbmy z tego pliku jpg
    otrzymujemy taki obrazek
    Skonwertujmy ten "wyzerowany" raw do tif 16 bit.
    Popracujmy w raw, poprzestawiajmy suwaczki i wynik zapiszmy do jpg.
    Popracujmy w tif, poprzestawiajmy suwaczki i wynik zapiszmy do jpg.
    Dla jasności, były ruszane suwaki w raw color saturation i sharpness, w tiff saturation i sharpness
    Otrzymamy dwa obrazki. Który jest zdegenerowany?
    pierwszy obrazek
    drugi obrazek
    Wini

Coś już napisał

Domyślnie

Janusza chyba zatkało ;-)
    Całkowicie popieram to oczym piszesz Wini.Janusz pokaż nam obrobione zdjęcie w JPGu i w RAWIe 800 na 600 pikseli zobaczymy kto zauważy różnicę

Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez storczyk Zobacz posta
    Janusza chyba zatkało ;-)
    Całkowicie popieram to oczym piszesz Wini.Janusz pokaż nam obrobione zdjęcie w JPGu i w RAWIe 800 na 600 pikseli zobaczymy kto zauważy różnicę
    Ale ja nie piszę o tym, o czym Ty piszesz

Ja, powiedzmy dywaguję nad tym, jaka jest wyższość przykładowego suwaka saturation w wywoływaczu raw od suwaka saturation w programie do plików graficznych.
    Wini

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów