Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: przesiadka z 300d na 20d - wrazenia i zdziwko

Lesior
    Guest

Domyślnie przesiadka z 300d na 20d - wrazenia i zdziwko

Wit.

No i stało się! Przesiadłem się w końcu na upolowanego w stanach 20d. Przesyłka dotarła bez problemów, tak więc od razu przystąpiłem do testowania.

No pierwsze wrażenia in plus:
    - większy wizjer i jaśniejszy obraz,
    - oszałamiająco szybkie uruchamianie się aparatu (w stos. do 300d),
    - dodatkowe bajery typu kółko tylne i możność dzięki temu szybkiego ustawiania czasu i przysłony osobnymi kółkami w trybie M,
    - o wiele szybszy czas reakcji na naciśnięcie spustu,
    - w końcu możliwość ustawienia trybu pomiaru światła (nareszcie!!!),
    - obudowa solidna, dobrze leży w dłoni.

Wrażenia in minus:
    - nie ma podglądu histogramu zaraz po pstryknięciu zdjęcia (mam rację?),
    - o wiele głośniejsza praca migawki/luster (kwestia przyzwyczajenia),
    - mam delikatny backfocus (kwestia regulacji - btw, ile to będzie kosztowało?),
    - chyba lepiej jednak było jak wyświetlacz ciekłokrystaliczny był na tylnej ściance (ale to może kwestia przyzwyczajenia)

Jakkolwiek minusy są raczej słabe, to jednak jestem w szoku, że nie ma podglądu histogramu zaraz po zrobieniu zdjęcia, co miałem w 300d. W Wasia Ware fajny był też mod, że w trakcie podglądu zdjęcia, zaraz po pstryknięciu, jak nacisnęło się kosz, to kursor automatycznie przechodził na opcję ok, co skracało czas na operowanie przy usuwaniu nieudanego zdjęcia.

Macie podobne odczucia?

PS.
    Jak to jest z tym serwisem na Żytniej? Jakie są koszty i czas ustawienia aparatu w przypadku BF? Najlepiej, jak sądzę wysłać też obiektyw/-y..

Pozdry.
    Lesior

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

na żytnią wysyłaj z obiektywami oczywiści ( najlepiej wszystkimi) i pamiętaj podstawa to zlecenie kalibracja body do wzorca a potem obiektywów do body oszczędzi ci to nerwów przy kolejnych szkłach - co do ceny samej kalibracji to nie wiem ( kalibracja obiektywów równiez kosztuje róznie w zalezności odt typu

Lesior
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    na żytnią wysyłaj z obiektywami oczywiści ( najlepiej wszystkimi) i pamiętaj podstawa to zlecenie kalibracja body do wzorca a potem obiektywów do body oszczędzi ci to nerwów przy kolejnych szkłach - co do ceny samej kalibracji to nie wiem ( kalibracja obiektywów równiez kosztuje róznie w zalezności odt typu
    Nie, pytam o cenę, bo mam wrażenie, że 2mm BF to nie jest dużo (musiał bym sprawdzić jak to wychodzi w normalnych warunkach), ale ja robie sporo fotek detalom na strony, do reklam itp, gdzie im ostrzej tym lepiej. Pytanie czy warto się pałować, jeżeli to są spore wydatki.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesior Zobacz posta
    Nie, pytam o cenę, bo mam wrażenie, że 2mm BF to nie jest dużo (musiał bym sprawdzić jak to wychodzi w normalnych warunkach)
    Jesteś pewien że tak dobrze testujesz żeby wykryć błąd wielkości 2mm?

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W 20D możesz mieć od razu podgląd histogramu. Po prostu ustaw sobie info na histogram i po każdym zrobionym zdjęciu będzie się on pokazywał.
    FOTOINKWIZYTOR

Lesior
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jesteś pewien że tak dobrze testujesz żeby wykryć błąd wielkości 2mm?
    Wydaje mi się, że nie popełniam jakiegoś dramatycznego błędu. A jaki mogę popełniać błąd?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    W 20D możesz mieć od razu podgląd histogramu. Po prostu ustaw sobie info na histogram i po każdym zrobionym zdjęciu będzie się on pokazywał.
    Możesz mnie oświecić, gdzie to mam ustawić? Chodzi mi histogram w czasie jak przez (ustawione przeze mnie) 2s po zrobieniu zdjęcia, wyświetla się podgląd.
    Ostatnio edytowane przez Lesior ; 16-02-2007 o 01:27 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Napisałem przecież, ustaw sobie w info. Drugi przycisk od góry po lewej stronie. Najpierw wyświetlasz zdjęcie a potem naciskasz info. Są trzy różne opcje ustawień. Normalne zdjęcie, zdjęcie z danymi odnośnie czasu i przysłony oraz pełne dane (z histogramem, ISO, czasem wykonania foty, programem itd.).
    FOTOINKWIZYTOR

Lesior
    Guest

Domyślnie

Napisałem przecież, ustaw sobie w info. Drugi przycisk od góry po lewej stronie. Najpierw wyświetlasz zdjęcie a potem naciskasz info. Są trzy różne opcje ustawień. Normalne zdjęcie, zdjęcie z danymi odnośnie czasu i przysłony oraz pełne dane (z histogramem, ISO, czasem wykonania foty, programem itd.).
    Ok, ciemnota. Przecież tak samo się ustawiało w 300d. Dziki za info. Trochę mi gupio http://canon-board.info/images/smilies/icon_lol.gif

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A tu zamarudze i od dawna zawsze marudze. W 10D zapamietywal te ustawienia osobno. To znaczy przy 'pelnym review' - wlaczanym przyciskiem mozna bylo miec podglad pelny obrazka a w tym samym czasie jesli sie przyciskiem INFO w trakcie 'instant review' zmienilo tryb wyswietlania to tylko w instant review byl taki tryb.
    Bardzo mi to odpowiadalo bo do szybkiego podgladu uzywalem widoku z histogramem a do pelnego widoku (np pokazywanie komus dopiero co zrobionego zdjecia) - zdjecia bez jakichkolwiek informacji.
    Niestety w 20D scalono ta funkcje i INFO ustawia tryb podgladu zarowno dla full review jak i instant review .

Lesior
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A tu zamarudze i od dawna zawsze marudze. W 10D zapamietywal te ustawienia osobno. To znaczy przy 'pelnym review' - wlaczanym przyciskiem mozna bylo miec podglad pelny obrazka a w tym samym czasie jesli sie przyciskiem INFO w trakcie 'instant review' zmienilo tryb wyswietlania to tylko w instant review byl taki tryb.
    Bardzo mi to odpowiadalo bo do szybkiego podgladu uzywalem widoku z histogramem a do pelnego widoku (np pokazywanie komus dopiero co zrobionego zdjecia) - zdjecia bez jakichkolwiek informacji.
    Niestety w 20D scalono ta funkcje i INFO ustawia tryb podgladu zarowno dla full review jak i instant review .
    Ja bym w takich narzekaniach poszedł o krok dalej. Przykładowo co szkodziło zrobić temperaturę barwową ustawianą ręcznie na mniej niż te 2800K, która jest w trybie "K"? Albo dowolnym konfigurowaniu przycisku set? Przecież to jest kwestia programu. Co im szkodziło? Może jeszcze nie dotarli tam młodzi, ambitni i tani emigrujący informatycy z Polski i za drogo im było dodać taką funkcję? A może ich głupia i nieprzewidująca ruchy konkurencji polityka firmy zawiodła ich na manowce myślowe? Nie wiadomo. Prawdopodobnie jednak taka polityka - nie dać od razu za dużo.. będzie za co później wziąć. Pod warunkiem, że konkurencja nie popełni takiego błędu..

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów