Witam !
Wiem , ze Extender x2 w cyfrówkach znacznie pogarsza jakosc zdjęcia , ale słyszałem ze w analogach ten problem nie występuje. Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam !
Nevermind
Witam !
Wiem , ze Extender x2 w cyfrówkach znacznie pogarsza jakosc zdjęcia , ale słyszałem ze w analogach ten problem nie występuje. Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam !
Nevermind
Jeśli się nie mylę: też pogarsza, ale analogi mają większą tolerancję na jakość obrazu, dlatego nie rzuca się to tak w oczy. Dlatego mówi się, że cyfra jest bardziej wymagająca jeśli chodzi o obiektywy.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
ok, a moze po prostu w czasach analogowych oddawalo sie film do wywolania, robilo odbitki i bylo po problemie, podczas gdy dzis jeszcze wszystko trzeba potraktowac PS'em ;-) .. i teraz, gdy kazdy moze zrobic sobie crop'a 100% nie dziwota, ze wady jakie powoduje konwerter sa bardziej widoczne :-) .. poniewaz wiecej osob je widzi, wiecej sie tez o tym mowi.. IMHO wplyw na jakosc jest dokladnie taki sam..
Taaak, analogi i tak mają gorszą jakość, więc pogorszenie przez konwerter niewiele zmienia :P
Pogarsza jakość optyczną układu dokładnie w takim samym stopniu. Na co później jest ten obraz rzutowany to inna kwestia. W przypadku matrycy ma jeszcze znaczenie kwestia odbić wewnętzrnych, odległości tylnej soczewki od matrycy itd.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Podłączę się pod temat jednak z trochę innej beczki ;-)
Niedawno dokupiłem jako drugie body EOS'a 300. Chcę trochę poeksperymentować z ptasią fotografią tym aparatem. Wiadomo że przy tego typu zdjęciach im dłuższa ogniskowa tym lepiej. Mam EF 400mm/5,6, czy podłączając ten obiektyw przez extender x1,4 do EOS'a 300 utracę autofokus tak jak to jest w moim 40D ? Półśrodek typu zaklejanie styków nie interesuje mnie, chodzi mi o to czy AF będzie działał normalnie?
Źle się czuję jak sobie nie popstrykamwww.stasiaczek.blogspot.com
---------------------------------------------
Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS
W swoim czasie używałem EF 2x z obiektywem EF 200mm/2.8 L (z cyfrówką EOS 400D) i byłem zadowolony z ostrości; jednak przy dużych powiększeniach (30x45cm) była widoczna CA i trzeba było ją usuwać; do tego celu dobrze sprawdza się DPP (z tym, że nie wszystkie obiektywy są obsługiwane, nawet kultowy EF 300mm/4 L nie jest).
Ostatnio edytowane przez jajurek ; 04-03-2010 o 09:13 Powód: error
Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)