Pokaż wyniki od 1 do 10 z 239

Wątek: 30D vs 5D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kr4nkEd Zobacz posta
    No ale fakt faktem, ze roznica jesli bedzie to minimalna wynikajaca z przerysowan.
    Nie będzie żadnej różnicy. Nie dam głowy ale telekonwertery działają na zasadzie cropa i chyba z połowa obiektywów które nie mają stałego światła również przy zoomie robi coraz większego cropa.

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie będzie żadnej różnicy. Nie dam głowy ale telekonwertery działają na zasadzie cropa i chyba z połowa obiektywów które nie mają stałego światła również przy zoomie robi coraz większego cropa.
    Oczywiscie, ze tak dziala TK. Szkla to juz roznie, ale wez pod uwage, ze niektore maja rozne znieksztalcenia na krotkim koncu np. Wlasnie o tych minimalnych roznicach mowie

Glebia ostrosci. Przy 5D i 30D 85mm, f2.0 i odleglosci 1m glebia bedzie taka sama (kadr nie). Zeby zrobic to samo 30D musimy sie odsunac, czyli glebia rosnie. GO nie zalezy od ogniskowej a od przyslony, odleglosci i krazka rozproszenia (ten sobie darujmy tutaj). Czyli 5D przy tej samej ogniskowej daje wrazenie mniejszej GO bo robimy z blizszej odleglosci uzyskujac ten sam kadr. Im wiekszy format klatki, tym bardziej sie zblizamy do obiektu dzieki czemu GO maleje. Proste

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kr4nkEd Zobacz posta
    GO nie zalezy od ogniskowej a od przyslony, odleglosci i krazka rozproszenia (ten sobie darujmy tutaj)
    Jezeli mowimy tylko o GO, to zgoda, ale nadal wydaje mi sie, ze ogniskowa ma wplyw na rozmycie tla. Duzo latwiej uzyskac rozmycie i jest ono wieksze (pomimo tej samej GO) przy dluzszej ogniskowej. Czyz nie?

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Jezeli mowimy tylko o GO, to zgoda, ale nadal wydaje mi sie, ze ogniskowa ma wplyw na rozmycie tla. Duzo latwiej uzyskac rozmycie i jest ono wieksze (pomimo tej samej GO) przy dluzszej ogniskowej. Czyz nie?
    Nie
    Przy dluzszej ogniskowej mniej jest smieci w tle (wezszy kat widzenia) dzieki czemu panuje wrazenie wiekszej sterylnosci. Stopien rozmycia jest taki sam (pomijamy inny bokeh).

Uprawnienia umieszczania postów