www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
zgadzam sie calkowicie z MMM. nie zgadzam sie z kolei z twierdzeniem ze 5D ma wieksza GO niz 30D. zreszta ten watek byl juz poruszany i na fotopolis bylo udowodnione ze inny jest bokeh ale Go taka sama. sorki ale nie moge linku znalesc. pewnie dlatego ze mi sie jakos szczegolnie nie chce![]()
To może jeszcze warto poczytać to:
http://www.luminous-landscape.com/es...t-Lenses.shtml
Generalnie to zgadzam się z konkluzją MMM.
Tak dokładnie takie można wyciągnąć wnioski z tego porównania.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5251
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 10-02-2007 o 23:22
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Weżmy 30D obiektyw 85 przysłona 2.0 odległość 10m
głębia ostrości ~ 1m
Weźmy 5D obiektyw 135 przysłona 4 odległość 10 m
głębia ostrości ~ 1 m
Wini
Oczywiscie, ze tak dziala TK. Szkla to juz roznie, ale wez pod uwage, ze niektore maja rozne znieksztalcenia na krotkim koncu np. Wlasnie o tych minimalnych roznicach mowie
Glebia ostrosci. Przy 5D i 30D 85mm, f2.0 i odleglosci 1m glebia bedzie taka sama (kadr nie). Zeby zrobic to samo 30D musimy sie odsunac, czyli glebia rosnie. GO nie zalezy od ogniskowej a od przyslony, odleglosci i krazka rozproszenia (ten sobie darujmy tutaj). Czyli 5D przy tej samej ogniskowej daje wrazenie mniejszej GO bo robimy z blizszej odleglosci uzyskujac ten sam kadr. Im wiekszy format klatki, tym bardziej sie zblizamy do obiektu dzieki czemu GO maleje. Proste![]()
www.pbase.com/arra
Dobra zafrapowalo mnie to co mowicie i zrobilem sobie male domowe porowanie. Oto jego wyniki. 2 zdjecia zrobione z tego samego miejsca (statyw), nie przekadrowywane, odleglosc punktu ostrosci ustawiona na manualu jednakowo - 0,49m, ten sam aparat i odlegosc od obiektu. Pierwsze z nastepujacymi parametrami:
1/6s f/4.8 at 61.4mm
Drugie z nastepujacymi parametrami:
1/8s f/5.0 at 14.3mm (oczywiscie crop odpowiadajacy temu powyzej)
Powiedzcie co zre robie (albo rozumiem), bo jak dla mnie to nie wyglada to tak samo.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez arra ; 11-02-2007 o 15:05
www.pbase.com/arra