Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Quality

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Zapewne kosa14 ma na myśli to co napisał, a pewnie ma małą kartę i stąd pytanie odnośnie jakości JPG.
    Im mniejsza kompresja, tym lepsza jakość. Zachęcam Cię jednak do trybu RAW - zainwestuj w większa kartę, naprawdę warto.

@mattnick:
    Jest możliwość w 350D ustawienie TIFF?

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie ma, chyba, ze cos przeoczylem. Ale mozna z RAWa do TIFFa
    Ślubna
    No i niestety N.

Dopiero zaczyna Awatar kosa14
    Miasto
    Kętrzyn

Domyślnie

Mam karty o większej pojemności, tutaj to nie problem.
    Mnie poprostu interesuje zależność. Co będzie lepszym rozwiązaniem. Na czym więcej strace jeśli chodzi o jakość czy zmniejszając wielkość obrazu czy stosując większa kompresje??
    Canon 7D, Canon EOS 40D; BG-E2N; Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, Tokina 12-24 F4 AT-X PRO DX, CANON EF 50/1.4; Canon EF 70-200 f/4L IS USM; Falcon 8mm f/3.5 Fisheye, Speedlite 580exII,

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A to tak ciężko jest zrobić test samemu ?? Strzel kilka fotek (najlepiej statyw) temu samemu obiektowi np. jakaś kolorowa tkanina albo inne coś co ma niejednolitą fakturę i porównaj
    Z mojego doświadczenia lepiej jest zmniejszyć rozdzielczość ale zachować fine-jpg niż na odwrót. Ale jak pisałem wyżej....masz sprzęt ...potrenuj
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    @mattnick:
    A przeczytałeś co napisał kolekcjoner ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    A przeczytałeś co napisał kolekcjoner ??
    Czyli mamy się domyślać komu odpowiadasz? Zwykle jak się nie cytuje, to raczej odpowiada się autorowi wątku

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kosa14 Zobacz posta
    Mam karty o większej pojemności, tutaj to nie problem.
    Mnie poprostu interesuje zależność. Co będzie lepszym rozwiązaniem. Na czym więcej strace jeśli chodzi o jakość czy zmniejszając wielkość obrazu czy stosując większa kompresje??
    Jeśli chodzi Ci o rozważania czysto teoretyczne, to rzeczywiście też mnie ciekawi: na czym więcej się traci? Na zmniejszaniu zdjęcia czy też na zwiększaniu stopnia kompresji?
    W praktyce, to po co tracić? Zwłaszcz jeśli ma się odpowiednio dużą ilość odpowiednio pojemnych kart, problem nie istnieje. Bo albo RAW-y, albo maksymalna wielkość zdjęcia i minimalny stopień kompresji. Zapis w jpg bywa koniecznością np. dla fotoreporterów, nadających zdjęcia "na cito". Nie ma czasu na wywoływanie rawów a pliki są odpowiednio mniejsze i szybciej "idą".

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Jeśli chodzi Ci o rozważania czysto teoretyczne, to rzeczywiście też mnie ciekawi: na czym więcej się traci? Na zmniejszaniu zdjęcia czy też na zwiększaniu stopnia kompresji?
    W praktyce, to po co tracić? Zwłaszcz jeśli ma się odpowiednio dużą ilość odpowiednio pojemnych kart, problem nie istnieje. Bo albo RAW-y, albo maksymalna wielkość zdjęcia i minimalny stopień kompresji. Zapis w jpg bywa koniecznością np. dla fotoreporterów, nadających zdjęcia "na cito". Nie ma czasu na wywoływanie rawów a pliki są odpowiednio mniejsze i szybciej "idą".
    Ale wtedy też nierzadko się robi Raw + JPG (na tzw. wszelki wypadek) .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Kolekcjoner, jesteś z Zakopca? :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, bo w obydwu przypadkach traci sie co innego. W przypadku zmniejszenia rozdzielczości, wiadomo, traci się szczegóły, a przy zwiększaniu stopnia kompresji... zyskuje sie szczegóły, ale nieprawdziwe, nie istniejące w wyjściowym obrazie. Dlatego obydwie metody są zazwyczaj do wyboru w aparacie.
    O tym, na której metodzie sie mniej traci (wynikowy obrazek jest "ładniejszy") decyduje konkretna treść obrazu oraz to co się będzie z nim robiło dalej. Biorąc pod uwagę, że wyjściowe piksle są aproksymowane z mniejszej ilości danych, a wynikowy obraz często prezentowany jest i tak w zmniejszonej rozdzielczości bardziej naturalna wydaje się jednak metoda ze zmiejszaniem rozdzielczości.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów