od początku nurtuje mnie jedno pytanie na co się zdecydować podczas wyboru jakości .jpg
1. Większa wielkość zapisanego obrazu ale i większy stopień kompresji
czy
2. Mniejsza wielkość (M) ale i mniejsza kompresja?
od początku nurtuje mnie jedno pytanie na co się zdecydować podczas wyboru jakości .jpg
1. Większa wielkość zapisanego obrazu ale i większy stopień kompresji
czy
Canon 7D, Canon EOS 40D; BG-E2N; Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, Tokina 12-24 F4 AT-X PRO DX, CANON EF 50/1.4; Canon EF 70-200 f/4L IS USM; Falcon 8mm f/3.5 Fisheye, Speedlite 580exII,
tylko RAW
i po problemie...
A jak trzeba zrobić w .jpg??
Canon 7D, Canon EOS 40D; BG-E2N; Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, Tokina 12-24 F4 AT-X PRO DX, CANON EF 50/1.4; Canon EF 70-200 f/4L IS USM; Falcon 8mm f/3.5 Fisheye, Speedlite 580exII,
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
na przyklad w Photoshopie. Raw daje o wiele wieksze mozliwosci a takze jakość. To coś w stylu cyfrowego negatywu, który jest punktem wyjścia do dalszej obróbki materiału.
poczytaj tutaj:
http://www.canon-board.info/showthre...hlight=raw+jpg
Ostatnio edytowane przez Krisspy ; 04-02-2007 o 19:16
Dzieki Tomasz1972, chyba opacznie zrozumiałem pytanie :-)
Aparat w ułamku sekundy wbudowanym programem, uśrednionym algorytmem przekształca obraz z matrycy, czyli jakby surowy RAW do formatu jpg i zrzuca na kartę. Albo nie aparat, tylko Ty, po dokładnym obejrzeniu, namyśle wykorzystując potężny program i procesor komputera wywołasz ten RAW korygując swoją niedoskonałość i przekształcisz go do piękniejszego jpg.
5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.
a czemu jpg a nie tiff ??
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
chyba powinno byc:1. Większa wielkość zapisanego obrazu ale i większy stopień kompresji
czy
1.Większa wielkość zapisanego obrazu i mniejszy stopień kompresji - lepsza jakośc
2.Mniejsza wielkość pliku, wieksza kompresja i gorsza jakość
Zalezy co chcesz robic pozniej ze zdjeciami i jakie sa warunki. Jak chcesz uzupelnic swoj album o "fotki z wakacji" masz mala karte, chcesz ja wykorzystywac przez 2 tyg pobytu na wakacjach i nie zalezy Ci specjalnie na jakosci to duza kompresja i wciskasz na karte maxa. (Jezeli chodzi o jpg a fine-jpg to roznica w jakosci jest bardzo mala)
Inne przypadki: mala kompresja, lepsza jakosc.
Rozumiem, ze pytanie dotyczy plikow zapisanych w aparacie, po przegraniu na komputer mozesz je pomniejszyc, skompresowac i tym samym wplynac na ich ostateczna wielkość(wage)