Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: precz z FF!

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wiesz co...

no zalozmy ze wyciagasz te 8k na 5D.
    co masz ciekawego do wyboru w szklarni innych firm?
    Tokina - stalka 17mm i ew. makro 100mm. koniec interesujacych szkiel do FF
    Tamron - jest trzeszczacy plastikiem 28-75, a potem z fajnych szkiel to praktycznie tez same makro
    Sigma - przyzwoite szkla makro i kilka ciekawch Bigm.
    wszystko co wartosciowe ma odpowiedniki w Canonie albo troche drozsze (szkla makro) albo wyraznie lepsze za wyzsza cene, ktora i tak przy progu nabywcy 5D jest osiagalna (28-70L zamiast Tamrona jest realne). a zamiast Bigm jest cala kolekcja dlugich canonowskich bialych penisow, ktore prawde mowiac i jakoscia optyczna i klasa AF wybiegaja naprzod.

moze niech producenci trzeci sie bardziej przyloza i pokaza "obiektywy", to bedziemy plakac. na te przecietne sloiki to chyba szkoda atramentu kiedy ma sie taka matryce...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    Tu nie chodzi o to czy warto to kupić tylko o to że konkurencja w jakimś tam stopniu trzyma ceny canona. Co się stanie z cenami jak nie będzie konkurencji?
    Ten argument do mnie trafia. Co w takiej sytuacji Canon może zrobić? Okopać się wysokimi cenami albo zwiększyć popularność FF, która zatrzyma niezależnych producentów szkieł. To drugie jest możliwe głównie dzięki spadającej cenie więc tylko się cieszyć. 7D będzie mój
    Nie każdy potrzebuje pełnej klatki więc wariant z wysokimi cenami szkieł "bo są do FF" jest nierealny. Większośc zysków z dSLR to nie jest 5D i 1D a 400D i 30D.

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ten argument do mnie trafia. Co w takiej sytuacji Canon może zrobić? Okopać się wysokimi cenami albo zwiększyć popularność FF, która zatrzyma niezależnych producentów szkieł. To drugie jest możliwe głównie dzięki spadającej cenie więc tylko się cieszyć. 7D będzie mój
    Nie każdy potrzebuje pełnej klatki więc wariant z wysokimi cenami szkieł "bo są do FF" jest nierealny. Większośc zysków z dSLR to nie jest 5D i 1D a 400D i 30D.
    Wątpię żeby canon chciał zatrzymać niezależnych producentów szkieł. Jak by tak było to by wszystkim udostępnił protokół komunikacji body ze szkłem a tak nie jest - patrz problemy sigmy. Fakt zyski z 400D na pewno są większe niż z 5D dlatego canon poczeka aż konkurencja przestanie robić szkła do FF, podniesie ich ceny i małe zyski wyrówna sobie zyskami ze szkieł

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fakt zyski z 400D na pewno są większe niż z 5D dlatego canon poczeka aż konkurencja przestanie robić szkła do FF, podniesie ich ceny i małe zyski wyrówna sobie zyskami ze szkieł
    A ponieważ wiele szkieł pod FF nie ma odpowiednika w cropie więc ludzie przestana kupować cropowe puszki Canona. Pokaż mi np. jasną portretówkę do cropa.

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A ponieważ wiele szkieł pod FF nie ma odpowiednika w cropie więc ludzie przestana kupować cropowe puszki Canona. Pokaż mi np. jasną portretówkę do cropa.
    85/1,8 po cropie robi się135 wiec idealna portretówka dla crop, po co robić specjalną

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

.... eeee, a ja wlasnie zdalem sobie sprawe (chcac kupic 30D po sprzedazy trabanta bis), ze kupowanie 30D przed premiera nowej puszki na wiosne to strzal w kolano i ... zbieram na 5D.

To co mam czekac na nowe "5D" az stanieje stare czy ... no wlasnie co byscie kupili dzisiaj na moim miejscu (nie pisze o szklach bo mam 24-105 i 100-400)?

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak Zobacz posta
    ... no wlasnie co byscie kupili dzisiaj na moim miejscu...
    Dzisiaj na pewno nic. Miesiąc wytrzymasz i sytuacja powinna się rozjaśnić.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

.... eeee, a ja wlasnie zdalem sobie sprawe (chcac kupic 30D po sprzedazy trabanta bis), ze kupowanie 30D przed premiera nowej puszki na wiosne to strzal w kolano i ... zbieram na 5D.

To co mam czekac na nowe "5D" az stanieje stare czy ... no wlasnie co byscie kupili dzisiaj na moim miejscu (nie pisze o szklach bo mam 24-105 i 100-400)?

pozdrawiam,
    Jezeli wolisz kupic 40D za 4500-5000 zamiast 30D za 3500, lub nastepce 5D (3D?!?) za 12000 zamiast 5D za 8000, to proponuje poczekac.

Canon nie ma konkurencji na rynku FF i raczej miec nie bedzie (chocby nawet Sony wypuscilo FF w cenie 4000), tak wiec nie ma co sie spodziewac jakiejs rewolucji w tym segmencie. Jedyne co to mozesz poczekac i zapolowac na uzywanego 5D w cenie kolo 6-7k.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

85/1,8 po cropie robi się135 wiec idealna portretówka dla crop, po co robić specjalną
    No ale wg twojej teorii to takie szkiełko zdrożeje bo jest do FF.

Ja bym nie sprzedawał trabanta tylko spokojnie czekał na coś lepszego od Canona. 5D za drogi jak na to co oferuje a 30D jeszcze trochę niedorobiony w porównaniu z obecną konkurencją.

Uprawnienia umieszczania postów