W!
Bierz tego Sony, to bardzo dobry aparat. Lustrzanka typu 400D z cala pewnoscia nie jest od niego lepsza! Wiekszosc zdjec ktore uzytkownicy C400D robia, Ty swoim Sony zrobisz o niebo lepiej (powaznie!).
Zdrowko
W!
Bierz tego Sony, to bardzo dobry aparat. Lustrzanka typu 400D z cala pewnoscia nie jest od niego lepsza! Wiekszosc zdjec ktore uzytkownicy C400D robia, Ty swoim Sony zrobisz o niebo lepiej (powaznie!).
Zdrowko
hej,
jeśli masz zamiar rozwijać swoje zainteresowania fotografią to uważam że jedynym słusznym wyborem jest lustro, zaczynałem swoja zabawę z fotografią od lustrzanki analogowej, potem miałem cyfrowy Sony F505V teraz znowu lustro i wiem że kompakty to pomyłka, a nazwa hybryda tylko wpuszcza w maliny bo jest to zwykły kompakt o troche lepszych parametrach, hybryda sugeruje połączenie dwóch odrębnych gatunków, a co ma sony z lustrzanki?
Kup lustro a zaoszcządzisz sobie stresu z powodu utraconych możliwości.
Pozdrawiam i dobrej zabawy.
W!
Ta Sony jest o niebo lepsza nizli wszystkie Canoy XXXD, wiec powiadam Ci jeszcze raz, nie zastanawiaj sie. Widzialem znakomita sesje zdjeciowa, bijaca wiekszosc lustrzankowych battleowcow w naszym dziale, zrobiona wlasnie tym aparatem. Ma duze mozliwosci i wykonasz nim wiekszosc udanych zdjec.
Zdrowko
Okej, w ktorym miejscu???
Kurde a ja myslalem ze zdjecie robi czlowiek a nie aparat. No ale pewnie Soniacz juz nie takie bajery wymyslil. Np. aparat ktory zrobi zdjecie lepsze od zdjecia zrobionego aparatem konkurencji niezaleznie od fotografujacego. Przeciez to firma z tradycjami i maja bardzo szerokie doswiadczenie od walkmenow przez miniwieze do kompaktow i lustrzanek cyfrowych. Nie zebym sie wysmiewal :-)
P.S. No i kompakt Sony robi pstryk jak robi zdjecia (tak jak prawdziwe lustro). A jaka ma ladna muzyczke jak go sie wlacza.
Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 12-01-2007 o 18:51
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
Rozumiem, że nie kusi cię sam SONY DSC-R1 jako aparat, tylko jego obiektyw. Bo o to masz wybór: kupuję 400D z przeciętnym obiektywem, ale lustrzankę lub hybrydę z ciekawym zoomem. No i co? Ten ciekawy obiektyw może przestać być ciekawy za kilka miesięcy i wtenczas tylko wymiana całego sprzętu, a to nie jest dobre rozwiązanie... W przypadku Canona jest inaczej, bo gdy znudzi ci się standardowe szkło, a ty w tzw. międzyczasie określisz się jako fotograf, kupisz odpowiedni do twoich potrzeb obiektyw.
Poza tym wielu ci to tutaj powie: lustro to lustro! Rest is silence...![]()
Canon 60d + 17-40L + 35 f/2.0
nikt nie mówi że tym soniaczem nie można robic zdjęć tylko trzeba porównać możliwości jakie daje lustro z możliwościami kompaktu i dokonać wyboru nie sugerujac się marketingowymi chwytami typu "hybryda" i faktem ze ktoś gdzieś porównał ze sobą te dwa systemy, zresztą porównanie DSC R1 z 20D bardziej dotyczyło możliwości matryc a nie możliwości body i także wykazało że sony jeszcze ma kawałek drogi do pokonania...
podobno sony ma zwracać kasę za każde zdjecie jeśli klient pokaże paragon konkurencji gdzie będzie taniej lub lepiej ;-))
Polemizowalbym.
Po pierwsze dlatego, ze wlasciwie trudno porownywac, ktory jest lepszy, bo to zupelnie inny typ aparatu. A dyskusja dotyczy ktory typ wybrac, ktory jest stosowniejszy, dla szanownego zainteresowanego.
I choc Soniak to faktycznie bardzo sensowny aparat z duzymi mozliwosciami, to nie ma szans, aby przebic 400-tke z zalozonym dobrym (czy nawet tylko przyzwoitym szklem). A skoro osoba, ktora prosila o rady, chce sie rozwijac w fotografii, to trzeba zalozyc, ze za kilka/kilkanascie miesiecy odpowiednie szkolo bedzie posiadal.
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
W!
Jest lepszy w tym ten Soniacz, ze z niego naprawde dobre foty wychodza, bo o tym 'wyrafinowanym', aczkolwiek infantylnym sloganie ze zdjecie robi czlowiek nie sprzet, nie wspomne, bo zakladam pewien poziom umiejetnosci ;>
Obiekty jest tam naprawde super, zadnych BF FF i innych dupereli, Ostre, ladne = kolorystycznie foty, dobrze zrobiony cyfrak i mysle ze jezeli ktos nie ma min 10 tys i jakis super waznych powodow do zakupu lustra to ten aparat jest super propozycja! bo troche mnie smiesza Ci 'lustrzankowcy', ktorzy sie strasznie obruszaja, a sami robia fotki kiepsciutkimi Sigmami, Tamronami lub tez kitem i wciaz pisza jak to tam zdjecie w rogu nie ostre, czy AF zawodny. Z tym Sony tego problemu miec nie bedziesz a zabawy i uciech z niego mnostwo!
Ludzie sprzedajemy puszki, szkla, lampy blyskowe i inny niepotrzebny badziew i na kompakty Soniacza!!! Hurrrraaaa....
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
Na pl.rec.photo - chyba - cyfrowa była niedawno długa dyskusja na ten temat. Nikt Cię na razie do niej nie odesłał, więc domyślasz się, jakie były wnioski
Jeżeli wystarcza Ci ogniskowa obiektywu w Sony i nie przeszkadzają ograniczenia typu ilość zdjęć na sekundę, duże rawy, szumy przy czterocyfrowym ISO, wolniejsz autofocus, krótko mówiąc: wiesz co chcesz fotografować - bierz Sony (pewnie o czymś zapomniałem, ale ktoś Ci pewnie zaraz przypomni).
Jeżeli chcesz zacząć, a później rozbudowywać system - bierz dslra. Ktoś powinien Cię ostrzec, że canonowski zoom o parametrach odpowiadających obiektywowi w Sony kosztuje - o ile pamiętam - 6 tysięcy złotych (cena wzięta z dyskusji na grupie foto, tam nikt nie protestował, tutaj zapewne będą protestować)
Argumenty o możliwości rozbudowy systemu opartego na dslrze już padły i są w 100% słuszne. Ja jestem ciekaw ile obiektywów po +/- 6000 chcesz do tego zestawu dokupić. Jeżeli wiesz ile i stać Cię na nie - bierz lustrzankę. Oczywiście - możesz kupić szkła z niższej półki. Tyle, że świadomość, że takie byle co jak R-1, które nie jest nawet lustrzanką - robi lepsze TECHNICZNIE zdjęcia - będzie Cię bolała. Ale będziesz miał lustrzankę
Miałem 350D z kitem. Pobawiłem się rok, popatrzyłem na ceny lepszych szkieł - sprzedałem. Nie stać mnie. A jak już sprzedałem - bez obciążeń popatrzyłem co by tu można kupić za podobne do 350D+kit pieniądze, ale z lepszymi szkłami. Wyszło, że R-1. JEŻELI miałbym coś kupić dzisiaj - to Sony. Na szczęście nie muszę.
A tak przy okazji: miałeś R-1 w ręku? Ergonomia w porównaniu z 350/400D NIEPORÓWNYWALNA. Wim, że do Canona można dokupić jakiegoś battery packa i będzie lepiej. Tyle, że - witamy w świecie dslr-ów - battery pack kosztuje. Dodatki do R-1 też, tyle, że R-1 nie wypada z ręki BEZ battery packa. Wyjmujesz z pudełka i fotografujesz. A jak się znudzi - sprzedajesz. Wbrew temu, co się tu pisze - to nie jest niesprzedawalny aparat. Sprzedając Canona też stracisz - ja po po roku straciłem równo 1500 złotych, a i tak załapałem się w ostatniej chwili przed premierą 400D. 2 tygodnie później sprzedałbym jeszcze taniej.
A swoją drogą ciekaw jestem co wybierzesz
J