[QUOTE=gwozdzt;254925]Bardzo ciekawe podejście :-)
Wszyscy chcemy mieć duzy wizjer, a tu Kolega odwrotnie - zadowolony z małego :-)[QUOTE]
Dobre, hehe.
[QUOTE=gwozdzt;254925]Bardzo ciekawe podejście :-)
Wszyscy chcemy mieć duzy wizjer, a tu Kolega odwrotnie - zadowolony z małego :-)[QUOTE]
Dobre, hehe.
Witam Was ponownie,
Dziekuje za porady. Zakupilem w koncu aparat 400d z obiektywem typu kit, uchwytem pionowym, lampa 430ex, do tego sporo dupereli typu filtry, akumulatory, ladowarki, torby etc. Na zachete dokupilem 50-ke 1.8, chyba niezbednik, bo rzeczywiscie (jak mnie tu ostrzegano) maksymalna ogniskowa w kitowym 18-55 jest naprawde kiepska. Poki co jestem na etapie zapoznawania sie z software'em, jak tylko przestrzelam aparat, bde zagladal tu czesciej. Pozdrawiam! Przem
Gratuluję. Miłego przestrzeliwania tylko błagam
- nie zaczynaj od fotografowania murków, cegieł, tablic testowych i dekielków, bo to Ci całkowicie zepsuje przyjemność z uzytkowania ww. sprzetu. I bynajmniej wcale nie z tego powodu, że z góry zakładam, że ma jakieś wady
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie przewiduje dekielkow i, co tam jeszcze bylo? Nie mam tablicy testowejPrzez 3 tygodnie wykonalem ok. 500 zdjec (cyfra!), z czego okolo 100-150 bylo wartych zachowania. Byly to glownie wnetrza, przeroznym oswietleniu plus co nieco zdjec, nazwijmy je, portretowych. Poki co, wszystko dawalem zapisac jako jpeg z automatycznym balansem bieli - kolorki nie maja dla mnie az tak duzego znaczenia, bardziej patrzylem na to, jak sobie aparacik radzi w roznych warunkach.
Co do korpusu, uwag szczegolnych nie mam, ostrosc lapie szybko i raczej bezblednie (autofocus, w porowaniu z minolta, jest fantastyczny), swiatlo mierzy poprawnie, obsluguje sie intuicyjnie. Jest jednak troche za maly, mimo uchwytu, brakuje mi takze przycisku spot, do punktowego pomiaru swiatla. Korpusowi daje 5/6. Plus za jeden, duzy wyswietlacz, w czerni i bieli, i z duza czcionka (nie jakis tam kolorowy badziew, jak w tanszych nikonach, brr).
Obiektyw 18-55 jest cienki - mechanicznie lata w kazda strone, krecenie fitrem polaryzacyjnym psuje ostrosc (luz na froncie). Daje niezle, malo znieksztalcone i dosc ostre zdjecia przy 18, nawet bez przymkniecia. Im dalej jednak, tym gorzej. Musze jednak poprobowac z tekstem. Kit 2/6. Wiosna kupuje cos w jego miejsce, prawdopodonie L 17-40. Tam luzow raczj nie bedzie![]()
i to jest ból cyfrówek... lawina zdjęc...
wiesz ktore zdjęcia sa tak naprawde warte zachowania??
te ktore wydrukujesz by powiesic na scianie... bo to oznacza ze naprawde cos dla Ciebie znacza...
reszta to tylko gigabajty smieci z którymi niestety cholernie trudno sie rozstac![]()
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple