Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Pierwsza cyfrowka SLR - EOS 400D?

Coś już napisał

Domyślnie

[QUOTE=gwozdzt;254925]Bardzo ciekawe podejście :-)
    Wszyscy chcemy mieć duzy wizjer, a tu Kolega odwrotnie - zadowolony z małego :-)[QUOTE]

Dobre, hehe.

Coś już napisał

Domyślnie

Witam Was ponownie,

Dziekuje za porady. Zakupilem w koncu aparat 400d z obiektywem typu kit, uchwytem pionowym, lampa 430ex, do tego sporo dupereli typu filtry, akumulatory, ladowarki, torby etc. Na zachete dokupilem 50-ke 1.8, chyba niezbednik, bo rzeczywiscie (jak mnie tu ostrzegano) maksymalna ogniskowa w kitowym 18-55 jest naprawde kiepska. Poki co jestem na etapie zapoznawania sie z software'em, jak tylko przestrzelam aparat, bde zagladal tu czesciej. Pozdrawiam! Przem

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemekthor Zobacz posta
    Witam Was ponownie,

Dziekuje za porady. Zakupilem w koncu aparat 400d z obiektywem typu kit, uchwytem pionowym, lampa 430ex, do tego sporo dupereli typu filtry, akumulatory, ladowarki, torby etc. Na zachete dokupilem 50-ke 1.8, chyba niezbednik, bo rzeczywiscie (jak mnie tu ostrzegano) maksymalna ogniskowa w kitowym 18-55 jest naprawde kiepska. Poki co jestem na etapie zapoznawania sie z software'em, jak tylko przestrzelam aparat, bde zagladal tu czesciej. Pozdrawiam! Przem
    Gratuluję . Miłego przestrzeliwania tylko błagam - nie zaczynaj od fotografowania murków, cegieł, tablic testowych i dekielków, bo to Ci całkowicie zepsuje przyjemność z uzytkowania ww. sprzetu. I bynajmniej wcale nie z tego powodu, że z góry zakładam, że ma jakieś wady .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    .. nie zaczynaj od fotografowania murków, cegieł, tablic testowych i dekielków,
    a niby po co innego sie kupuje aparat?

jak nie zrobie jednego dekielka z rana to cały dzien do bani...
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    a niby po co innego sie kupuje aparat?
    Jako grzechotke dla dziecka (blaszki od lampy, czujnik orientacji).

rtg
    Guest

Domyślnie

jak nie zrobie jednego dekielka z rana to cały dzien do bani...
    Oooooooooo,to mam tak samo...foto-dekiel z rana jak śmietana
    Pozdrawiam i gratuluję wyboru.

Coś już napisał

Domyślnie

Nie przewiduje dekielkow i, co tam jeszcze bylo? Nie mam tablicy testowej Przez 3 tygodnie wykonalem ok. 500 zdjec (cyfra!), z czego okolo 100-150 bylo wartych zachowania. Byly to glownie wnetrza, przeroznym oswietleniu plus co nieco zdjec, nazwijmy je, portretowych. Poki co, wszystko dawalem zapisac jako jpeg z automatycznym balansem bieli - kolorki nie maja dla mnie az tak duzego znaczenia, bardziej patrzylem na to, jak sobie aparacik radzi w roznych warunkach.
    Co do korpusu, uwag szczegolnych nie mam, ostrosc lapie szybko i raczej bezblednie (autofocus, w porowaniu z minolta, jest fantastyczny), swiatlo mierzy poprawnie, obsluguje sie intuicyjnie. Jest jednak troche za maly, mimo uchwytu, brakuje mi takze przycisku spot, do punktowego pomiaru swiatla. Korpusowi daje 5/6. Plus za jeden, duzy wyswietlacz, w czerni i bieli, i z duza czcionka (nie jakis tam kolorowy badziew, jak w tanszych nikonach, brr).
    Obiektyw 18-55 jest cienki - mechanicznie lata w kazda strone, krecenie fitrem polaryzacyjnym psuje ostrosc (luz na froncie). Daje niezle, malo znieksztalcone i dosc ostre zdjecia przy 18, nawet bez przymkniecia. Im dalej jednak, tym gorzej. Musze jednak poprobowac z tekstem. Kit 2/6. Wiosna kupuje cos w jego miejsce, prawdopodonie L 17-40. Tam luzow raczj nie bedzie

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemekthor Zobacz posta
    Nie przewiduje dekielkow i, co tam jeszcze bylo? Nie mam tablicy testowej Przez 3 tygodnie wykonalem ok. 500 zdjec (cyfra!), z czego okolo 100-150 bylo wartych zachowania.
    i to jest ból cyfrówek... lawina zdjęc...

wiesz ktore zdjęcia sa tak naprawde warte zachowania??
    te ktore wydrukujesz by powiesic na scianie... bo to oznacza ze naprawde cos dla Ciebie znacza...

reszta to tylko gigabajty smieci z którymi niestety cholernie trudno sie rozstac
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

reszta to tylko gigabajty smieci z którymi niestety cholernie trudno sie rozstac
    Oj prawda, prawda .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

i to jest ból cyfrówek... lawina zdjęc...

wiesz ktore zdjęcia sa tak naprawde warte zachowania??
    te ktore wydrukujesz by powiesic na scianie... bo to oznacza ze naprawde cos dla Ciebie znacza...

jak w MM ogłoszą promocję na odbitki po 0,18 zł to te GB śmieci zamienią się w kilogramy makulatury ;-)
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów