Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 116

Wątek: Chciałem kupić Canon 24-70/2.8 i ...........

Dopiero zaczyna Awatar HA!SO
    Miasto
    Radom

Domyślnie

A ja ze sobą nadal walczę, choć niedługo będę musiał dokonać wyboru. Najpierw byłem zdecydowany na 24-105, potem po przeczytaniu tony opinii i obejrzeniu drugiej tony fotek zacząłem myśleć o 24-70.
    Ten drugi wydaje się być ciut lepszy ze względu na kolory, ostrość no i chyba jednak ładniejszy bokeh.
    Oczywiście to subiektywna opinia oparta tylko na podstawie zdjęć, bo nie miałem w ręku ani jednego ani drugiego. Jak dla mnie zakres i tu i tu jest do przyjęcia bo następny w kolejce to 70-200.
    Eh, no minusy 24-70 to waga i cena (a właściwie różnica cen pomiędzy nimi - zawsze to dobry polar za to jest do kompletu ).

hata64
    Guest

Domyślnie 24-105 L

Witam i z góry przepraszam za ewentualne wpadki, nie pisałem jeszcze na forum. Chciałbym dołączyć do tematu ostrości - ale uwaga proszę doczytać do końca - to ważne!
    Od około pół roku robię zdjęcia nowym E30 i właśnie 24-105 L. Body kupione w Media Markt w Szczecinie (ze wzgledu na raty) a obiektyw w sklepie Foto-It w Warszawie na ul. Czerniakowskiej (odbiór osobisty).
    Przez pierwsze miesiące uczyłem się aparatu i fakt zdjęć nieostrych przyjmowałem jak efekty uboczne nauki. Jednak po przeczytaniu tutaj kilku tematów przyjrzałem się krytyczniej moim zasobon zdjęciowym i chyba faktycznie zauważyłem, żę coś nie jest do końca tak jak trzeba. Rzeczywiście chyba zdjęcia są ostre bardziej z przodu co daje efekt nieostrości przy większym powiekszeniu (zazwyczaj staram się ustawiań ostrość na źrenicę oka fotografowanej osoby i używam centralnego jednego punktu AF). I zawsze inny fragment twarzy jest bardziej ostry niż te oczy.
    Teraz to istotne.
    Około listopada ub.roku zadzwonił do mnie późno wieczorem w sobotę na moją prywatną komórkę ktoś kto przedstawił się jako serwis Canona z Gdańska ( bodajże Foto Net - o ile dobrze pamietam) i powiedział że wie iż nabywałem szkło 24-105 ale oni wykryli wady w całej serii tych obiektywów i mogę wysłać im mój obiektyw na ich koszt do regulacji.
    Po ochłonięcu ze zdumienia że ktoś dzwoni do mnie wieczorem w takiej sprawie zadałem jeszcze kilka pytań i się rozłączyłem. Następnego dnia wykonałem kilka telefonów m.in. do Canon Polska i zapytałem czy ktokolwiek cos wie o akcji regulowania jakichś wad w obiektywach. Ku mojemu zdumieniu nikt o żadnej akcji nic nie wiedział.
    I tu rodzą mi się pytania:
    - czy ktoś wykradł dane klientów sklepu i wydzwania do wszystkich w nadzieji że ktoś da się nabrać i wyśle swoje szkło "do regulacji"
    - a może nie dodzwoniłem sie gdzie trzeba i jednak jest jakaś akcja regulacji bo po tym co tu przeczytałem na forum widzę że rzeczywiście moje pojęcie o idealnych szkłach Canona odrobine sie skorygowało.
    Proszę o opinię i informację czy ktoś cos wie na powyższy temat.
    P.S. zachowałem nr komórki z której otrzymałem propozycję.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

hata ale jaja...(

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hata64 Zobacz posta
    Około listopada ub.roku zadzwonił do mnie późno wieczorem w sobotę na moją prywatną komórkę ktoś kto przedstawił się jako serwis Canona z Gdańska ( bodajże Foto Net - o ile dobrze pamietam) .
    Foto-net nie jest serwisem canona. Canon w ogóle nie ma serwisu sprzętu foto w Trójmieście.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Z tego co wiem, to serwis Canona jest tylko w Wawie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Od około pół roku robię zdjęcia nowym E30 i właśnie 24-105 L.
    Co to jest E30?

Rzeczywiście chyba zdjęcia są ostre bardziej z przodu co daje efekt nieostrości przy większym powiekszeniu (zazwyczaj staram się ustawiań ostrość na źrenicę oka fotografowanej osoby i używam centralnego jednego punktu AF). I zawsze inny fragment twarzy jest bardziej ostry niż te oczy.
    Masz zapewne frontfocus. Wada ostrzenia, ktora sporadycznie sie zdarza na linii wspolpracy obiektyw-aparat. Niezaleznie od serii/typu aparatu czy obiektywu.

Około listopada ub.roku zadzwonił do mnie późno wieczorem w sobotę na moją prywatną komórkę ktoś kto przedstawił się jako serwis Canona z Gdańska ( bodajże Foto Net - o ile dobrze pamietam) i powiedział że wie iż nabywałem szkło 24-105 ale oni wykryli wady w całej serii tych obiektywów i mogę wysłać im mój obiektyw na ich koszt do regulacji.
    Podwojna sciema. Nie ma autoryzowanego serwisu Canona w Gdansku. Moze to byc co najwyzej prywatny serwis ale watpie by mieli dostep do autoryzowanego sprzetu i software pozwalajacego na skuteczne skalibrowanie sprzetu.
    Druga sciema - 24-105 mialy wadliwa serie, numery seryjne do 1000 o ile dobrze pamietam i ta seria byla bardziej podatna na flarowanie a nie na bledy ostrosci.

Po ochłonięcu ze zdumienia że ktoś dzwoni do mnie wieczorem w takiej sprawie zadałem jeszcze kilka pytań i się rozłączyłem. Następnego dnia wykonałem kilka telefonów m.in. do Canon Polska i zapytałem czy ktokolwiek cos wie o akcji regulowania jakichś wad w obiektywach. Ku mojemu zdumieniu nikt o żadnej akcji nic nie wiedział.
    Zaraz, zaraz... w sobote wieczorem ktos do ciebie dzwoni, ty nastepnego dnia dzwonisz do Canon Polska? I naprawde zastales kogos w biurze w niedziele? To dopiero jest niesamowite .

I tu rodzą mi się pytania:
    - czy ktoś wykradł dane klientów sklepu i wydzwania do wszystkich w nadzieji że ktoś da się nabrać i wyśle swoje szkło "do regulacji"
    Najprawdopodobniej gdzies sie wygadales albo ktorys ze sklepow "wspolpracuje" z "serwisem" w Gdansku i nagania im klientow.

- a może nie dodzwoniłem sie gdzie trzeba i jednak jest jakaś akcja regulacji bo po tym co tu przeczytałem na forum widzę że rzeczywiście moje pojęcie o idealnych szkłach Canona odrobine sie skorygowało.
    Sprawdz czy masz front focus:
    http://canon-board.info/showpost.php...31&postcount=1

I jesli masz gwarancje to slij aparat z obiektywem na koszt serwisu: http://www.e-csi.pl/

Bywalec Awatar JAH-EL
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam nadzieję, że ja nie będę miał takich przygód z tym obiektywem... Front Focus i ta cała reszta... I dzwoniący wieczorem telefon... Prawie jak Ring...
    Ale skoro te obrazki nie są takie jak być powinny... może coś jest nie tak... Zaraz pokażę najnowsze fotki, jakie znalazłem (link ważny 1 miesiąc)
    http://www.sendspace.com/file/r7k7ji
    http://www.sendspace.com/file/o0s14r
    http://www.sendspace.com/file/lzoj3f
    http://www.sendspace.com/file/06nmrk
    http://www.sendspace.com/file/aks6rs
    Ostatnio edytowane przez JAH-EL ; 07-01-2007 o 17:07
    Canon 5D; 135L

hata64
    Guest

Domyślnie

Vitez, dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
    Zaznaczałem na początku że z góry przepraszam za wpadki bo nie jestem aktywnym forumowiczem więc błędy literowe (E30) mogą się każdemu zdarzyć ale dobrze liczyłem na twoją inteligencją bo domyśliłeś się że chodziło o - 30D.
    To samo jeśli chodzi o "następny dzień" faktycznie przemknęło mi przez myśl pisząc to - że to nieprawda - ale chodziło mi o następny dzień roboczy - zadzwoniłem w poniedziałek.
    Cieszę się jednak że mimo tego poważnie potraktowałeś post i odpowiedziałeś mi na moje pytania.
    Nie panikowałem od razu po zakupie z tą ostrością dopiero po przeczytaniu ostatnich postów pomyślałem że coś naskrobię i faktycznie w wolnej chwili przeprowadzę kilka testów wg twoich wskazówek. Napiszę później co i jak wyszło.
    Jak pisałem jestem ze Szczecina więc wizyta w serwisu nie jest dla mnie taka prosta - pojadę jak będę pewny że mam problem (wolę nie wysyłaś sprzętu kurierem), tylko nie wiem ile trwa taka regulacja i czy oni mogą to zrobić od ręki). A na korpus i obiektyw mam jeszcze gwarancję.
    Na koniec chcę powiedzieć że w zasadzie dostałem odpowiedź na moje główne pytanie - nie ma żadnej serwisowej regulacji.
    Dodam że Pan Nieznajomy powiedział jeszcze że termin zgłaszania reklamacji trwa do końca lutego 2007 - więc jeszcze chyba mam czas ?
    Mam nadzieję że jeśli to nie był jakiś głupi dowcip to będę mógł ostrzec kilka osób przed dziwną propozycją bo ja ciągle jestem mocno poruszony telefonem sprzed kilku miesięcy.
    Pozdrawiam i życzę pięknych zdjęć.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

(wolę nie wysyłaś sprzętu kurierem)
    Slij smialo kurierem na koszt odbiorcy przesylke ubezpieczona. Ubezpieczenie do ilustam zl (chyba do 50000) kosztuje ok 3zl wiec to zaden problem. Wiele razy juz na forum czytalem o skutecznych wysylkach calego sprzetu (body+kilka obiektywow) kurierem... ani razu nie czytalem o zagubieniu takiej przesylki.
    Lepiej wydac 0zl i poczekac kilka dni niz wydawac kilkadziesiat/set zl (zalezy od rodzaju srodka transportu i dlugosci trwania podrozy).

tylko nie wiem ile trwa taka regulacja i czy oni mogą to zrobić od ręki
    Wczoraj ktos pisal ze dal do regulacji o 10 rano i odebral o 15. Ale nie ma na to reguly ani serwis nie ma obowiazku tak szybko zrobic. Standard szacowania to 24 godz a po szacowaniu (co, jak i gdzie trzeba regulowac/naprawiac) dopiero moga okreslic czas trwania naprawy.

Dodam że Pan Nieznajomy powiedział jeszcze że termin zgłaszania reklamacji trwa do końca lutego 2007 - więc jeszcze chyba mam czas ?
    Czas masz do konca gwarancji a Pana najlepiej olej - szkoda fatygi na tak perfidnego spamera.

Bywalec Awatar JAH-EL
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I umarło...
    Canon 5D; 135L

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów