Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Wątek: Canon EOS 30D – problem z AF czy norma?

Adrian Olszewski
    Guest

Domyślnie

Skipper: Chyba niezbyt dokładnie czytałeś cytowanego przez siebie posta. Ja nie zasięgałem opinii innych userów. Ja testowałem KILKA egzemplarzy puszek i obiektywów. Być może cała seria jest wadliwa choć to chyba mało prawdopodobne, a jeśli jest tak w rzeczywistości to CANON nieźle dał pleców... Co do 70-200 f/4 L, uwielbiałem ten obiektyw bo pracował idealnie ale z 350D (nie tylko AF). Myślałem, że z 30D będzie lepiej lub choćby tak samo. No cóż - pomyliłem się... Jeśli chodzi o możliwości AF w D200, nie kończą się one na 11 polach - proponuje poczytać instrukcję lub wziąć puszkę do ręki na dłużej (1h wystarczy). Poznasz różnicę. Na tym kończę swój udział w wątku. Dalsze "bicie piany" nie ma najmniejszego sensu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adrian Olszewski Zobacz posta
    Skipper: Chyba niezbyt dokładnie czytałeś cytowanego przez siebie posta. Ja nie zasięgałem opinii innych userów. Ja testowałem KILKA egzemplarzy puszek i obiektywów. Być może cała seria jest wadliwa choć to chyba mało prawdopodobne, a jeśli jest tak w rzeczywistości to CANON nieźle dał pleców... Co do 70-200 f/4 L, uwielbiałem ten obiektyw bo pracował idealnie ale z 350D (nie tylko AF). Myślałem, że z 30D będzie lepiej lub choćby tak samo. No cóż - pomyliłem się... Jeśli chodzi o możliwości AF w D200, nie kończą się one na 11 polach - proponuje poczytać instrukcję lub wziąć puszkę do ręki na dłużej (1h wystarczy). Poznasz różnicę. Na tym kończę swój udział w wątku. Dalsze "bicie piany" nie ma najmniejszego sensu.
    Zawsze mowilem ze po przesiadce z 10D na D70 problemy z AF zniknely, ale oczywiscie to przecierz niepojete na tym forum. Smutne jest to ze 30D tez blado wypada, bo mialem na niego chec. Mimo wszystko to co daje matryca CMOS jest dla mnie wazniejsza niz celnosc AF, dlatego tez pewnikiem przejde przez kolejny pas meki z AF kupijac Canona. Nikona juz nigdy nie kupie chyba zeby zaczeli wsadzc CMOSy (nie mowie o D2X .

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Adrian przeczytałem, bardzo uważnie co pisałes jak równiez mase wątków na forum nikona w ktorym uzytkownicy na ten AF narzekają a to że sie łaczy z 11 punktów w 7 pól itd to dalej niewiele zmienia co czesto sami własicciele tego sprzetu przyznają... wiem jak to jest przedstawiane w materiałach marketingowych Nikona ale zycie to zycie juz tak pieknie nie jest
    jakbys nie zauwazył tu ludzie generalnie na AF nie narzekają jesli posiadają oryginalne szkła Canona wiec powoływanie sie na jakąs tam blizej nieokreslona ilosc testowanych sztuk brzmi niezbyt wiarygodnie
    ok kupiłes to kupiłes i teraz bedziesz go bronił jak niepodległosci udowadniajac wyższosc AF nikona nad canonem ale ja mysle ze tu róznic nie ma... za duze doswiadczenie obu firm by wystepowały az takie róznice jak próbujesz tu przedstawic

ok 200D ma wiele silnych punktów... ale aparat słuzy przede wszystkim do robienia zdjęc(tak mi sie wydaje) a w tym punkcie 200D wypada zdecydowanie gorzej z powodu słabszej matrycy i cokolwiek nie napiszesz to na matrycy temat sie kończy...

a zapomnialem: ja mialem ten aparat dłuzej nawet jak godzine i jednak zdecydowałem sie na Canona
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 06-01-2007 o 17:31
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No niestety wnioski niektórych kolegów są zbyt radykalne. AF w 30D z L-kami (zresztą nie tylko) działa bardzo dobrze - dobiegaczka jest super szybka. Przy obiektach poruszających się z dużą prędkością trudno jest dostrzec moment kiedy ostrzy. To samo dotyczy precyzji, mnie i kilku moim kolegom, którzy mają 30-tki praktycznie nie zdarzają się nieostre zdjęcia. Dwóch z nich żyje z fotografii i nie wyobrażają sobie żeby pracować sprzętem, który powoduje utratę zdjęć=zarobków.
    Co jest przyczyną problemów z AF-em kolegi Adriana i innych nie wiem i w sumie dla mnie to mało istotne, bo nie mogę znaleźć wiarygodnego potwierdzenia tychże problemów. Bez obrazy ale uogólnianie, że AF w 30-tce jest do ****, bo ktoś ma z nim problem jest nadużyciem. Przyczyn może być niezliczona ilość.

Jeszcze co do D200. Tak AF w D200 jest z innej bajki niż w 30D i nie chodzi tylko o ilość punktów ale przede wszystkim o możliwości konfiguracyjne - poszerzanie pól, czułość itd. Miałem możliwość poużywać i wiem co piszę. Jeśli jednak już weźmiemy pod uwagę szybkość ostrzenia to tu nie ma zdecydowanego zwycięzcy. Bardziej zależy to od szkła niż od body.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adrian Olszewski Zobacz posta
    ale ostrzyć to Wy nie będziecie... (za to nie szumicie) ;-)
    a ja nie szumię i ostrzę :P
    D200 to na pewno dobry wybór, ale ja nie rozumiem jak można się przyczepiać do dobiegaczki w 30D. Skoro testowałeś kilka egzemplarzy i żaden CI nie pasował to cudem jest, że pasuje Ci D200
    I am FX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Kolekcjoner, obonco JEDYNEGO, nikt nie pisze ze AF w 30D jest do d..py, tylko ze jest mniej przewidywalny niz w Nikonie W jednym i w drugim systemie zwlaszcza z obiektywami z silnikiem moze wystapic BF/FF - nie o to chodzi. Po prostu dziwnym trafem w Canonie AF dziala mniej przwidywalnie. Natomiast jak ktos powie ze matryca do iso 400 daje podobny obraz w Nikonie i Canonie jest chyba slepy . CMOS po prostu inaczej lapie fotony, nie wiem czy lepiej czy gorzej, dla mnie inaczej, fajniej

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Kolekcjoner, obonco JEDYNEGO,
    Mnie to wisi . Choć chyba nie czytałeś całego mojego posta że tak piszesz.

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    nikt nie pisze ze AF w 30D jest do d..py, tylko ze jest mniej przewidywalny niz w Nikonie W jednym i w drugim systemie zwlaszcza z obiektywami z silnikiem moze wystapic BF/FF - nie o to chodzi. Po prostu dziwnym trafem w Canonie AF dziala mniej przwidywalnie. (...)
    Nie wiem o co chodzi ale właśnie ponieważ nie jestem nikogo i niczego obrońcą (co zaznaczyłem wyżej ) to pozostawiam sprawy własnemu biegowi. Ja żadanych problemów z fokusem i żadnej nieprzewidywalności w 30-tce nie odnajduję choć wiem że nie jest to jedynka . I dlatego o tym piszę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    a AF... 9 czy 11 pól to tak naprawde kosmetyka... możliwe ze brak mi umiejetnosci by to wykorzystac ale w tym punkcie nie widze róznic miedzy 30 a 200
    Nie chodzi o ilośc punktów ale o skuteczność ostrzenia.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie chodzi o ilośc punktów ale o skuteczność ostrzenia.
    mozliwe ze ma wiedza jest zbyt mała, ale do cho..ry gdzie ta skutecznosc jest w 30D mniejsza jak w D200? ja naprawde nie zauwazyłem bawiłem sie D200(choć nie fotografowałem SR71 przy MACH 3 zeby zweryfikowac predkosc dobiegówki) łaczyłem te pola itp ok fajny bajer dobrze wygląda w materiałach marketingowych i mozliwe ze ma to jakies zastosowanie tylko czy to sie wykorzysta na codzien?

za mało mam doswiadczenia i mozliwe ze da sie udowodnić praktyczną wyższosc AF Nikona D200 nad Canonem 30D ale jak wczesniej napisałem AF 30D jest jak dla mnie naprawde bardzo dobry, przewidywalny i nie zgodze sie z teza Adriana ze "ostrzyc to my nie bedziemy", tym bardziej ze na forum nikona(nie mam linka niestety ale dosc dawno) była dyskusja o tym ze nie da sie z D200 zrobic w 100% ostrego zdjęcia i znikąd to sie nie wzięło...(może to nie wina AF ale matrycy)

a to co rysuje matryca D200 wygląda gorzej od tego co wychodzi z 20/30D(szczególnie jak trzeba podciągnąc ISO) o 5D nawet nie wspomne...

choc przyznam ze najchętniej to widziałbym jakąs hybryde tych dwóch aparatów i to byłby idealny sprzęt jak dla mnie
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 06-01-2007 o 21:28
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Kurde.... normalnie lepiej jak w kinie
    Poczekajcie, pobiegne po chrupki jakie....

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów