Strona 35 z 51 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 510

Wątek: Pentax K10D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ale tak serio...ta puszka kosztuje bez mala tyle co 400D, taniej niz Sonolta czy D80. zdejmijmy klapki z oczu i powiedzmy sobie szczerze, ze ficzerami i designem Pentax wgniotl tu konkurencje w ziemie. a ze nie bije na glowe znacznie drozszego 30D...? oh puhlease...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 17-12-2006 o 10:38
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Powinien wbić w ziemię trzydziestkę, chociażby z tego powodu, że świat idzie do przodu i sprzęt tanieje. Pamiętacie ile kosztował 10D? Dzisiaj 350D wbija go w ziemię, a ile kosztuje?
    ...coś tam + ATS 80 HD

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale tak serio...ta puszka kosztuje bez mala tyle co 400D, (...)
    A dasz jakieś namiary, bo mam znajomego który szuka i póki co to znalazł ale dużo drożej.

I jeszcze jedno matryca 30-tki ma już swoje lata i konkurencja powinna już dawno ją wymieść z rynku, a tak canon może dalej dawać bez obawy odgrzewane kotlety.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 17-12-2006 o 11:20
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No moze z tym 350D trochę przesadziłem( zaraz obrażą się posiadacze 10D)
    ...coś tam + ATS 80 HD

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A dasz jakieś namiary, bo mam znajomego który szuka i póki co to znalazł ale dużo drożej.
    po nominalnych cenach jest 100$ roznicy. przy czym oznacza to i ustatkowanie dostaw K10D i zakup w normalnym swiecie. chocby w Niemczech. polski dystrubutor poki co robi wszystko by Pentax sie nie sprzedawal

I jeszcze jedno matryca 30-tki ma już swoje lata i konkurencja powinna już dawno ją wymieść z rynku, a tak canon może dalej dawać bez obawy odgrzewane kotlety.
    dokladnie to samo chcialem powiedziec. Canon poki co z powodzeniem odcina kupony od dobrego CMOS-a. bo design body i ficzery fotograficzne stanely w miejscu jakis czas temu i nie widac, zeby Canon do tego ruszal d... szkoda, bo po zmianie z filmu na matryce troche sie pojawilo nowych zagadnien, ktorych poprawa ulatwila by fotografom zycie

irma - wlasnie mialem Cie pojechac, ze chyba 10D w rece nie miales, ze bluznisz ale skoro sam do tego doszles
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

po nominalnych cenach jest 100$ roznicy. przy czym oznacza to i ustatkowanie dostaw K10D i zakup w normalnym swiecie. chocby w Niemczech. polski dystrubutor poki co robi wszystko by Pentax sie nie sprzedawal

To trochę na papierze tak jest, bo jak próbował szukać to jednak 400D (mówimy o samym body) wychodził dużo taniej niż K10D. Z tym że to takie teoretyzowanie, bo on ma sporo szkieł pentaxowych. Po prostu dowiadywał się o 400-stkę dla kolegi. Chcą kupić razem z rabatem .

irma - wlasnie mialem Cie pojechac, ze chyba 10D w rece nie miales, ze bluznisz ale skoro sam do tego doszles
    No chyba kolega nie miał, bo różnica jest ogromna. Jedyne co rzeczywiście daje przewagę 350-tce to szybkość działania (ale bynajmniej nie bufor w raw-ach) i ETTL II.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

To trochę na papierze tak jest, bo jak próbował szukać to jednak 400D (mówimy o samym body) wychodził dużo taniej niż K10D. Z tym że to takie teoretyzowanie, bo on ma sporo szkieł pentaxowych. Po prostu dowiadywał się o 400-stkę dla kolegi. Chcą kupić razem z rabatem .
    Pentax, przynajmniej w tym kraju, jest ogolnie "papierowy". sa korpusy i szkla, owszem. w folderach w internecie i cennikach sklepow. a jak przychodzi co do czego to na polce w Media pare korpusow w cenie wyraznie przekraczajacej rozsadek. i na tym sie konczy no dobra, jest jeszcze sporo analogowych korpusow na Allegro, i jakas epsilonowa reprezentacja sprzedawcow w dzialce obiektywow AF.

w takich Niemczech to juz duzo lepiej wyglada.

No chyba kolega nie miał, bo różnica jest ogromna. Jedyne co rzeczywiście daje przewagę 350-tce to szybkość działania (ale bynajmniej nie bufor w raw-ach) i ETTL II.
    i wiecej uzytecznych czulosci. to akurat sa niemale roznice w praktyce. ale akurat dla mnie osobiscie nie rownowaza konstrukcji rodem ze sklepu zabawkowego. pomijam roznie dzialajace (raczej gorzej niz lepiej) sensory AF, ktore w 10D akurat sa dokladne i nie odwalaja lipy nie zebym pstrykal duzo w najszerszych katach na pelnej dziurze
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja mam dziwne odczucia co do Twojej opinii akustyk. Choć wiem jaką fotografią się parasz i jakie zdanie prezentujesz, nie mogę sobie odpuścić rozwinięcia tematu i pewnego skrajnego porównania. Czy gdyby Pentax zrobił aparat z matrycą np. 4Mpx, zaszumioną, z badziewnym jpegiem, z mniejszą dajmy na to jeszcze o 1EV rozpieością tonalną, ALE w super metalowym, uszczelnionym opakowaniu, wyważonym i fajnie leżącym w łapie, do tego z wszystkimi potrzebnymi guzikami, bezpośrednim dostępem do 80% menu spod programowalnych guzików, auto iso, etc. itd. to wolałbyś taki sprzęt od powiedzmy 30D lub jego potencjalnego następcy - przy założeniu że Canon nic z puszką i guzikologi nie zrobi, ale da jeszcze lepszą i wypasioną matrycę

Dla mnie w aparacie generalnie najważniejsza jest jakość zdjęć w maksymalnie szerokiej gamie opcji, zakresów i zastosowań - w końcu to sprzęt za grubą kasę. Mówienie, że ISO 100 wygląda ładnie jest - sorry - niepoważne, niezależnie czy to mówi amator czy profi. Jeśli mówicie, że ocena jpeg jest bez sensu bo liczą się RAWy, to powiem tak: większość standartowych użytkowników na świecie robi w jpeg. Tylko maniacy fotograficzni jadący do Afryki i przywożący 10 000 zdjęć robią je w RAW. Lub jeśli już robią, to dla tego jednego cudownego zdjęcia do wyciągnięcia maksa. A to oznacza, że 9999 zdjęć pójdzie na automatycznej konwersji, która jak już pisałem, według tego testu daje wyniki w zasadzie identyczne jak jpeg. Muflon swoje zdjęcia lotnicze zaczął robić w RAW stosunkowo niedawno, a wiemy że do standartowych użytkowników nie należy raczej.

Dlatego, gdyby K10 miał w sobie to coś, a do tego całą otoczkę "user friendly" to bym się zachwycił i z nadzieją czekał na silną odpowiedź Canona - aparat bliski ideału dla kogoś takiego jak ja. Niestety, przyjdzie jeszcze długo poczekać IMHO.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    ja mam dziwne odczucia co do Twojej opinii akustyk. Choć wiem jaką fotografią się parasz i jakie zdanie prezentujesz, nie mogę sobie odpuścić rozwinięcia tematu i pewnego skrajnego porównania. Czy gdyby Pentax zrobił aparat z matrycą np. 4Mpx, zaszumioną, z badziewnym jpegiem, z mniejszą dajmy na to jeszcze o 1EV rozpieością tonalną, ALE w super metalowym, uszczelnionym opakowaniu, wyważonym i fajnie leżącym w łapie, do tego z wszystkimi potrzebnymi guzikami, bezpośrednim dostępem do 80% menu spod programowalnych guzików, auto iso, etc. itd. to wolałbyś taki sprzęt od powiedzmy 30D lub jego potencjalnego następcy - przy założeniu że Canon nic z puszką i guzikologi nie zrobi, ale da jeszcze lepszą i wypasioną matrycę

Dla mnie w aparacie generalnie najważniejsza jest jakość zdjęć w maksymalnie szerokiej gamie opcji, zakresów i zastosowań - w końcu to sprzęt za grubą kasę. Mówienie, że ISO 100 wygląda ładnie jest - sorry - niepoważne, niezależnie czy to mówi amator czy profi. Jeśli mówicie, że ocena jpeg jest bez sensu bo liczą się RAWy, to powiem tak: większość standartowych użytkowników na świecie robi w jpeg. Tylko maniacy fotograficzni jadący do Afryki i przywożący 10 000 zdjęć robią je w RAW. Lub jeśli już robią, to dla tego jednego cudownego zdjęcia do wyciągnięcia maksa. A to oznacza, że 9999 zdjęć pójdzie na automatycznej konwersji, która jak już pisałem, według tego testu daje wyniki w zasadzie identyczne jak jpeg. Muflon swoje zdjęcia lotnicze zaczął robić w RAW stosunkowo niedawno, a wiemy że do standartowych użytkowników nie należy raczej.

Dlatego, gdyby K10 miał w sobie to coś, a do tego całą otoczkę "user friendly" to bym się zachwycił i z nadzieją czekał na silną odpowiedź Canona - aparat bliski ideału dla kogoś takiego jak ja. Niestety, przyjdzie jeszcze długo poczekać IMHO.
    Splaszczasz problem nieco. To ze iles tam osob robi zdjecia w jpg interesuje mnie (i przypuszczam ze akustyka podobnie) tyle samo co ilosc osob na kilometr korzystajacych z przycisku direct print. Jesli zakladasz ze w aparacie liczy sie jakosc zdjec automatycznie oznacza to rezygnacje z jpg'a (i tym samym tropem poszedl pewnie muflon).
    Jesli juz szczesliwie jestesmy przy raw to roznica szczegolnie w ostrosci jest wyrazna w stosunku do jpg (nie zwieksza sie natomiast za bardzo rozpietosc tonalna co jest stosunkowo dziwne). Nie jest to szczyt marzen ale z drugiej strony nie jest tez zle (szczegolnie jesli rozpatrzymy to pod katem ceny). Nie jest to napewno prezentowana przez Ciebie wizja zaszumionych 4 mpix zdjec o mocno zanizonej rozpietosci tonalnej. Wrecz przeciwnie ... zdjecia maja niskie szumy i jakosciowo (mowie o raw) odbiegaja tak naprawde niewiele od reszty stawki.

Teraz czas na te ficzersy ktore wyraznie deprecjonujesz przytaczajac jednoczesnie te mniej wazne. To nie sa drobiazgi wbrew pozorom i pisanie ze maja niewielki wplyw na koncowe zdjecie jest chyba jednak nieuprawnione. Czemu piszesz tylko o auto-iso, uszczelnieniach i guzikologii jesli najwiekszy wplyw na zdjecia ma wbudowana stabilizacja obrazu za ktora w canonie placi sie majatek a tutaj mozna ja stosowac z manualnymi szklami i w makro. Po cholere komukolwiek super matryca w canonie skoro w wielu sytuacjach produkuje ona poruszone zdjecie bo (stosujac twoje uogolnienia) wiekszosci uzytkownikow canona nie stac na IS ?
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 17-12-2006 o 14:10
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Odpowiem krótko:
    - ani ja ani ty nie zmusimy Canona do zmiany polityki odnośnie nowych puszek. Jak się okazuje na nieszczęście nawet Pentax nie zmusi bo wypuścił IMHO słaby produkt. Tyle odnośnie jpg i automatycznie obrabianego RAWa.
    - nie deprecjonuję ficzersów, tylko stawiam je niżej od jakości obrazu
    - choć chciałbym mieć IS w puszce, to jestem raczej ostrożny - mogłem kupić kompakta ( z dobrym ISO 100 ), a jednak jakość liczy się bardziej. Sony też ma IS, a jakoś chwilowo emocje ucichły - ciekawe czemu :rolleyes: Na podparcie tej tezy podam przykład 5D - ficzerowo, ten aparat to jawna kpina z kupującego, kosztuje niesamowitą kupę kasy jak na parametry. Ale sprzedaje się doskonale, nie ma do tej pory konkurencji i stał się sprzętem całej rzeszy profi ze względu na jakość obrazu.

Moją opinię wyrażam z żalem - liczyłem, że Pentax zamiesza i zmusi Canona do bardziej zdecydowanych kroków. Wszak jeśli komuś pasuje K10 to niech go sobie kupi - ja czekam na Canona i dlatego narzekam.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 35 z 51 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów