Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Alternatywa do kita

Coś już napisał Awatar anhelli
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Alternatywa do kita

Witam,
    proszę Was o pomoc w wyborze odpowiedniego szkła do mojego Canona 300d. Generalnie chodzi mi o jakąś tańszą alternatywę do mojego kita. Kupiłem już 50f/1.8 II do portretów, ale w Tatrach to nie bardzo z nią poszaleję, przydałby się jakiś zoom. Mój budżet do 600 zł.:-?
    Wojtek
    Canon 60d + 17-40L + 35 f/2.0

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anhelli Zobacz posta
    chodzi mi o jakąś tańszą alternatywę do mojego kita.
    a co Ci nie pasuje w tym obiektywie?

Mój budżet do 600 zł.:-?
    Nie ma szans

A poza tym:
    http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=18
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał Awatar anhelli
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chodzi mi o większy zoom. D samego kita nic nie mam...
    W tym co piszesz jest sporo racji. Pomyślałem o jakiś urozmaiceniu...
    Canon 60d + 17-40L + 35 f/2.0

Domyślnie

Chodzi mi o większy zoom. D samego kita nic nie mam...
    Dokup tele. Tamron 55-200 za grosze jest przyzwoity.
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...ywu&test_ob=20

Nowy, z gwarancją:
    http://www.allegro.pl/item150359615_..._vat_lodz.html
    Wprawdzie przykładowy do Nikona, ale o ten chodzi.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 14-12-2006 o 11:57
    Pozdrowienia, Tomek

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Alternatywy w tych pieniądzach to nie znajdziesz, możesz pomyśleć o uzupełnieniu, np typu 28-105 albo 24-85 (oczywiście używane). Na szerokim kącie (18~35) KIT w zupełności wystarcza do amatorskiego fotografowania.
    Jeśli chciałbyś mieć dłuższy zakres w jednym szkle, w tych pieniądzach, to realna jest chyba tylko używana Sigma 18-125, tyle że od KIT-a to ona podobno optycznie lepsza nie jest.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Zablokowany

Domyślnie

Pisano o tym. Kup 28-105 USM.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Dobre rozwiązanie, najlepiej 28-105/3.5-4.5 USM MkII. (wersja 4-5.6 to KIT i raczej nie warto go kupować do cyfry)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    ...możesz pomyśleć o uzupełnieniu, np typu 28-105 albo 24-85 (oczywiście używane). ...
    Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Dajcie spokój z tymi szkłami. To nijakie do cyfrówki z cropem, ani szerokie, ani długie... naprawdę powinniście o tym wiedzieć patrząc chociażby przez pryzmat posiadanego sprzętu.

Pierwszy Kolega nawet takiego posiada, ale domyślam się, że podobnie jak ja 24-85, ma go jeszcze z czasów analogowych, kiedy to były świetne, amatorskie szkiełka.
    Drugi kolega poleca go, sam posiadając zestaw optymalny jakim jest standardzoom dostosowany do cropa i telezoom. Zapytam więc: widzisz potrzebę posiadania 28-105?

Sam posiadam podobny zestaw 18-50 oraz 70-210 i zdecydowanie ten 24-85 jest w tej chwili niepotrzebny.
    Uważam, że mozna mieć takie 24-85 czy 28-105 jako schedę po kliszaku i trzymać ewentualnie na lepsze czasy ;-), ale kupować to specjalnie pod cyfrę z cropem absolutnie nie warto, bo za chwilę i tak okaże sie, że potrzebujemy dokupić tele.
    Pozdrowienia, Tomek

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

też się dziwię że ktoś poleca takie jakies nijakie spacerzoomy.....ani szeroko ani długo....
    IMO 55-200 czy Tamorna czy Canona będzie OK.
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Pierwszy Kolega nawet takiego posiada, ale domyślam się, że podobnie jak ja 24-85, ma go jeszcze z czasów analogowych, kiedy to były świetne, amatorskie szkiełka.
    Nie, bo w czasach przed cyfrowych używałem wyłącznie Pentaxa. 28-105 kupiłem całkiem niedawno, w nazwijmy to okazyjnej cenie. Przechodziłęm koło komisu foto i akurat stał sobie na wystawie. To 33 ze stopki dokupiłem sobie jak miałem już 28-105 A z cyfrą sprawdza mi się całkiem fajnie jako spacerowy zoom i przede wszystkim pozwala na rezygnację z dłuższych ogniskowych w kitowym 18-55, na któych jest on rzeczywiście bardzo słaby.
    Uważam, że mozna mieć takie 24-85 czy 28-105 jako schedę po kliszaku i trzymać ewentualnie na lepsze czasy ;-), ale kupować to specjalnie pod cyfrę z cropem absolutnie nie warto, bo za chwilę i tak okaże sie, że potrzebujemy dokupić tele.
    Oczywiście tele jest rozwiązaniem bardziej praktycznym, gdy ma się tylko KIT-a i 50-tkę ale tu dochodzimy do kwestii finansowej. Kupowanie bardzo taniego tele-zooma to moim zdaniem wyrzucanie pieniędzy. Te obiektywy najczęściej są bardziej mydlane od KIT-a więc radość z wykonywanych nimi fotek jest raczej znikoma.
    Podsumowując, to co napisałem oraz niewątpliwie nie pozbawione racji argumenty kolegi, najlepiej odłożyć te 600 zł dozbierać jeszcze 200 - 300 i kupić Sigmę 70-300 APO Macro DG.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów